До 10 май се приемат предложенията за тазгодишните носители на

...
</TD
>До 10 май се приемат предложенията за тазгодишните носители на
Коментари Харесай

Община Русе набира предложения за Награда Русе и Млад творец 2024

До 10 май се одобряват предложенията за тазгодишните носители на Награда " Русе “ и Награда " Млад създател “, които Община Русе връчва годишно на тържествена гала на 24 май.

С Награда " Русе “ се удостояват създатели, дейци, креативен екипи със заслуги в региона на изкуството и културата, образованието и науката за забележителен принос за издигане престижа на град Русе. Отличието се връчва на лица за достижения в интервала от 10 май на миналата година до 10 май на настоящата година. Награда " Русе “ не могат да получават лица и организации, удостоявани със същата премия в предходни години, осведомят от общината.

Наградата се връчва в две области, както следва:

Изкуство и просвета:

1. Литература – 1 самостоятелна премия – прозаичност, лирика, драматургия, превод, публицистика и културно-историческо завещание.

2. Сценични изкуства – 1 самостоятелна и 1 групова премия – спектакъл, опера, оперета, мюзикъл, куклен спектакъл, танци, музика.

3. Визуални изкуства – 1 самостоятелна премия – изобразително изкуство, архитектура, кино изкуство, аудио-визуално изкуство.

4. Изключителен принос в региона на изкуството и културата – 1 самостоятелна премия.

Образование и просвета:

1. Постижения в региона на предучилищно, начално, главно обучение – 1 самостоятелна премия.

2. Постижения в региона на гимназиалното и висшето обучение – 1 самостоятелна премия.

3. За теоретичен и училищен екип – 1 групова премия.

4. Изключителен принос в региона на образованието – 1 самостоятелна премия.

Удостоените с Награда " Русе “ 2024 ще получат бронзова статуетка по авторски план на скулптора Георги Радулов и диплом.

Наградата " Млад създател “ отличава млади русенски създатели в региона на изкуствата и културата на възраст до 30 години с високи креативен и артистични достижения. Тя е учредена в памет на актьорите Яна и Георги Стефанови и се съпровожда от парична сума в размер на 600 лева и награден знак, обезпечени от тяхното семейство.

Предложенията за Награда " Русе “ и Награда " Млад създател “ се подават в Деловодството на Община Русе в запечатан плик с четливо изписана номинационна категория и следва да съдържат изчерпателна обосновка, както и да бъдат направени от организации и институции, работещи в съответните области.

Регламентът за двете награди е организиран в Наредба № 17 за символиката на Община Русе.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР