Термалната вода ще ни направи център за балнеологияСледващата ни голяма

...
Термалната вода ще ни направи център за балнеологияСледващата ни голяма
Коментари Харесай

Мадан стана Кристалното сърце на Родопите

Термалната вода ще ни направи център за балнеология Следващата ни огромна цел е индустриална зона и нови работни места Превърнахме поминъка на хората в туризъм Търсим задгранични вложители Бранд Родопи е шансът за стопански скок на района Пожелавам на маданчани да обичаме града си пренасяйки през вековете трудолюбието и мъдростта, да ги вложим в актуалното му развиване Рудникът-музей и Кристалната зала не могат да се видят на никое място другаде, споделя кметът инж. Фахри Молайсенов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Инж. Молайсенов, на 25 август е празникът на Мадан. Как се промени градът, откогато сте кмет и най-много през последните 4 години?
-->
- Тази година градът чества своята 70-годишнина - освежен и осъвременен.

Изключително съм благополучен, че тази година успяхме да осъществяваме плана и да създадем самобитната огромна крачка за развиването на минния туризъм в нашата община. Мадан към този момент предлага на туристите богата палитра от неповторими неща и обекти, които няма къде другаде да се видят. И отсега нататък ще продължим да поставяме оптимални старания за развиването на още туристически благоприятни условия на региона, с цел да превърнем община Мадан в мечтана туристическа дестинация. Сериозно внимание се обърна във всички сфери - опазване на здравето, обществени действия, инфраструктура, екология, обучение, просвета, спорт и други

Успяхме и много значими за хората неща да осъществяваме и по обитаеми места.

Смятам, че общината се промени към положително. Случиха се доста хубави планове - и с европейско, и с национално финансиране, и с финансиране от общинския бюджет, несъмнено.

Кандидатствахме на всички места, където беше допустимо, с цел да осигурим пресен финансов запас за вложения на територията на цялата община. За наша наслада още веднъж успяхме да  реализираме максимума.

И с всеки минал ден Мадан придобива актуален европейски образ - с всичките вложения на стойност десетки милиони, които успяхме да осъществяваме и продължаваме да осъществяваме във всяко едно обитаемо място от общината.

- Как успявате да задържите младежите в Мадан?

- Проблемите в общината са идентични с тези за страната - безработица, младежите, които напущат България, екология и неприятна инфраструктура. Това са и огромна част от провокациите, пред които се изправя всяко ръководство на локално и национално равнище. В момента посредством осъществяването на всички планове се опитваме да създадем условия, които да доведат вложители. В дълготраен аспект това ще донесе обществени и стопански изгоди за хората под формата на облага от личен бизнес, развъртян туризъм и претовареност. Надявам се задгранични вложители да видят и оценят  капацитета за бизнес в района и да  осъществят своите проекти. По този метод ще съумеем да задържим младежите в града.

- Малцина отвън маданчани знаят, че плащахте първите семестриални такси на студенти отличници от Мадан. Какво Ви предизвика да вършиме това, продължавате ли с тази самодейност и тя подтиква ли младежите в града Ви да се образоват и да работят за развиването му?

- Да, несъмнено, не преставам с персоналната си самодейност, която към този момент се трансформира в традиция. Тази година е единадесета подред, през която ще поема разноските на първенците от учебните заведения за първите семестриални такси във висшите образователни заведения, в които ще продължат своето обучение.

Как пристигна концепцията... Съвсем непринудено и с мисъл за младите. Реших по този метод да ги подтиквам за труда, който са положили в образованието си в междинното учебно заведение.

- Заедно с общините Рудозем и Девин изпълнявате общ план за понижаване на парниковите газове. Какъв би трябвало да е крайният му резултат?
 Добри практики от Норвегия за използване на ограничения за намаляване и акомодация към климатичните промени. Разработени общински проекти за акомодация към климатичните промени. Повишена дарба на локално равнище да се възнамеряват и ползват ограничения за намаляване и акомодация към климатичните промени за трите общини. Практическо използване на демонстрационни ограничения за понижаване на излъчванията на парникови газове, като се употребяват положителни практики на норвежкия сътрудник: За всяка община ще се доставят по 4 бр. електрически колела и по една автоматизирана зарядна станция със слънчев панел. Изготвен План за социална информираност и за мултиплициране на резултатите от плана за всяка община.
- Споменахте, че развиването на туризма е приоритет за Мадан. Кристалната зала и минната изложба, превърната в музей, са част от атракциите на града. Какъв е капацитетът на Мадан, който към момента не е разпрострат?

- Първият и единственият по рода си рудник - музей бе открит публично в Мадан по време на празника " Дни на маданския кристал ", който бе маркиран в миньорския град. Рудникът - музей демонстрира по какъв начин се е вадела руда подземен допреди 10 години. Входът към рудника е в центъра на Мадан и е на метри от Музея на рудничното дело и изложбената Кристална зала. Музеят е основан по план " TERRA-MINE " по Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V " Гърция-България 2014- 2020 ". Община Мадан е изпълнила плана в партньорство с гръцката община Пилеа - Хортиатис, Тракийския университет " Демокрит ", Международният гръцки университет и Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски ". В рудник " Сполука " туристите се качват на руднична вагонетка и влизат с локомотивчето като същински миньори подземен, където фигури на миньори, заети с разнообразни действия, посрещат любопитните. Цялото трасе подземен е оборудвано с релсов път, стрелки, обходи за маневриране, тъй че гостите изцяло да влязат в ролята на рудодобивници. За задачата те се оборудват с каски и специфични миньорски лампи. Общата цел на плана е опазването и създаване на старите мини и кариери в трансграничния район за туристически цели. По плана стартира да работи Музей на минното дело, рехабилитирана е и неповторимата Кристална зала с близо 600 експоната. Ремонтирана и обезопасена е и пещера " Шаренка ", която е на към 2 км от миньорския град. В нея туристите могат да се срещнат с метода, по който още траките са добивали руда още през бронзовата ера (16-12 в. пр.Хр.). " Музеят на минното дело е уникален на Балканите. С подземния музей " Сполука " и пещера " Шаренка ", както и с Кристалната зала, обгръщаме цялостния набор от благоприятни условия за запознаване с рудодобива, който може да се предложи на туристите. Нашата цел е с новите атракции да притеглим оптимален брой туристи в нашата община и район. Планираме да надградим плана с отварянето на еко пътеки в региона на Мадан до всички забележителности в общината, тъй че да имаме повсеместен туристически артикул.

- Вие сте част от акцията на " Стандарт " Бранд България за ребрандиране на страната ни въз основа на културно-историческото завещание и туризъм и посредством основаване на районни марки, първият от които е Бранд Родопи. Какво е за Вас Бранд Родопи?

- Бранд Родопи е от изключителна значимост за нас, като опция за културно-исторически туризъм и като фактор за целогодишното развиване на района. Ако има дестинация, която си коства да бъде посетена през всеки сезон от годината, то това сигурно са Родопите. В Родопите се намират едни от най-красивите и живописни места в България. В частност за Мадан - наш главен приоритет е превръщането на общината в неповторима туристическа дестинация. Ние успяхме и  превърнахме поминъка на локалното население в туристическа забележителност. Тук има богата палитра от неща, които както към този момент споделих няма къде другаде да се видят. Мадан към този момент се трансформира в " Кристалното сърце на Родопите ". Имаме тактика за разширение на туристическите благоприятни условия, посредством основаване на доста екопътеки, които пък ще свържат Община Мадан с Рудозем. Другият предпочитан план, по който също работим, е термалната вода, която открихме на територията на Мадан и която е също с неповторими качества и свойства, което от своя страна е добра причина за развиване на балнеоложкия туризъм и балнеолечението.

- Какво би трябвало да направи страната, с цел да помогне на родопските общини да трансфорат Свещената планина във визитна картичка на България и международна туристическа дестинация?

- На първо място е нужна тактиката за развиване на културно-историческия туризъм.

На второ място е нужен финансов запас, с цел да се разпространява браншът.

- Включихте се в апела на българските и гръцки кметове за незабавно отваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Елидже ". Как това ще промени стопанската система на Мадан и района?

- Проектът на процедура свързва две страни България и Гърция. Той свързва културното завещание на българи и гърци, а съдействието сред страните има все по-голямо значение в актуалния свят. В същото време нараства смисъла на границите за районното развиване. То е функционалност на географското съседство като фактор за развиването на периферните територии.

От друга страна процесът на обезлюдяване е главният обществен проблем, който в наши дни става все по-сериозен. Повечето от хората са обезсърчени и се нуждаят от тласъци, с цел да подхващат нови начинания и да стартират сами да способстват за икономическото развиване на района. Затова е належащо да се създадат нужните действия.

Чрез свързаността с новото Граничен контролно-пропусквателен пункт ще може да се ускори обменът, а също да се привлекат вложения за устойчиви районни планове.

- Ще се кандидатирате ли още веднъж за кмет и какви са идващите Ви цели и цели?

- В момента текат номинациите за кметове и общински съветници по обитаеми места. Положителната и безапелационна оценка, която получаваме от хората, ме обнадеждава да се кандидатирам и за идващ мандат. Целите, които си слагаме са и през идващите години работата ни да продължи с цялостна мощ. Целта ни е да поддържаме високото равнище, което постигнахме. Съществен акцент в работата ни ще бъде отваряне на индустриална зона, откриване на нови работни места и  повишение стандарта на живот за маданчани. Предстои осъществяването на още доста планове в инфраструктурата, образованието, опазването на здравето, обществената активност и така нататък

- Какво ще пожелаете на маданчани за празника на града? 

- На всички маданчани от близо и надалеч, на приятелите на Мадан, на всички свързани с нашата община поисквам от сърце много  здраве, успокоение и оптимизъм.

Нека да продължим да обичаме Мадан и пренасяйки през вековете трудолюбието и мъдростта, да ги вложим в актуалното му развиване!

Нека този празник бъде време за наслада, за шерване на усмивки и празнично въодушевление.

 

 

 
Пещера " Шаренка " споделя тайните на траките " Златото на глупците " популяризира миньорския град Кристалната зала е международно украшение, пази най-голямата сбирка минерали


Световно украшение грее в центъра на Мадан и всяка година събира десетки хиляди туристи. Кристална зала " Родопски кристал " пази над 600 минерални образеца и е член на Международната асоциация на минераложките музеи.

Твърди се, че траките владеели технологията, с която да извличат сребро от галенит - минералът, станал емблема на Мадан, тъй като на никое място по света няма по-добър.

Местните хора описват, че в наши дни поради него в Мадан е пристигал французин, един от най-опитните в сектора на европейско равнище, притежател на голяма компания. В интернет той видял фотосите на кристала и незабавно стегнал куфарите за България. Обиколил къщите и се смаял на сбирките на елементарните хора. Разкрил им, че кварцът, който видял в домашните им витрини, е по-скъп от аметиста. Учудил се, че българите не ценят камъните си. И си тръгнал си от града с голямо количество галенит.

Освен галенит под Мадан лежат и тонове от " златото на простаците " - пирит, който бил прочут още на първобитните ни предшественици. През вековете той станал прочут най-много с обстоятелството, че съумял да заблуди доста златотърсачи, че са забогатели. Това обаче е една красива руда с кондензиран железен цвят, от която се извлича оловото. Различава се от златото по формата на образуванията и не е толкоз бляскав.

Най-ценните екземпляри от Мадан са събрани в Кристалната зала. Там е най-голямата сбирка от разнообразни по форма и конструкция кристали, добити от земята на България, за разлика от музея " Земята и хората " в София, където има екземпляри от целия свят.

На кристалите бе отдаден и неповторимият по рода си празник " Дни на маданския кристал " ( " Mineral show Madan " ). За първи път на 12 и 13 май 2023 година те събраха посетители от целия свят, които видяха благосъстоянието на района. Целта на събитието бе да разпространява превръщането на главния занаят на локалното население в туристическа забележителност.

Колекционери от цялата страна разположиха на площада в центъра на града шатри с сбирки на кристали, както и предмети, направени от кристали, с цел да покажат най-хубавите мостри от подземните бижута.

Всички гости с изключение на, че можеха да прегледат експозицията от подземните шедьоври, имаха опцията и да си закупят от тях. Експозицията бе съпроводена от богата фолклорна стратегия, показана от читалищата и посетител реализатори.

Надиграване " Кристали подземен – хоро в душата " с гостуващи танцови сформира от региона бе една от огромните атракции дружно с кулинарната галерия на родопски специалитети.

Историята на маданските кристали продължава и в пещера-музей " Шаренка ". Тя се намира на 3 км от Мадан, на левия бряг на бездънен пролом. Представлява самобитен музей на рударството в Родопите. Обитавана е от VIII в. прочие н.е. В пещерата е добивана и топена руда през желязната ера и Късната древност (края на II/III в. - V/VI в. сл.н.е.). В пещерата, която споделя историята на траките като рудари, е експонирана музейна колекция и има художествено осветяване. За неповторимите пещерни експозиции са употребявани особено направени манекени и оръдия на труда.

Но Чудесата на Мадан не свършват с неповторимите кристали. Скален феномен " Конска глава " притегля хиляди туристи. Намира се покрай с. Лещак. Конската глава е един от шедьоврите на природата в Родопите.

Разказът за невероятния Мадан продължава и с водопада " Мечодолско дере " -  на 1 км от с. Равнища. Той е на две равнища, като горният пад на водата е към 1,5 м, а долният - към 4,5 м. След вира, в който пада водата, наподобяващ на кръгло езерце, тя продължава по тясно каменно корито надолу, което е не по-малко картинно от самия водопад.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР