Общинският съветник от коалиция Съединени за Пловдив Константин Георгиев с

...
</TD
>Общинският съветник от коалиция Съединени за Пловдив Константин Георгиев с
Коментари Харесай

Общински съветник: Спира ли кметът на Пловдив строеж на детска ясла с национално финансиране?

Общинският консултант от коалиция " Съединени за Пловдив " Константин Георгиев с запитване до кмета на община Пловдив по отношение на плана за построяването на детска ясла в " Тракия ".

" Проблемът с детските ясли в Пловдив се задълбочава от ден дневно.  От последното класиране през месец март, от 711 деца, кандидатствали за банкет в детски ясли, признати са единствено 49. Това значи, че над 650 родители не могат да стартират работа, защото няма къде да оставят децата си.

В приемната ми като общински консултант пристигнаха жители от регион " Тракия ", които показват недоволството си от възможното прекъсване на плана на детски ясли до блокове 41,42, 43.

Според информация от медиите, 409 души са се подписали против построяването на детски ясли в УПИ – I 56784.540.486. Самите ясли би трябвало да бъдат за 200 места, тъкмо колкото е дефицитът в регион " Тракия ". 

Община Пловдив съумя да притегли финансиране от МОН за построяването на яслите, като сумата е 4,5 млн. лв.. Това е и планът, който има потребност от минимум самоучастие на лични бюджетни средства от 7-те извоювани плана – едвам 1,5 млн. лв..

Видно от документите за съответния парцел, още през 1977 година, преди да се построят жилищните блокове, парцелът е бил предназначен за " Детски комбинат ". Предназначението му в никакъв случай не е било за друго, с изключение на за детско заведение.

По информация в медиите виждаме, че Община Пловдив може да се откаже от този план, поради настояването да се резервира " зеленината " в парцела, предназначен за детски ясли или градина.

Също от медиите, в обширен материал, по сигнал на жители е видно, че зелените пространства в зоната са тъкмо дефинираните като нужни при приемането на проектите от 1977 година Никой от тях не е със заменено предопределение оттогава до през днешния ден. По-скоро казусът, който се следи най-малко от 12 години, времето в което и вие бяхте областен кмет на регион " Тракия “, е несоциализирането, неподдържането и неразвиването на зелената система в избраните пространства.  От години, в това число във вашето ръководство, е позволено персоналните коли да завземат пространствата, избрани за зелени площи.

С оглед на гореописаното, насочвам следните въпроси,  които ще бъдат отправено и на утрешната сесия на Общинския съвет - Пловдив:

1.Предвиждат ли се средства в бюджета и какви са Вашите проекти, тъй че зелените площи в региона да бъдат преведени, както дефинират проектите от 1977г.?

2.На какво съображение сте декларирали пред подписалите подписката, че в УПИ I – Детски комбинат, кв. 6, утвърдено със заповед №1343/29.08.1977г., няма да се строи избраната в градоустройствените проекти ясла?

3.Ще претърпи ли бюджетът на Община Пловдив финансови загуби от неусвояването на отпуснатите от МОН средства?

4.Съобразен ли е публичният интерес, като се съпостави настояването на поданици в прилежащите блокове и потребностите на пловдивчани? Видно от подписката – в нея са взели участие 409 души. В същото време при разкрити  200 места, това значи, че за 5 години през детското заведение ще минат 1000 деца, а за 10 години – 2000. Или директно или индиректно, решението за непострояване на детска ясла ще засегне в отрицателен проект сред 2 000 и 5 000 пловдивчани ", добавя своята позиция общинският консултант.

Plovdiv24.bg напомня, че подписката против построяването на детската ясла върху е събрала 409 подписа единствено от Зона А11 и А10 в кв. " Тракия " от жители от разнообразни възрасти – от 18-годишни до майки с дребни деца, бъдещи майки и пенсионери.

Подписката е проведена от Местната гражданска самодейност с предприемчив комитет " Нека създадем Тракия по-зелена “/

" Искрено се надяваме тези 409 индивида, както и техните деца и внуци на едно удобно развиване на случая за всички страни – от една страна, децата, които си играят на площадката и игрището, като се резервира този терен като зелена повърхност, и въпреки това, родителите на дечицата, които не съумяват да се класират за място в детските ясли, като се реалокира плана за детската ясла върху повърхност със същия статут и предопределение, като планът не усвоява 100% от зелената повърхност! ", декларират от гражданската самодейност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР