Технологичният милиардер и собственик на социалната мрежа Х Илон Мъск

...
Технологичният милиардер и собственик на социалната мрежа Х Илон Мъск
Коментари Харесай

Илон Мъск се появи в Аушвиц след обвинения в антисемитизъм

Технологичният милиардер и притежател на обществената мрежа Х Илон Мъск посети лагера на гибелта Аушвиц. Бизнесменът е положил венец и е взел участие във възпоменателната работа на жертвите.

Снимки, публикувани в обществените мрежи, демонстрират милиардера, качил сина си на раменете, да стои до оживелия от Холокоста Гидон Лев.

Посещението на Мъск в някогашния нацистки концлагер идва няколко седмици, откакто попадна в центъра на - Х (преди Twitter).

През ноември предходната година създателят на ракетната компания SpaceX обществено поддържа обява на консуматор в Х, който твърди, че евреите подклаждали ненавист към белите хора.
Потребителят се базира на тайната доктрина за така наречен „ Голямото заменяне “ ( " Great Replacement " ), която Мъск назовава „ действителната истина “.Тази доктрина на конспирацията твърди, че евреите и левичарите приготвят етническа и културна замяна на бялото население с цветнокожи имигранти, което ще докара до " бял геноцид ".Последва незабавна реакция от Белия дом, който жигосах думите на Мъск като " отвратителната антисемитска неистина “ и го упрекна в " поощряване на антисемитската и расистката ненавист “.


По време на Втората международна война нацистка Германия убива минимум 1,1 млн. души в лагера на гибелта Аушвиц в окупирана Полша. Почти един милион от тях са били евреи. По данни на музея, основан на територията на някогашния концлагер, повече от 200 000 от тях са били деца и младежи, написа BBC.

Малко по-късно Мъск се извини за дейностите си и назова скандалното си изказване " най-глупавия пост ". Още тогава и международни водачи, и шефът на музея в някогашния концлагер го приканиха да посети мястото.

Това обаче също има предистория. През август 2023 година музеят разкритикува обществената мрежа на милиардера, откакто в началото Х отхвърли за отстрани обява, отричаща Холокоста. Аргументът на мрежата беше, че въпросната обява не нарушава разпоредбите ѝ за възможно наличие.

През последните години антисемитизмът се усилва в Съединени американски щати и по света. След експлоадирането на войната сред Израел и терористичната организация " Хамас ", която владее Ивицата Газа, антисемитските произшествия в Съединени американски щати са се нараснали с близо 400% по отношение на миналата година. Данните са на Антидефамационната лига - организация с нестопанска цел, която се бори с антисемитизма.

След като купи Twitter за 44 милиарда $ през октомври 2022 година, Мъск понижи моделирането на наличие, а това докара до внезапно нарастване на речта на омразата в X.

По данни на Media Matters доста корпоративни реклами на IBM, Apple, Oracle и Xfinity на Comcast са били поставяни паралелно с антисемитско наличие или такова, което разпространява Хитлер и нацизма. Редица огромни рекламодатели се отдръпнаха от X. Мъск съди Media Matters и отхвърля обвиняванията.

Сега милиардерът ще взе участие в Полша в онлайн конференция, отдадена на антисемитизма.

Двудневното посещаване е тъкмо седмица преди Международния ден в памет на жертвите на Холокоста на 27 януари, заяви Европейската еврейска асоциация, която е уредникът на двудневното посещаване на Мъск. Целта е интернационалното внимание да бъде ориентирано към внезапното повишаване на антисемитизма в международен мащаб след кървавата офанзивата на оповестената от Съединени американски щати и Европейски Съюз за терористична офанзива " Хамас " против Израел от 7 октовмри.

More pictures of Elon Musk`s visit to Auschwitz.
— Ian Miles Cheong (@stillgray)
" Всички признават, че национализмът, популизмът, расизмът и всички прояви на ксенофобия и ненавист са огромна опасност за демокрацията, правата на индивида и Европейския съюз ", съобщи в петък полският заместник-министър на външните работи Анджей Шейна, представен от NBC news.

Във връзка с визитата на американеца той добави, че съгласно него " това е повода, заради която господин Мъск е измежду поканените посетители, които са удостоверили наличието си ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР