Тайван осъди днес Пекин и Москва заради общо изявление, в

...
Тайван осъди днес Пекин и Москва заради общо изявление, в
Коментари Харесай

Тайпе: Русия се подчинява на китайските изисквания във връзка с Тайван

Тайван осъди през днешния ден Пекин и Москва поради общо изказване, в което те назовават острова " неразделна част " от Китай, и упрекна Русия, че " се подчинява на условията на Китай ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Министерството на външните работи публично стачкува и осъжда властническото експанзионистко държавно управление (на Китай), което продължава да прави лъжливи изказвания на интернационалната сцена, с цел да очерня и накърнява суверенитета на страната ни ", се споделя в тайванското официално съобщение.

Тайпе осъжда също " опита на Русия да се подчини на условията на Китай в интерес на техния нападателен и експанзионистки сговор ".

Руският президент Владимир Путин беседва с китайския си сътрудник Си Цзинпин в понеделник и вторник в Москва. Двамата подписаха общо изказване, в което се ангажират да задълбочат стратегическото си партньорство и удостоверяват поддръжката на Русия за Китай по въпроса за Тайван.

Китай претендира за демократичния и самостоятелен остров Тайван като за част от своята територия, която е подготвен да си върне, при положение на потребност даже със мощ.

В общото изказване Русия още веднъж удостоверява, че се придържа към пекинския принцип за " един Китай " и назовава Тайван " неразделна част от КНР " – Китайската национална република, както сочи текстът, представен в московския официоз " Росийская газета ".

Русия " се афишира срещу самостоятелност на Тайван в каквато и да било форма, твърдо поддържа дейностите на Китайската страна за отбрана на държавния ѝ суверенитет и териториална целокупност ", гласи изказването.

Тайван непрекъснато е заплашен от инвазия откъм континента и нахлуването на Русия в Украйна ускори страховете на острова, че Пекин може да предприеме сходна атака.

През последните години Пекин ускори военния, икономическия и дипломатическия напън върху Тайван, като провежда през 2022 година огромни военни маневри към острова, които съгласно Тайпе са били подготовка за инвазия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР