Тази година Jysk ще отвори шест нови обекта, IKEA -

...
Тази година Jysk ще отвори шест нови обекта, IKEA -
Коментари Харесай

Топ 5 на веригите за мебели: продажби за над половин милиард и все повече онлайн

Тази година Jysk ще отвори шест нови обекта, IKEA - нов център във Велико Търново, а " Аико " - два магазина в Пловдив. През 2022 година Aiko XXXL реализира 24% растеж на оборота, Mömax - 36%, двуцифрен растеж регистрират и от " Мебели Виденов ".
През 2021 година България се подрежда на 55-о място в света по произвеждане на мебели за 600 млн. $, като за съпоставяне - преди десетилетие фабриките са продали артикули за към 400 млн. $. Над 85% от продуктите им отиват за експорт, което слага България на 38-о място в света. Ако се погледнат покупките на мебели в страната, тя заема 66-о място в света с близо 420 млн. $ за 2021 година, заяви проф. доктор Васил Живков, ръководител на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Износът пораства, само че покупките на създадени в България мебели спадат - при 41% от пазара през 2015 делът им се срутва на 16% през 2022 година, когато най-вече се търсят мебели от Европейски Съюз (43%), както и от трети страни (41%). Вносът от страни отвън Европейски Съюз бележи скок - от 21% през 2015 на 41% през 2022 година, когато Китай детронира Полша от първото място, демонстрира статистиката на браншовата камара.

Данни за предходната година няма, само че през 2021 година търсенето на тапицирани и на кухненски мебели пораства, а на офис мебели и комерсиално обзавеждане спада. " Обяснението за тази наклонност е разумно поради коронавирус пандемията и работата от у дома, която подтиква хората да се стремят да създадат дома си по-удобен и по-функционален ", разяснява за " Капитал " Даниела Петрова, изпълнителен шеф на камарата.
Реклама
Голяма част от покупките минават през петте най-големи вериги за мебели. С оборота от към половин милиард лв. през тях действително минават над половината от продажбите.
Скандинавските колоси
Лидер по доходи е сдружението " Юск бул " , което ръководи датската верига магазини JYSK ( " Юск " ) и регистрира близо 38% скок на приходите от търговия на дребно, надхвърлящи 436 млн. лв. за 2021 година А за финансовата 2021-2022, която за компанията стартира от 1 септември 2021 и завършва на 31 август 2022, JYSK в България регистрира най-хубавите си резултати до момента - оборот 505 млн. лева и облага 19 млн. лева Това е нарастване на приходите с 31%.

В тези огромни цифри обаче влизат продажбите през дистрибуционния център в Божурище. Според доклада за 2021 година от тях 105 млн. лева са направени в България - през магазини и онлайн, а останалите са за прилежащи пазари - най-много Румъния и Гърция. Така че най-малко за 2021 година наподобява, че датската верига е била под продажбите на ИКЕА и " Мебели Виденов ". Но с непрекъснатото разкриване на нови обекти евентуално е въпрос на време да стане най-голямата верига за мебели.

В България JYSK участва от 2005 година, когато отвори в Пловдив първия си обект. Днес веригата има 49 магазина, продава и онлайн, откъдето минават 11% от покупките. Топ 3 на най-търсените артикули за 2022 в България са: вътрешно обзавеждане, градинско обзавеждане и матраци, регистрират от българското сдружение.
Реклама
" През 2023 година ще открием шест нови магазина и ще възобновим седем от към този момент работещите. JYSK непрекъснато търси нови местоположения, които са подобаващи за нашата магазинна идея: пространства, подобаващи за търговски действия, почти 1300 - 1400 кв.м, в дребни или огромни градове. Скоро ще достигнем 50 магазина в България, а идната ни цел е да имаме 75 магазина тук ", заяви за " Капитал ".
Алекс Брату, районен управител на JYSK за Румъния и България: През 2023 година ще открием шест нови магазина и ще възобновим седем от към този момент работещите
В началото на 2022 компанията направи първата копка на новата Логистична зона 4 в дистрибуционния си център в Божурище. Инвестицията бе 12 млн. евро.

В дистрибуционния център работят към 300 души. Той обслужва над 302 магазина в страните от Балканския район и дава отговор за доставките до всички JYSK магазини в България, Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина и Румъния. От септември 2021 година се правят и онлайн доставките до тези страни, които също се обслужват от базата в Божурище. Логистичната база доставя и до франчайз магазините на JYSK в Азербайджан, Албания, Грузия, Косово, Молдова и Северна Македония.

" Очаква се през 2023 година JYSK да стъпи на турския пазар, като открие първите си магазини в Истанбул. Тогава дистрибуционният център в Божурище ще поеме снабдяването и на тези обекти ", посочи Венцислав Чавдаров, логистичен шеф " Балкани " на JYSK ДЦБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР