От началото на годината до момента в Благоевградска област са

...
</TD
>От началото на годината до момента в Благоевградска област са
Коментари Харесай

Девет случая на коклюш са регистрирани в Благоевградска област от началото на годината, само в три от тях се е стигнало до хоспитализация

От началото на годината досега в Благоевградска област са регистрирани девет случая на болни от коклюш. Това заяви за Blagoevgrad24.bg  д-р Веселка Мончева, шеф на дирекция " Надзор на заразните заболявания “ към Регионална здравна ревизия – Благоевград.

От думите ѝ стана ясно, че по-голяма част от записаните случаи са в град Благоевград. На въпрос, обвързван с това има ли детски ясли, детски градини и паралелки в учебни заведения на територията на региона, които да са сложени под карантира, доктор Мончева изясни, че при коклюш карантинирането е по-различно от това, което е правено по време на пандемията от Коронавирус – 19.

" Децата не престават да посещават образователните заведения, само че самите класове не се смесват с други класове в общи занимания. Самият клас се следи в границите на 14 дни от здравно лице и в случай че имат някакви недоволства, то децата и родителите биват насочвани към общопрактикуващия доктор “, добави доктор Мончева.

По отношение на това по какъв начин може да се предпазим от коклюш, специалистът в Регионалната здравна ревизия уточни, че това може да се случи посредством добре познатите ни маски, които използвахме по време на Коронавирус – 19. Ваксинацията е другото значимо нещо, което не би трябвало да бъде подценявано.

" Ваксината против коклюш е измежду наложителните в имунизационни календар. Поставянето ѝ стартира от втория месец на бебето, т.е. същинската имуниация е на втори, трети и четвърти месец, по-късно има реимунизаци, която е след една година от третия банкет, по-късно на шест години и на 12 години е последната реимунизация “, сподели доктор Мончева.

По думите ѝ болестта е най-опасно за дребните деца, които в първия месец от раждането им към момента не са ваксинирани.

" При тях най-тежко се следи протичането на самото заболяване. Важно е да отбележим, че за в този момент ситуацията по отношение на коклюш в Благоевградска област е относително спокойна, тъй като всички случаи са леки. Само три случаи от тях са приети в болница и сега децата са здрави. Не би трябвало да се основава суматоха. Апелирам към всички родители да извърнат внимание на своите деца дали са ваксинирани “, посочи тя.

На уеб страницата на Регионална здравна ревизия – Благоевград към този момент е оповестена и подробна информация за самото заболяване. Ето каква е тя:

Коклюшът, е остро инфекциозно заболяване, което визира дихателната система – бели дробове и дихателни пътища. Причинява се от бактерия, която се открива в устата, носа и гърлото на инфектираното лице.

Заболяването е особено за детската възраст. Най-опасна е за бебета на възраст под една година, изключително през първите няколко месеца от живота.

Обикновено признаците се появяват 7 до 10 дни след заразяването, само че това може да стане и след 21 дни.

Заразяването с коклюш става по въздушно-капков път посредством непосредствен контакт с болен при кихане и кашлица. Може да се съобщи също от лице, което има лека форма на болестта или от инфектирано лице, което няма признаци.

Първоначално признаците наподобяват елементарна простуда (хрема, запушен нос, кихане, едва нараснала температура, изнемощялост и лека кашлица). Тези признаци на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият стадий на болестта протича с интензивни пристъпи на кашлица, хрипове при всеки внезапен мирис след кашляне, повръщане след кашлица, изключително при кърмачета и дребни деца. Бебетата и дребните деца са податливи на затруднения от коклюш като пневмония, повръщане, гърчове, дехидратация (обезводняване). При дребни бебета пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от къси интервали на прекъсване на дишането.

След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а положението на детето последователно се усъвършенства (което може да отнеме до три месеца).

Изложени на риск от заразяване са всички, които не са имунизирани против коклюш. Съществува опция човек да се болести, даже да е ваксиниран, само че нормално болестта минава леко. При юноши, възрастни и деца, които са отчасти ваксинирани, болестта минава по-леко. При тези групи и при доста дребни бебета диагностицирането на заболяването е по-трудно.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР