Те пък обявиха, че Сливенския синод им нарушава правото на

...
Те пък обявиха, че Сливенския синод им нарушава правото на
Коментари Харесай

Разкол в Сливенската митрополия? Отец Евгений обвини протестиращите свещеници, че били свързани с ДС

Те пък оповестиха, че Сливенския синод им нарушава правото на избор

В еперхията има ерес, тъй като свещениците, които стачкуват нямат благословията от никой свещеник. Това сподели пред Българска национална телевизия отец Евгений Янакиев, който влезе в пикантен спор със събралите се пред постройката на Сливенската митрополия, поради скандалното решение на Светия синод, с което се касира вота избор за епископ. 

„ Тези, хора, които се бяха събрали тук са една дребна част от свещениците. В епархията са 80, а тук бяха към 20. В момента митрополитът е Йоан - Варненският епископ, а те нямаха благословение даже да създадат молитва. Вместо да прочетат 9 песни от канона на Св. Серафим Чудотворец, те избраха единствено три. Явно молитвата не е най-важното за тях “, разяснява отец Евгений, съгласно който решението на синода е целесъобразно и по-този метод се изчиствала църквата от хора, които са заемали позиции в Държавна сигурност.

Днес митинг няма да има, само че протестиращите разясниха, че са афектирани от определението „ национална навалица “, и че лишаването от изборни права е срещу законите на църквата, тъй като от 150 години в Сливенска митрополия се гласоподава по този метод. 

„ Не мога да знам за какво Светия Синод касира изборите. Това е негово решение. Ние сме тук, тъй като е незаслужено. От 150 години имаме избор по този метод. Решили са, че има нещо, което не е вярно “, сподели пред националната телевизия отец Иван Георгиев.

„ Всеки естествен човек има право на един избор. Но се гласоподава за двама, от които Светия синод да избра единия. Такива са разпоредбите. Не виждам кой ги е нарушил. Не съм гласоподавател, а гледах в профил. Видях, че на първия тур има 17 гласа за дядо Арсений и 26 за Йеротей. На втория Арсений имаше отново същия брой гласове “, посочи той.

На въпроса дали прозира в това предпочитание за външна интервенция в Сливенската митрополия, той не отговори. 

Отец Павел Георгиев също не разяснява дали задачата не е пловдивският епископ да има собствен обуздан метрополит в Сливенската епархия, с чиято помощ да може да стане патриарх. 

„ Въпросът е в това, че нашето право на избор, както беше до момента, е нарушено “, добави той.

" В самия избор беше нередността. Това и владиката го видя. Понеже една групичка излезе на открито и се наговори. Къде в тоалетната с цигара и чашка кафе, и там се наговориха ", сподели пък отец Евгений.

На въпроса дали това владиката не го е видял на момента, той отговори с „ не “ и добави, че Варненският митрополит бил в залата и се наложило да викат сътрудниците си, с цел да стартира  избора.

„ Дългата ръка е доста дълга. Тя е от 40-50 години е в нашата епархия и тази епархия е на някогашния секретар Вулкан Вулканов. Вчера той размята един подправен документ, който той самичък си го е написал и го е издал от комисията по досиетата. Ако има дълга ръка, тя е тъкмо негова, тъй като още преди доста години той даде обещание на свещеник Йеротей да го направи митрополит откакто дядо Ники почине ", съобщи отец Евгений.

Той си замени няколко остри думи с отец Иван. Вие сте в услуга на някогашната Държавна сигурност, сподели Янакиев на сътрудника си.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР