Двама са кандидатите за ректор на Аграрен университет Пловдив, след

...
</TD
>Двама са кандидатите за ректор на Аграрен университет Пловдив, след
Коментари Харесай

Двама са кандидатите за ректор на Аграрен университет Пловдив

Двама са претендентите за ректор на Аграрен университет Пловдив, откакто мандатът на сегашния проф. доктор Христина Янчева изтече и тя няма право да се кандидатира за нов. Това са доцент доктор Боряна Иванова, до момента заемаща служба заместник-ректор по образователната активност, и проф. доктор Владислав Попов, до момента заемащ длъжността заместник-ректор по научната и плановата активност. 

Изборът е плануван за 7 март 2024 година, когато се привиква Общо заседание на Аграрен университет- Пловдив. Тогава с изключение на нов ректор, 167-те делегати ще изберат нов научен съвет на висшето учебно заведение. 

Доц. доктор Боряна Иванова е приключила УНСС – София, където е придобива бакалавърска, магистърска и докторска степени по стопанска система и ръководство на селското стопанство. Постъпва на работа в Аграрен университет – Пловдив през 2001 година като помощник и поредно заема длъжностите старши и основен помощник, а през 2012 година придобива академичната служба " доцент “. Била е теоретичен секретар на катедра " Икономика “ от 2002 година до 2011 година През мандат 2011-2015 година е шеф на Учебно-информационния център на Аграрен университет, а през мандати 2015-2019 година и 2019-2023 година е заместник-ректор с сектор " Учебна активност и акредитация “. 

Има над 40 изявления и взе участие допълнително от 20 вътрешни, национални и интернационалните планове. Научните й ползи са в областта на развиването на селските региони, групите на производители, опциите за развиване и одобряване на правилата на био и кръговата стопанска система, хранителната и енергийна сигурност. Специализирала е в Германия, Франция, Румъния и Русия. Владее британски и съветски език.

Проф. доктор Владислав Попов следва в Тимирязевската селскостопанска академия в Москва, а по-късно придобива бакалавърска и магистърска степен от ВСИ-Пловдив, компетентност Растителна отбрана със специализация Агроекология. Втора магистатура приключва в Аграрния университет във Вагенинген, Нидерландия, а докторската си степен придобива в Университета на Западен Сидни, Австралия. Академичната служба " доцент “ в научна компетентност " Екология и запазване на екосистемите “ придобива през 2009 година в Катедра Агроекология на Аграрен университет- Пловдив, а " професор “- през 2014 г в същата. Заема длъжността Председател на Общото заседание на Аграрен университет- Пловдив в интервала 2017-2020 година и заместник-ректор по научната и планова активност на университета в мандат 2020-2024 г. 

Международен теоретичен специалист и консултант е в областите растителна отбрана, агроекология, биологично произвеждане и биоикономика, създател на над 110 научни и приложни писания. Член е на Държавната комисия за мониторинг и оценка на Фонд " Научни проучвания “ към МОН (2016-2023).

Председател на Изпълнителния съвет и народен координатор на Националната научна стратегия (ННП) на МОН " Здравословни храни за мощна биоикономика и качество на живот “ 2018-2023 година и координатор на ННП " Интелигентно растениевъдство “ (2021-2024). Член на Постоянната комисия за научни проучвания в земеделието (SCAR) към Европейската комисия, Управителния съвет на Европейския Форум на храните към Европейския парламент (2020-2023г.) и заместник-председател на Европейската научна инфраструктура LifeWatch ERIC.

Ръководи и взе участие в планове на Европейската фондация за образование (ETF), Европейския институт за нововъведения и технологии (EIT-Food) и Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (FAO). Експерт-оценител е в Изпълнителна Агенция за проучвания на Европейската комисия (EC-REA). Владее британски и съветски език.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР