Георги Куфов е известен с неговите блестящи преводи, благодарение на

...
</TD
>Георги Куфов е известен с неговите блестящи преводи, благодарение на
Коментари Харесай

Пловдив отбелязва 100-годишнина от рождението на забележителния преводач Георги Куфов

Георги Куфов е прочут с неговите блестящи преводи, с помощта на които българската аудитория се среща със Зорбас и с творчеството на Никос Казандзакис.

На 11-ти декември 2023 година, понеделник от 16:00 ч., в родната къща на Георги Куфов в Стария град ( " Старинен Пловдив " ) на ул. " К.Нектариев " 4, Балабан Кафе ще се организира тържествено честване - 100 годишнина от рождението на забележителния преводач Георги Куфов, претворил на български език най-известните романи на Никос Казандзакис.

Денят, 11 декември, е рожденият ден на българският интелектуалец и създател.

Събитието е проведено от госпожа Елена Куфова, внучка на преводача Георги Куфов, с партньорството на Сектор " Новогръцки език " към Катедрата по общо езикознание и история на българския език в Пловдивския университет.

Георги Куфов е прочут с неговите блестящи преводи, с помощта на които българската аудитория се среща със Зорбас и с творчеството на Никос Казандзакис.

Куфов оставя ярка диря с преводите си от гръцки и френски език, за които получава голям брой награди, само че и със своето безпощадно перо в областа на политическата ирония поднесена с френски финес в книгите му Сатурналии и Парадокси на Демокрацията.

В предговора към Клош Мерл на Габриел Шевалие, още един негов връх в превода, Куфов написа " Смехът — това е, коства ми се, вторият неразрешен плод, който индивидът е откъснал. А от време на време той е по-забранен и от първия. Защото няма нищо по-убийствено от смеха. Той е бомба, която може да срине и най-барикадиралия се престиж. Тираните от всички времена са бягали от смеха като от чума. Ала анекдотите — тези ръчни гранати на елементарните хора, са ги улучвали и през най-дебелите стени на самоизолирането. "

1998 година – получава най-голямата премия на Гърция, присъдена от президента Константинос Стефанопулос – Златен кръст на Почетния легион, за цялостната му литературна активност и за приноса му за развиването на българо-гръцките връзки.

Доайене на общинските съветници в София незабавно след промените1991-95 година Обявен е за почетен жител на София 1995 година Ако имаше Нобелова премия, за преводачи, споделяше сина му Христо Куфов, сигурен съм, че татко ми щеше да бъде номиниран. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР