Тази вечер (22 септември), от 20.00 часа по повод 100

...
Тази вечер (22 септември), от 20.00 часа по повод 100
Коментари Харесай

По повод 100 години от смъртта на Иван Вазов – връчват награда за духовен принос

Тази вечер (22 септември), от 20.00 часа във връзка 100 години от гибелта на Патриарха на българската литература пред Народния спектакъл ще се разбере името на носителя на премията за нравствен принос " Иван Вазов " . По време на церемонията ще свири оркестърът на Пловдивската опера с диригент Максим Ешкенази и солист – цигуларят Светлин Русев.

В концертната стратегия са включени рапсодия „ Вардар “ от Панчо Владигеров , увертюра и рондо капричиозо оп. 28 за цигулка и оркестър от Камий Сен-Санс и рондо La Campanella (Звънчето) из Концерт № 2 за цигулка и оркестър от Паганини .

Освен това ще бъде показана открита подготовка на постановката „ Народът на Вазов “ на режисьорката Диана Добрева. Тя е основана по текст на Александър Секулов, а неин драматург е Светлана Панчева.

В основните функции ще видите Юлиан Вергов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Валери Йорданов, Жорета Николова, Ева Тепавичарова, Биляна Петринска, Александра Василева, Параскева Джукелова и доста други звездни имена от Народния спектакъл.

Представяйки спектакъла, Александър Секулов акцентира, че всяко допиране до Вазов би трябвало да ражда примирение. Причината е, че неговото битие е знамение, тъй като той задава първите рамки, в които възприемаме  нацията си, нейното минало и език. „ Вазов е основател на българския народ по някакъв доста възвишен метод “ – счита Секулов.

Годишнината от гибелта на Вазов е мотив да обърнем внимание на издаването на събраните му съчинения. За последно това бе направено през предходната 2020 година, като на пазара излязоха 10 тома:

1. „ Избавление “ - със стихотворенията на Вазов от източнорумелийския му интервал (1880 -1885);

2. „ Под нашето небе “ – още веднъж със стихотворения и поеми;

3. „ Немили-Недраги “ с едноименната повест, която е един от ранните образци за модерна  българска литература;

4. „ Чичовци “ – с едноименната битово-хумористична повест, част от по този начин наречените Сопотски мемоари на Вазов от 1884-1885 година.

5. „ Казаларската кралица “ – считана за първия български любовен роман;

6. „ Под игото “ разгласен за първия разказ в българската литература;

7. „ Нова Земя “ – вторият разказ на Вазов след „ Под игото “;

8. „ Към бездна “, съдържащ драми и комедии като „ Двубой “, „ Хъшове “, „ Борислав “.

9. „ Великата Рилска пустиня “, съдържащ пътеписи, измежду които „ Мусала “, „ В недрата на Родопите “.

10. „ Дните, в които живеем “- с рецензия и журналистика, като „ Каравелова изгубихме! “ и „ Българский национален спектакъл “. Прави усещане, че сякаш са забравени разказите на Вазов, само че тях всеки елементарно може да ги откри в мрежата. И да научи и за „ “ и за „ “. Продължението оставяме на вас.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР