Техеран заплаши ВашингтонЛиванският премиер: Въвличат ни във войнатаПушекът щял да

...
Техеран заплаши ВашингтонЛиванският премиер: Въвличат ни във войнатаПушекът щял да
Коментари Харесай

Израелски дрон уби лидер на Хамас в Бейрут

Техеран заплаши Вашингтон
Ливанският министър председател: Въвличат ни във войната

Пушекът щял да влиза в очите на Съединени американски щати

Вторият човек в йерархията на Хамас Салех ал-Арури беше погубен във вторник вечерта при офанзива на израелски дрон против южното предградие на Бейрут Дахия, считано за бастион на ливанската формация Хизбула, заяви “Ройтерс ”.

Телевизионният канал на Хамас ”Ал Акса ” удостовери публично в сряда за гибелта на Ал-Арури, като добави, че при израелския удар са убити и двама високопоставени водачи на бригадите “Изедин Ал Касам ”, което е военното крило на ислямисткото придвижване.

Израелските управляващи не пожелаха да разясняват дали стоят зад офанзивата против Ал Арури, само че американски представители приписаха офанзивата на Израел, написа “Ню Йорк таймс ”.

Салех ал-Арури беше определен за заместител на Исмаил Хания отпред на политическото бюро на Хамас през 2017 година След като прекарва общо съвсем 20 години в израелски затвори, той е освободен през 2010 година, и от този момент насам живее в заточение в Ливан.

Вестник “Джерузалем пост ” oтбелязва, че Ал Арури е бил считан освен за един от основните уредници на офанзивата на ”Хамас против Израел от 7 октомври, само че и за един от главните медиатори в контактите на Хамас в Ливан и Иран.

Смъртта на Ал-Арури настава в сериозен миг, в който Израел се пробва да убеди Хамас да подписа нова договорка за освобождение на заложници в подмяна на прекъсване на огъня, добавя още англоезичното издание.

В изказване ливанският министър председател Наджиб Микати осъди остро нападението и прикани интернационалната общественост да упражни напън върху Израел да спре офанзивите против страната му. “Това закононарушение има за цел да въвлече Ливан във военна борба, обратно на напъните, положени за попречване на сходен сюжет ”, акцентира той.

Микати добави, че е инструктирал Министертвото на външните работи да изпрати тъжба против Израел до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, обвинявайки го в жестоко нарушаване на ливанския суверенитет. Ливанската формация Хизбула написа в Телеграм, че преглежда убийствата като “сериозно нахлуване против Ливан и рисково развиване в хода на войната ”.

Иранският министър на защитата бригаден военачалник Мохамад Реза Ащияни предизвести, че осъщественото в Ливан ликвидиране сигурно ще има последици, и упрекна Съединени американски щати в нагнетяване на напрежение, съобщи ДПА. “Виновна за това е най-много американската политика, само че пушекът ще влиза в техните очи ” сподели Ащияни.

Взривове край гроба на Солеймани
Десетки жертви на терористични офанзиви в Иран
Експлозиите отекнали през няколко минути



Мнозина иранци означиха годишнината от гибелта на военачалник Касем Солеймани (на фотографията на плаката).

Поне 73-ма души починаха при две детонации през днешния ден край гроба на иранския военачалник Касем Солеймани, считан за проектант на иранските военни интервенции в Близкия изток. Взривовете станаха в деня, в който се навършват четири години от неговото очистване, съобщи Ройтерс.

Иранските управляващи оповестиха случилото се за терористични офанзиви. Ранените са минимум 170.

Взривовете са избухнали край джамията Сахеб аз Заман, в южния ирански град Керман, където се намира гробницата на Солеймани. Двете детонации са отекнали през период от няколко минути.

По малкия екран бяха показани фрагменти със избавителни екипи, работещи на мястото на детонациите. Голям брой хора се бяха събрали, с цел да отбележат годишнината от гибелта на генерала.

Той бе погубен през 2020 година на 62-годишна възраст при удар с американски дрон в Ирак. Ключова фигура в иранския режим, Солеймани беше и една от най-популярните обществени персони в страната. Служил по време на Иранско-иракската война 1980-1988 година, Солеймани се издигна бързо в чин, с цел да стане шеф на силите “Кудс ” на Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война, претрупан с външните интервенции.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР