Тодор АлександровКакво свързва бившият комунистически следовател Бойко Рашков и напълно

...
Тодор АлександровКакво свързва бившият комунистически следовател Бойко Рашков и напълно
Коментари Харесай

Какво свързва комунистическия следовател Рашков с майора от Държавна сигурност Марин Иарата?

Тодор Александров

Какво свързва някогашният комунистически следовател Бойко Рашков и „ изцяло непознатия “ му задържан контрабандист Марин Димитров-Иарата, посочен от Комисията по досиетата първо като сътрудник на Държавна сигурност с псевдонима „ Христов “, а след това като щатен офицер от Трето ръководство на Държавна сигурност-Военно контраразузнаване-ВКР?

Според Рашков той се срещнал с Иарата и сина му Стефан, когато пристигнали при него в кабинета му в Министерство на вътрешните работи, с цел да свидетелстват против Бойко Борисов. Характерно за някогашния вътрешен министър е, че доста постоянно не приказва истината.

А тя е, че Рашков и Марин Димитров се знаят от много години, близки другари са и работят дружно дълго време.

Според осведомени връзката им е от времето, когато Димитров е началник на Агенцията по риболовство и аквакултури-ИАРА, откъдето идва и прякорът му.

„ Кошаревският очевидец “ Марин Димитров

Димитров първо е шеф дирекция „ Финансово-стопански действия и правно- административно обслужване “ в ИАРА от 15.11.2004 година до 12.08.2005 година, след това заместник-изпълнителен шеф на ИАРА от 30.06.2008 година до 12.01.2009 година и изпълнителен шеф на ИАРА от 13.01.2009 година до 13.08.2009 година

По време на ръководството му в организацията избухва огромен корупционен скандал. Марин Димитров упреква зам.-вътрешния министър в държавното управление на Тройната коалиция Раиф Мустафа и предприемача Росен Маринов, че са му предложили рушвет от 50 000 лв., за закупуването на катери за организацията от компанията на Маринов.

Снимките на Рашков и Живко Коцев със арестуваните за контрабанда

По сигнала на Иарата Маринов бе зрелищно задържан от ДАНС през 2009 година По делото Марин Димитров е главен очевидец. То на два пъти бе връщано от третата инстанция-ВКС, откакто в началото Софийският градски съд (СГС) оправда подсъдимите, а Софийският апелативен съд (САС) осъди единствено Маринов и то условно.

Впоследствие Върховен касационен съд видя доказателства и за виновността на Мустафа и върна делото още веднъж на апелативния съд. Тогава и двамата получиха неоправдателни присъди – Мустафа бе наказан на 2 години условно, тъй като е посредничил за даването на рушвет от Маринов на длъжностно лице, който на собствен ред получи 3 години условно, тъй като предложил 50 000 лв..

В последна сметка през април 2013 година при второто разглеждане на проблема висшите съдии откриха съществени пропуски в работата на САС, критикувайки сътрудниците си, че от претекстовете им въобще не се схваща по какъв начин е протекло предполаганото закононарушение. И Мустафа и Маринов бяха дефинитивно оправдани.

Прокурор по делото е Пламен Георгиев, предстоящ началник на КПКОНПИ. Именно при следствието на „ корупционната скица “ се пресичат пътищата на Бойко Рашков, тогава следовател в Национална следствена служба-НСлС и Марин Димитров, настояват осведомени. И двамата стават доста близки.

И не инцидентно незабавно след назначението на Рашков за вътрешен министър в служебното държавно управление на Румен Радев, министър председател Стефан Янев, на 12 май 2021 година, едни от първите „ посетители “ в кабинета му са Марин и Стефан Димитрови.

Твърденията на някогашния комунистически следовател, че фамилията му предоставило някакви „ страхотни доказателства “, че Бойко Борисов е „ ял хора “ преди 11 години, не дават отговор на истината. По-скоро е противоположното. Рашков е привикал приятеля си Марин Иарата като „ кошаревски очевидец “, видно от делото против Мустафа и Маринов, против Борисов. На чуването в парламентарната комисия за „ Пуделгейт “ Рашков разгласи, че откакто се срещнал с бащата и сина, незабавно отишъл при Сашо Диков в телевизия „ Евроком “, с цел да опише за „ закононарушенията на Борисов “, размахвайки така наречен свидетелски показания на Марин Димитров, отречени от пострадалия и от останалите очевидци по това брадато дело. „ Показанията “ са дадени с пропагандна цел. Да се внушава на обществото какви нарушители са Борисов и ГЕРБ, спомнете си „ чувалите и куфарите с пари “ от автомагистрала „ Хемус “. Нищо повече.

Спойката сред двамата- Васил Божков-Черепа

Публична загадка в Хасково е, че Марин Димитров-Иарата е човек на Васил Божков-Черепа за турската граница и района.

И „ необичайно “ по какъв начин още в първия си ден като министър Бойко Рашков назначава Елена Фичерова-Караиванова за шеф на политическия му кабинет. След което незабавно приема Марин и Стефан Димитрови.

Бойко Рашков разпуска преди 20-ина години на ваучър на Васил Божков. Снимка: фейсбук

Breaking.bg първи разкри, че Фичерова-Караиванова е член на политбюрото на партията на Васил Божков- „ Българско лято “ и даже претендент за народен представител в София от листата й.

Обслужващите Бойко Рашков медии скриха тази вест и никой не посмя да го попита за този скандал. Фичерова-Караиованова бе изхвърлена от Министерство на вътрешните работи тихомълком след оповестяването на първия лист „ Магнитски “, в който влезе и Божков. Случайност, съвпадане? Едва ли.

Ченгето от Държавна сигурност, „ контраразузнавач “, другар на мафиоти

Случайност, съвпадане? Едва ли.

Марин Димитров въобще не е инцидентна фигура. Доклад на комисията по досиетата го освети като сътрудник „ Христов “ на Трето главнто ръководство на ДС-ВКР. Вербуван е през 1982 година Писаните от него доноси от дълго време са унищожени, само че очевидно са оценени уместно от водещия му офицер. Така, 3 години след вербовката, сътрудник „ Христов “ е притеглен от органите на щатна работа. Димитров остава на работа и след измененията на 10 ноември 1989 година когато хиляди негови сътрудници от Държавна сигурност са небрежно уволнени.

Ирата е преназначен в работа „ Сигурност “ (контраразузнаването) към Регионална дирекция на вътрешните работи – Кърджали. Там стига до чин майор, преди да бъде уволнен поради „ дейности, несъвместими с поста му “. Всъщност той е уволняван на два пъти от работа „ Сигурност “. Но първия път е възобновен от съда. Негови сътрудници разказват решението на магистратите като извънредно скандално. Те напомнят, че по това време Димитров парадира с контактите си на високо равнище в правосъдната система. Сред най-близките му са окръжният прокурор на Кърджали Лазар Базлянков и неговата заместничка Елисавета Пенчева. „ Всеки месец им давам заеми до заплата “, хвали се пред публицисти Димитров, пишат хасковските медии.

До второто му уволняване се стига след ваучър през септември 1996 година във връзка годишнина от сватбата му. Тържеството се организира в кърджалийския хотел „ Резиденцията “, който се държи от тамошния необут на ВИС-2 Николай Сурков.

Специален посетител на празненството е основният прокурор Иван Татарчев, който идва с вярна тайфа магистрати от София, Варна, Смолян и Кърджали.

„ Бай Иван ми е добър другар “, ще се похвали след това Марин Димитров. Проблем основава различен от гостите на организирането от спецченгето празненство – фамозният кърджалийски мафиот Ерджан Рашид – Роко. Скандалният престъпник е доведен персонално от един от шефовете на Регионална дирекция на вътрешните работи – Кърджали, а домакинът майор Димитров го настанява на една маса с основния прокурор Иван Татарчев.

След акцията по ареста на Роко напролет на 1997 година са осветени куп нерегламентирани връзки сред Роко и известни политици и ченгета. Разкритията водят и до чистка в Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Сред изританите е и майор Марин Димитров. Тогава началник на Национална работа „ Сигурност “-НСС е Атанас Атанасов, в този момент началник на ДСБ.

Как майорът от Държавна сигурност Димитров се оказва в управлението на ИАРА, първо като началник на финансовата дирекция, а след това шеф се оказва цялостна тайнственост. Вероятно са му помогнали контактите с Васил Божков и хора с високи постове в Българска социалистическа партия.

След като е отхвърлен през 2009 година от поста, са засечени и първите му контакти с контрабандиста Никола Николов-Паскал.

Никола Николов-Паскал

При държавното управление на Пламен Орешарски Димитров насмалко да се върне отпред на ИАРА. Слуховете за назначението стават мотив от националната асоциация на риболовците да заплашат с митинги. Риболовците тогава припомниха, че за шестте месеца, до момента в който Димитров преди е отпред на ИАРА, са блокирани всички европрограми в бранша.

Малцина си спомнят, че Пламен Орешарски бе отхвърлен от Съюз на демократичните сили и като претендент за кмет на София след среща точно с Васил Божков.

Иарата работи интензивно по контрабандата още от времето на Държавна сигурност и като подобен е вербувал за собствен човек скандалният чиновник на Министерство на вътрешните работи Недан Хаджиев. Нещо повече, той го покровителства и издига в Областната дирекция в Хасково.

Недан Хаджиев

Според показания на очевидци по делото против Димитрови, някогашната шефка на митниците Петя Банкова и ексглавният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, Марин Димитров е платил 500 000 лв. на Бойко Рашков, с цел да назначи за началник на ОДМВР Венцислав Кирчев, шеф на полицейския сектор в село Черноочене, Кърджалийско. След като това става, за негов заместител е подложен въпросният Недан Хаджиев, за който, съгласно сигнали до Министерство на вътрешните работи и ДАНС са платени още 300 000 лв.. Половин година по-късно Кирчев е назначен за шеф на Националната полиция, а Хаджиев началник на ОДМВР-Хасково. Целта, съгласно сигнали от чиновници на Министерство на вътрешните работи, е да се овладее канала за трафик на кокаин и хероин през българо-турската граница.

Ареста на Бойко Борисов поръчан от Васил Божков?

Месец след назначението му на високия пост Венцислав Кирчев провежда ареста на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова, оповестени от съда за противозаконни. Основен очевидец на обвиняването е Васил Божков. Според осведомени карцерът на Борисов е поръчан от Черепа, тогава заточеник в Дубай.

В един от сигналите по делото „ Пуделгейт “ се твърди, че Стефан Димитров-Малката Иара се хвалел по какъв начин персонално ходил в Дубай при Божков, на който подарил доста безценен часовник с признателност за оказаната им помощ. Димитров-младши парадирал с другарството си с Кирил Петков и Асен Василев. Както Breaking.bg първи писа през август м.г. персонално Василев и министър председателят Николай Денков са натискали вътрешният министър Калин Стоянов да върне като шеф на ОДМВР-Хасково въпросният Недан Хаджиев, само че Стоянов отхвърля и оттова стартират проблемите му с „ смяната “.

Условието Хаджиев да е началник на полицията в Хасково бе една от аргументите за повреждане на „ сглобката “ преди месец. Странно е упорството на хората от ПП-ДБ за назначението на Хаджиев, доверено лице на ченгето от Държавна сигурност Марин Димитров.

„ Кирил Петков и Асен Василев ще назначат за шеф най-корумпирания и продънен човек в цялото Министерство на вътрешните работи. Казва се Недан Хаджиев прочут е с чадъра който дава за контрабанда, карго и трафик на бежанци до момента в който беше шеф.

Обществена загадка е, че има присъединяване в заведението „ Плаза “ с Иван Каракачана и Димо Златаря и, че неотдавна са закупили парцел за над 2 милиона лв. в центъра на Хасково.

Има отчети, които, в случай че може да ревизирате във „ Вътрешна сигурност “ и ДАНС, в които всичко е разказано, само че се прикрива, пишат анонимни чиновници на МВР-Хасково до Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Но никой не им обръща внимание. Сигнали за „ чадъри “ над контрабандни канали от страна на Иарата са дадени на Бойко Рашков като министър, само че всичко е потулено и покрито.

Хаджиев „ обезпечава “ гласове за смяната

Според Асен Василев Хаджиев бил спрял „ купения избор “ и по тази причина го желали за шеф. Справка от прокуратурата, изпратена в комисията „ Пуделгейт “, обаче тотално опровергава тези изказвания. Оказва се, че в ОДМВР-Хасково няма формирано нито едно разследвана за пазаруване на гласове по времето на Хаджиев.

Става дума, както постоянно при „ смяната “, за тъкмо противоположното. Целта на Марин Димитров, сина му и Хаджиев е била да „ обезпечи “ гласове за „ смяната “ на изборите през октомври 2022 година. А натиска за повторното му назначение е събиране на пари от контрабандните канали през границата за черна акция на ПП-ДБ на идния избор. Не инцидентно Стефан Димитров се появява на предизборни срещи на Бойко Рашков точно в Хасково, както в компанията на Кирил Петков и Никола Минчев. А скандалният Венцислав Кирчев, който напуща скоростно Министерство на вътрешните работи след свалянето на държавното управление на Кирил Петков се оказва….в листите на „ Подължаваме смяната “ под номер 7 в Кърджали.

Иарата с първокласна къща в Гърция, комшия с магистрати

Връзките на Марин Иарата с магистрати от София и Хасково са засечени от преди години, само че за тях никой не приказва, настояват осведомени. Според тях Димитров имал първокласна къща в гръцки курорт, като негови съседи са почитан прокурор от Хасково и върховен арбитър от София. Те допълват, че Марин Димитров е „ оправяч “ на каузи, сходно на Мартин Нотариуса, само че на по-високо равнище, с помощта на околните си контакти с висши магистрати и Бойко Рашков. И, че фотосите от плаж в Гърция на Марин Димитров, сина му, Недан Хаджиев и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев, са точно наоколо до първокласната му къща там.

Недан Хаджиев, вляво, Живко Коцев и Стефан Димитров на плаж дружно.

По линия на Държавна сигурност Иарата е обвързван и с небезизвестния Никола Николов-Паскал. В сигнала до ДАНС, който провокира акцията по „ Пуделгейт “, се оповестява, че събирателен пункт на контрабандистите-аферисти била вилата на Марин Ярата, както и хотел „ Романтика “. Там те се събирали всеки уикенд и обсъждали кой да натиснат и от кой какво може да се изкара. Недан Хаджиев пък всяка вечер е в своето си заведение „ Плаза “, като усещане предписание, че компанията му била от хора от локалния кримиконтингент. Заведението пък било единствено за вътрешни и свои хора.

Хотел „ Романтика “ в Свиленград, за който се твърди, че е на контрабандиста Паскал.

Контактуването ставала по Телеграм, като Хаджиев предавал докладвал всичко буквално на Марин и Стефан Димитрови.

От своя страна Димитрови били непрекъснати посетители в Министерство на вътрешните работи при Рашков, в Националната полиция при техния човек Венцислав Кирчев и в Пътна полиция, където някогашният комунистически следовател връща Тенчо Тенев. Който също „ изплува “ на фотоси с контрабандистите и Рашков. Тенев е връзката на Рашков с контрабандистите.

Имотите на Рашков и Димитрови са един до различен.

Както Breaking.bg първи писа, семейство Димитрови се оказаха съседи на Бойко Рашков във вилна зона „ Американски лицей “, разкрито около създаването „ Градинарят “. В същата постройка, на метри от палата на Рашков с 12-те тоалетни, е засичан неведнъж и Тенчо Тенев. Според вътрешния министър Калин Стоянов групата, дружно с Живко Коцев, се е събирала в дома на Рашков да крои прелом в Министерство на вътрешните работи. А очевидци по делото настояват, че с посредничеството на Асен Василев се е обсъждало назначението на Марин Димитров-Иарата на висок пост в митниците.

Как се назовава връзката сред контрабандисти и политици? Просто мафия.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР