Тайван и Китай могат да разрешат по мирен начин различията

...
Тайван и Китай могат да разрешат по мирен начин различията
Коментари Харесай

Бившият тайвански президент вижда шанс за затопляне между Тайпе и Пекин

Тайван и Китай могат да разрешат по кротичък метод разликите си, сподели някогашният президент на Тайван Ма Инджоу в четвъртък след среща с китайския президент Си Дзинпин, предава " Ройтерс ".

Ма, президент от 2008 до 2016 година, предходната година стана първият някогашен или настоящ тайвански водач,

В сряда той организира втората си среща със Си след забележителната среща на върха в Сингапур през 2015 година, когато Ма към момента беше водач на Тайван.

Говорейки при завръщането си от Пекин, Ма сподели, че се надява младите тайванци да загърбят идеологията и да осъзнаят историческите и културни връзки сред Тайван и Китай.

" По-важното е, че китайците от двете страни на пролива да могат да се оправят със разногласията спокойно ", добави той.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя лична територия и ускори военния и политически напън, с цел да отстоява тези искания.

Ма, който беше съпроводен от група студенти в Пекин, сподели, че визитата му е посочило на младежите, че хората от двете страни на пролива са " потомци на Ян и Жълтите императори ", израз, отнасящ се до общ предшественик.

В явна неточност Ма добави, че хората от двете страни на пролива принадлежат към " Република Китай " , преди да се поправя, с цел да каже " китайския народ " , употребявайки дефиниция, отнасяща се до етнически или културни китайци.

Ма направи същия вербален пропуск по време на срещата си със Си , в фрагменти, излъчени от тайванските телевизионни станции.

Победеното държавно управление на Китайската република избяга в Тайван през 1949 г ., откакто загуби революция против комунистите на Мао Цзедун.

Правителството на Китай, публично Китайската национална република, не признава съществуването на Република Китай, формалното име на Тайван, което прави споменаването в наличието на Си доста сензитивно.

Ма се засмя, само че не отговори на въпроса дали тази дефиниция е умишлена.

Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет, заявявайки, че Китайската национална република в никакъв случай не е управлявала острова и че единствено тайванският народ може да взема решение бъдещето си.

Китай твърди, че неговото авансово изискване за разговор е да признае, че и Китай, и Тайван принадлежат към " един Китай ", което президентът на Тайван Цай Инг-вен отхвърли да направи.

Си сподели на Ма, че външни заключения не могат да спрат " фамилното събиране " сред двете страни на пролива и няма въпроси, които да не могат да бъдат разисквани. Той не загатна потреблението на мощ против Тайван в своите обществени забележки.

Говорейки на постоянна конференция в Тайпе, Дзян Дзю-йонг представител на Тайванския съвет по въпросите на континенталната политика за установяване на политиката на Китай, сподели, че Китай е отговорен за напрежението в връзките с Тайван.

" Не ние изпращаме военни самолети и кораби, с цел да ги тормозим всеки ден " , сподели Ян, имайки поради на Китай към острова.

Ма остава почитан член на главната опозиционна партия на Тайван Гоминдан (КМТ), която през януари загуби за трети следващ път президентските избори, само че няма публична партийна позиция. KMT се застъпва за близки връзки и разговор с Пекин, само че изрично отхвърля да е прокитайска.
 Китай дефинира мненията на Съединени американски щати за Тайван и AUKUS като
Китай дефинира мненията на Съединени американски щати за Тайван и AUKUS като " рискови "

Пекин ще преглежда всякаква интервенция в тайванския въпрос, като интервенция във вътрешните работи на Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР