Терасата на читалището Христо Ботев“ на ул. Даме Груев“ в

...
Терасата на читалището Христо Ботев“ на ул. Даме Груев“ в
Коментари Харесай

Терасата на читалище става пешеходен тротоар на ул. „Даме Груев”

Терасата на читалището „ Христо Ботев “ на ул. „ Даме Груев “ в Кючук Париж ще се употребява от пешеходците вместо тротоар. На историческия обект през вчерашния ден кипеше атака. Работниците изграждаха рампа от двете страни на терасата, по която ще се минава в сектора към оградата на бившето кино
Реконструкцията и уголемение на ул. „ Даме Груев “ започва с първа копка в края на 2021 година по контракт сред Община Пловдив и компания „ Парсек Груп “ със период на осъществяване 10 месеца. Но и сега измъченият обект не е приключен дефинитивно.
Невижданото знамение – пешеходният тротоар да се качи на терасата – беше заложен в плана, готвен на инженеринг от компанията и утвърден от Община Пловдив.
От читалището не позволиха да се унищожи терасата, с цел да се обезпечи задоволително пространство за тротоар, както и за уголемение на пътното платно в тази част на улицата. Едва в края на мандата предходният кмет Здравко Димитров е забелязал ексцентричното решение, само че препроектирането значи още една година да няма нито тротоар, нито рампа, по тази причина се избра по-малкото зло.
По контракт с изпълнителя на ремонта на ул. „ Даме Груев “ са засадени над 130 нови дървета – както по тротоарите от двете страни на улицата, по този начин и в прилежащите зелени пространства. Те са от типа южна копривка, който е подобаващ за пловдивските условия и по качества е като чинара.
Планът за озеленяването е направен от ландшафтен проектант, като още в началния стадий е потърсено мнението и на дългогодишните специалисти в „ Градини и паркове “, обясниха от общинското дружество. Дръвчетата са добре развити и са с 5 години гаранционен период.
Директорът на общинското дружество Антон Георгиев увери, че още веднъж стартират инспекция дали засаждането е осъществено вярно и ще се заемат с поливането и другите нужни действия за положителното развиване на дърветата.
„ Дърветата няма да изсъхнат. Напротив, планува се най-малко осемдесет-сто години те да са витални и през летните месеци да вършат хубава сянка. Копривката израства до 20 метра височина, има необятна корона и съразмерна коренова система. Намалява замърсяването на въздуха от автомобилния трафик “, увери Антон Георгиев.
За разширението на улицата бяха изсечени над 70 софори, за които експертите се произнесоха, че животът им е изминал.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР