Тази година се отбелязват 75 години от втората Яш-Кишиневската операция,

...
Тази година се отбелязват 75 години от втората Яш-Кишиневската операция,
Коментари Харесай

Яш-Кишиневската операция - Съветската армия на Балканите

Тази година се означават 75 години от втората Яш-Кишиневската интервенция, която оказва решаващо въздействие върху по-нататъшния ход на военните дейности на Балканите. Датата се отбелязва в Русия, Приднестровието, Молдова и други страни.

Втората Яш-Кишиневската интервенция (от 20 до 29 август 1944 година) се смята за една от най-успешните стратегически интервенции във Великата Отечествена война.
По значителност тя е наедно с такива борби като Сталинградската и Курската и е измежду „ Десетте Сталински удара ". Този пагубен удар по войските на Вермахта става седми.

Яш-Кишиневската интервенция оказва решаващо въздействие върху по-нататъшния ход на военните дейности на Балканите. Войските от II и III Украински фронт под командване на маршалите Р.Я. Малиновски и Ф.И. Толбухин за извънредно къс период нанасят проваляне на немската група армии „ Южна Украйна ", вследствие на което тя губи 18 дивизии на Вермахта и напълно съюзническите румънски дивизии.

Яш-Кишиневската интервенция има голямо военно-политическо значение за по-нататъшното развиване на събитията в Югоизточна Европа и на Балканите, както и за реализирането на освободителната задача на руските войски.



За интервенцията

Планът на интервенцията включва: продупчване на защитата на съперника от силите на II-ри и III-ти украински фронт в региони на северозапад от Яш и южно от Бендери, обграждане и заличаване на вражеската група с поддръжката на Черноморския флот и Дунавската военна флотилия, отбраняваща се на кишиневския подстъп, както и нахлуване към Фокшани, Галац и Измаил (Румъния).

II-ри Украински фронт под командването на Р. Я. Малиновски нанася главния удар по Васлуй в региона на Яш.
III-ти Украински фронт под командването на Ф.И. Толбухин нанася удар от Кицканския плацдарм, на кръстовището с 6-та немска и 4-та румънска армии. По време на интервенцията руските войски доста надвишават противниковите сили по човешка мощ и военна техника. Успехът на интервенцията обаче се дължи освен на количественото предимство, само че и на гениално премисления стратегически проект.

След ударите на руските войски останалите войски от немската група на армиите се отдръпват в Румъния, само че там не съумяват да основат мощен защитителен фронт. На 23 август 1944 година в Румъния се случва държавен прелом, вследствие на който румънските елементи оставят оръжие.

На 5 септември остатъците от немските сили дружно с унгарските войски се пробват да стартират контраофанзива в Северна Трансилвания, само че претърпяват погром. Така на 23 септември 1944 година групата армии е разформирована; нейните войски са трансферирани в новосъздадената армейска група „ Юг ".

Накратко Яш-Кишиневската интервенция изолира мощната немска група армии „ Южна Украйна ", а също по този начин изолира и извежда от войната Румъния с нейните нефтени залежи. Румъния е захранвала 40% от южното крило на немците, в това число и част от централното крило.

Операцията също по този начин съществено затормозява настъпателните дейности на хитлеристите като цяло във Втората международна война. Два дни след края на интервенцията, на 31 август 1944 година руските войски влизат в Букурещ. Така с помощта на Яш-Кишиневска интервенция от хитлеристите се освобождава освен Молдова. Тя оказва съществено въздействие и на политиката в България, както и други страни на Балканите.

На територията на България не се стига до военни дейности, а на 9 септември 1944 година в София се сменя режимът. Превратът при започване на септември бележи нов стадий в българската история, като най-много геополитическото състояние на България дефинира налагането на руския модел.

България става съдружник на Съветския съюз - победител във Втората международна война, който унищожава упоритостите на Хитлер, Германия да пороби Източна Европа и завладее целия континент.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР