Текстът е част от новото издание на Капитал Градове -

...
Текстът е част от новото издание на Капитал Градове -
Коментари Харесай

Бъдещето на пловдивския остров в Марица: аквапарк, детски площадки и фестивали

Текстът е част от новото издание на " Капитал Градове - Пловдив ", което излиза на 18 ноември. Търсете го в Библиотеката на уеб страницата, както и в комерсиалната мрежа.

Остров Адата в р. Марица беше платен от пловдивския строителен бизнесмен Ангел Куков през 2020 година Новият притежател възнамерява да реалокира там водния атракцион " Акваленд ", който в този момент се намира в ж.к. " Тракия ". Островът е част от екологичната мрежа " Натура " и е леговище на международно застрашения тип дребен корморан.
Пловдивският " Акваленд " да се реалокира на най-големия остров в река Марица - Адата. Това има намерение притежателят и на двете - строителният бизнесмен Ангел Куков.

Куков купи 85 дка от острова през 2020 година от наследниците на търговеца, политик и донор Константин Хаджикалчев, един от най-богатите българи преди Втората международна война. Останалите 5 дка от територията, която е част от зелената система на Пловдив и попада в европейската екологична мрежа " Натура ", са общинска благосъстоятелност. Няколко години проектите на предприемача за острова не бяха обществено оповестявани, очевидно в очакване на новия Общ организационен проект.

" Идеята е аквапаркът да се реалокира там. Безсмислено е да седи задушен в градска среда (в момента " Акваленд " е на територията на жк " Тракия " - бел. ред.). Мястото е уместно - с задоволително паркоместа на булеварда, хубаво е да се направи още един мост ", разяснява Куков пред " Капитал ". Инвестицията ще е от порядъка на 10 млн. лева или повече, добави той.
Реклама
Куков е притежател на " Акваленд ", на няколко жилищни комплекса в Пловдив под марката " Олимпия ", както и на новата постройка West point до мол " Пловдив ". Той закупи и терена от 48 дка на някогашния цех на Coca-Cola в града, който сега се разчиства за построяването на нов комплекс със смесено предопределение.
Режимите на остров Адата
Според новия Общ организационен проект на Пловдив остров Адата попада в " Зона за градски паркове, градини и скверове ". " Допуска се застрояване само обвързвано с отдиха, само че не повече от 1% за площи, по-големи от 3 хектара ", написа в проекта, който е пред финално утвърждение. Тоест възможни за застрояване са 850 кв.м - 1% от парцела на Куков.

Община Пловдив планираше да промени зонирането на острова от зелени площи на " Зона за спорт и атракции ", с което да разреши 20% застрояване. От министерство на екологията при предходното държавно управление на " Продължаваме промяната " обаче върнаха това предложение за преправка и зоната остана паркова. Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) в нея е разрешено и разполагането на преместваеми обекти - увеселителни, обслужващи, търговски и други, стига да не надвишават 10% от площта на парцела.

По думите на Ангел Куков това е изцяло задоволително за реализацията на капиталовите му планове. " Ще има атракциони, както си е във всеки един парк и във всяка градина. Дори в Градската градина на Пловдив има големи басейни, а ние ще бъдем с много по-малко водни площи. Ще подчертаваме върху реката и зеленината. Аквапаркът може да работи от март до ноември, стига да има топли дни, а през останалото време ще имаме детски център, площадки за игра, подиуми за събития и фестивали, ситуирани в паркова среда. Не имам вяра общината да има срещу ", изясни строителният бизнесмен.
Реклама Пързалки в дома на птиците
Остава въпросът по какъв начин аквапаркът и засиленият човешки напън върху острова ще се отразят на предпазената зона (ЗЗ). Островът попада в Защитена зона " Река Марица " от екологичната мрежа " Натура 2000 " по директивата за местообитанията, защото е желано място за доста типове птици, прилепи и други Преди няколко години тук се е измести и така наречен нощувка на дребния корморан. Птицата е международно заплашен от изгубване тип и до неотдавна презимуваше източно от Пловдив, до моста на 6-и километър. През последните няколко години обаче колонията - най-голямата навътре в страната, се измести да нощува на остров Адата.

" За страдание островът не е предпазена територия по смисъла на Закона за предпазените територии и не е предпазена зона по директивата за птиците. Въпреки това на негова територия е документирано зимуването на предпазения тип дребен корморан и даже сега сътрудници са там и броят екземплярите ", разяснява пред " Капитал " Димитър Плачийски, специалист по биоразнообразие и орнитология от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). По думите му на Адата се събират да нощуват сред 1500 и 2000 дребни корморани.

Птиците са на острова до април и в този интервал там не би трябвало да има никаква активност, която да ги смущава, в това число и действия по разчистване на коритото наоколо. " Големият въпрос тук е по какъв начин е допустимо да има частна благосъстоятелност на остров. Според Закона за водите това би трябвало да е обществена държавна благосъстоятелност (виж карето). Очевидно става въпрос за някакво заварено състояние. Всеки притежател е в правото си да опита да се възползва от парцела си, оттова нататък е работа на институциите да наблюдават за спазването на публичния интерес. Единият вид е общината да изкупи острова. Друг вид е да се разгласи за предпазена околност, защото дава отговор на критериите ", уточни Плачийски. Той посочи, че това би имало смисъл единствено, в случай че птиците не се безпокоят и оповестените режими се съблюдават. " На 6-ти километър не се прилагаха и през 2019 година колонията, достигаща в някои години до 5000 птици, се махна ".

" Това е един доста стеснителен план, на който не му е мястото там. За да е печеливш, там би трябвало да се изградят заведения, съблекални и други Съмнявам се, че може да се извърши. Това, че водните пързалки се водят преместваеми обекти, също не ме успокоява. Още по-притеснително е това " облагородяване ", в случай че то включва изсичане на естествената растителност. Птиците нощуват там, тъй като им е умерено, това ще унищожи хабитата им ", разяснява от своя страна Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР