Тайната на дълголетието остава неразгадана и до днес, а учени

...
Тайната на дълголетието остава неразгадана и до днес, а учени
Коментари Харесай

Столетниците на Балканите и рецептата им за дълголетие

Тайната на дълголетието остава неразгадана и до през днешния ден, а учени от целия свят не престават да търсят отговори на въпросите дали гените, средата или някакъв различен фактор дефинира способността на някои хора да живеят повече от век и нерядко да учудват близките с неостаряващия си дух. На Балканите, където продължителността на живота в множеството случаи е под междинното за Европа ниво, също не липсват столетници и всеки от тях има вълнуващи мемоари от отминалите времена, както и своя лична рецепта за дългоденствие, написа Българска телеграфна агенция .

Най-възрастната туркиня постоянно си спомня за Ататюрк

Най-възрастният човек в Турция - 113-годишната Нурийе Бабат от югоизточния окръг Батман - умря предходната седмица. Майка на осем деца и баба на над 500 внуци, правнуци и праправнуци, тя е живяла при трима султани и 12 президенти. Макар по документи баба Нурийе да е родена през 1909 година, синът ѝ Юсуф Бабат подозира, че е даже по-стара. " Аз допускам, че беше на 125 години ", споделя той, като отбелязва, че в миналото регистрирането на новородените не е било по този начин прецизно, както в този момент.

Внук ѝ Абдуллах Бабат, който се е грижел приживе за столетницата дружно със брачната половинка си, споделя, че от време на време двамата си говорели и тя му разказвала усещанията си от създателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. " Мустафа Кемал правеше по този начин, Мустафа Кемал правеше другояче ", се прибирала в спомените си бабата.

В Турция максимален брой дълголетници живеят в окръг Тунджели в източната част на страната - междинната възраст на живота там е 80,5 години, като при мъжете тя е 76,2 години, а при дамите - 85,7 години. Най-кратък е животът в окръг Килис, Южна Турция. Там хората живеят приблизително 75 години - мъжете - 72,3, а дамите - 77,6 години. За Турция междинните стойности са 78 години - 75,3 при мъжете и 80,7 при дамите, демонстрират данните на Турския статистически институт.

Районът на Гьолкьой, окръг Орду, пък е прочут като град на столетниците заради огромния брой възрастни хора, които живеят там и са трансферирали един век живот. Те споделят, че дължат дълголетието си на това, че се хранят с артикули, които сами отглеждат, писа в. " Таквим ". Местните употребяват храни с напълно органически генезис като мед, кисело мляко, яйца, туршии.

Гръцкият остров Икария е един от международните " оазиси на дълголетието "

Столетниците в Гърция са 13 451 души, демонстрират статистически данни от тази пролет, оповестени от „ Катимерини “.

Най-възрастният регистриран гражданин на Гърция беше Катерина Карнару, която умря през 2020 година на 115-годишна възраст. До гибелта си тя беше петият най-възрастен жив гражданин на планетата и 53-ият въобще в историята.

Въпреки този връх Гърция не се показва толкоз добре във връзка с дълголетието на европейско ниво. Докато през 1980 година гърците са били измежду дълголетниците на континента, то сега, макар увеличението на продължителността на живота, в класирането тя изостава и спада до 17-о място с малко над 81 години междинна дълготрайност на живота.

Данните демонстрират, че най-дълго в Гърция живеят жителите на Епир в северозападната част на страната, до момента в който най-кратко – на областите Тракия и Централна Македония.

Особено място в картата на дълголетието в Гърция заема остров Икария, който се счита, че е една от петте „ сини зони “ в света, където делът на хората, които доживяват най-малко до 90 години, е неведнъж по-висок от междинния. Останалите четири такива зони са Сардиния, Лома Линда в Мексико, Никоя в Коста Рика и Окинава в Япония, написа „ Прото тематика “.

Проучванията демонстрират редица сходства в храненето и метода на живот на жителите на тези райони като уравновесена диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, планински релеф, всекидневно физическо натоварване, занятие със селскостопански труд. Установени са и генетични особености, които въздействат на отделянето на половите хормони и удължават живота съответно на мъжете. В Икария изследванията са открили, че сърдечно-съдовите болести приблизително се демонстрират към 8 години по-късно от междинното за гръцкото население.

Румънски столетник изяснява дълголетието си с любовта на фамилията

На 27 юни 2020 година на 111 умря румънецът Думитру Команеску, който в продължение на един месец носеше купата " най-възрастен мъж на планетата ", откакто пое щафетата от британеца Робърт Уейтън, който умря на 28 май 2020 година на 112 години.

Роден на 8 ноември 1908 година в село Провица де Жос в южния окръг Прахова, на към 100 километра от Букурещ, Думитру Команеску работи като инженер агроном в продължение на цели 70 години и се отличава като един от най-хубавите експерти в региона на фитопатологията, написа уеб сайтът Хотнюз.

Три дни преди да почине столетникът беше награден от румънския патриарх Даниил с Патриаршеския кръст - най-високото отличие, което Румънската православна черква дава на миряни, " за дългогодишната му активност, плодотворна и потребна за църквата и обществото ".

Приживе Коменску споделяше, че тайната на дълголетието му се крие в обичта на фамилията, на брачната половинка, синовете и внуците му. Съселяните му от Провица де Жос пък помнят съвета, който " бай Митика " постоянно им давал: " Мляко и мед, в случай че искаш да живееш колкото мене ".

Очакваната дълготрайност на живота в Румъния е една от най-ниските в Европа и е спаднала значително по време на пандемията, достигайки 72,9 години, което е равнището отпреди 14 години, оповестява телевизия Диджи 24. За разлика от други европейски страни Румъния към момента не е съумяла да се върне към предстоящата дълготрайност на живота от 2019 година, която е била 75,6 години. Средната предстояща дълготрайност на живота за страните от Европейски Съюз предходната година е била 80,1 години.

Според данни на Националния статистически институт най-дълга е предстоящата дълготрайност на живота в югозападния окръг Вълча - над 80 години. Следват столицата Букурещ със 78,4 години, северният окръг Клуж със 77,47 години и централният окръг Брашов със 77,37 години. В другия завършек на спектъра са югоизточните окръзи Тулча (73,2 години), Гюргево (73,96 години) и Кълъраш (74,21 години).

В окръг Вълча живее и актуалният най-възрастен мъж в Румъния - 109-годишният Илие Чокан, който е роден на 28 май 1913 година и е също по този начин най-възрастният боен деец в страната, написа в. " Адевърул ". За най-възрастна жена в страната пък се счита 109-годишната Мария Михай от югоизточния окръг Кълъраш, която е родена на 5 януари 1913 година

Миналата година и известният румънски мъдрец Михай Шора влезе в листата на 50-те най-възрастни хора в света. Той е роден на 7 ноември 1917 година в западния окръг Тимиш. През 2018 година 101-годишният тогава Шора притегли вниманието на медиите с присъединяване си в антиправителствените митинги в Букурещ. Миналата седмица той навърши 106 години и продължава да е извънредно деен в обществените мрежи, като на рождения си ден разгласява фотография с огромен червен балон във формата на шестица, написа ДжиФорМедия.

Сърбин на 103 години се хвали, че в никакъв случай не е боледувал

В Сърбия евентуално има над 150 столетници, оповестяват локалните медии, като означават, че точна статистика за броя им липсва.

Живорад Маркович е на повече от 100 години, радва се на живота и споделя, че нищо не го боли. Навремето единствено малко на брой са можели да доживеят до 100 години. Данните обаче демонстрират, че броят на столетниците в Сърбия се усилва. На 103 години Живорад Маркович към момента готви, върви на пазар, в никакъв случай не е боледувал и не изпитва болки, написа белградския вестник " Блиц ".

Той правел слънчеви бани с часове, в миналото на остров Ада Циганлия в река Сава, а в този момент на скамейка пред постройка в Нови Белград. Разходките са наложителни - когато бил по-млад, споделя той, изминавал повече от 10 километра. Сега се разхожда единствено край блока.

" Нямам специфична рецепта за дългоденствие. Не съм направил нищо особено, нито съм се отдал на нещо особено. Не знам ", споделя Живорад. На въпрос дали има сили да работи на 102 години, дава отговор: " За Бога, имам! “.

През последните години стават от ден на ден хората с кръщелни свидетелства, издадени преди най-малко 100 години. По последни данни в Сърбия живеят 126 166 души на възраст над 85 години, а от началото на века броят на столетниците в света се е нараснал четири пъти, отбелязва вестникът.

Сръбският Републикански статистически институт не води доклад за броя на столетниците, т.е. данните, с които разполага, се отнасят за популацията над 85 години. Оценките обаче сочат, че в Сърбия живеят към 150 души, родени преди век.

По данни на статистическия институт от 2018 година хората на 85 и повече години са 126 166, като измежду тях надалеч повече са дамите - 80 025. В северната част на Сърбия описът включва съвсем 60 000 възрастни хора над 85, до момента в който в столицата има към 30 000 души, чието кръщелно удостоверение е на най-малко осем и половина десетилетия.

В региона Войводина от 1,86 милиона души има съвсем 30 000 от тази възрастова група. В Ниш от 256 000 поданици 4158 са на възраст минимум 85 години. В Пиротския край с близо 85 000 души население 2300 души са на тази възраст, до момента в който в Дунавския регион от 187 000 души малко повече от 3500 са чествали 85-ия си рожден ден. В южната част на Сърбия има 2263 души на тази възраст от малко повече от 197 500 поданици.

Най-възрастният човек в Сърбия е роден през 1913 година и е на 109 години, а повече от 500 пенсионери получават пенсии от повече от половин век.

По данни на Републиканския статистически институт през 2011 година, при предходното броене, в страната е имало едвам 50 столетници, а в този момент се счита, че са най-малко три пъти повече. Институтът отбелязва, че продължителността на живота в Сърбия като цяло се е нараснала, само че коронавирусната зараза до известна степен промени тази статистика.

При мъжете съгласно данните за 2020 година продължителността на живота е 72,3 години, което е с две години по-малко от 2019 година Има и съкращаване на продължителността на живота на дамите - през 2020 година междинната дълготрайност на живота им е 78,2 години, а през 2019 година е била с 0,9 години по-дълга, показва статистическата работа на Сърбия.

Точно какъв брой са жителите на Сърбия и каква е структурата на популацията, в това число столетниците, ще се разбере след преброяването, което се организира през октомври. Според статистическата работа първите резултати ще станат известни до края на тази година.

107-годишен хърватин е претърпял шест режима и три войни

През юли 2022 година умря най-възрастната „ предприемачка “ в Хърватия – 102-годишната Пека Зелич, оповестиха хърватските медии. Баба Пека, както я назоваха всички, които я познаваха, се прочу със личния си бизнес – ръчно направени произведения. На 98 години Пека Зелич откри собствен дребен магазин, наименуван " Kod Peke " (При Пека), в старческия дом " Йоан Павел II “ в село Доне Биляне покрай Задар, където живееше. В магазина баба Пека оферираше изплетени от нея чанти, шалове, одеяла, чорапи и други произведения с обичайни национални претекстове.

През по-голямата част от живота си Пека Зелич се занимавала със селскостопанска работа, само че плетенето било нейната пристрастеност. Тя съумявала да съчетае всичките си отговорности с развъждането на осем деца. Баба Пека, родена на 17 март 1921 година, остави след себе си 104 потомци.

През октомври 107-ия си рожден ден отпразнува в фамилна конюнктура Божо Крал - един от най-възрастните хървати. Божо Крал е роден по време на Австро-Унгарската империя, претърпял е шест режима и три войни – две международни и Отечествената война. В продължение на 67 години Божо Крал следи метеорологичните феномени в родния си край и изпраща отчети до Държавния хидрометеорологичен институт. Близките му споделят, че не брои годините. „ Дубровачки виесник “ написа за Божо, че паметта му е като швейцарски часовник. Пред публицисти от изданието столетникът разказвал в детайли за сложния си живот в родното Конавле, за ужасите на войната и бедността и за климатичните феномени, които постоянно са го вълнували.

Родената в Хърватия Милка Баукович (дата на раждане: 5 февруари 1915 г.) сега е вторият най-възрастен прочут жив човек в Сърбия след Джурджа Стойкович. По-голямата част от живота си Милка Баукович прекарва в село Окучани в Хърватия. След като брачният партньор ѝ умира през 1945 година, тя наследява работилницата му за шапки и продължава да се занимава със същия бизнес още 35 години до пенсионирането си. До 103-годишна възраст Милка продължава да се занимава с всеобщо произвеждане на шапки, а по-късно работи единствено по поръчки и в по-малки количества.

През лятото Милка Баукович живее сама в къщата си в село Окучани в Хърватия, а през зимата живее при щерка си Душанка Божич в Белград, Сърбия. Милка е в положително здраве, може да върви без непозната помощ и няма здравословни проблеми. Активно се занимава и с политика, а на 107-годишна възраст през април 2022 година отиде да гласоподава сама. Тогава тя сподели, че не е пропущала нито едни избори и че постоянно е гласувала постоянно. Тя става най-възрастният прочут жив човек в Белград след гибелта на 110-годишната Тамара Крутикова на 6 юли 2022 година

Общата дълготрайност на живота в Хърватия е 75,8 години, което е над междинното равнище в международен мащаб (средна дълготрайност на живота към 71 години по данни на отдел " Население " към Департамента по стопански и обществени въпроси на ООН). За мъжете в Хърватия междинната дълготрайност на живота е 72,2 години, а за дамите – 79,6 години.

През 2019 година столетниците в Хърватия са били 131 души – 22 мъже и 109 дами.

Словенски публицист столетник споделя за ужасите в концентрационните лагери

През месец май т.г. на 108-годишна възраст в Триест (Италия) умря може би най-известният словенски столетник - писателят Борис Пахор.

Роден през 1913 година, Борис Пахор е претърпял ужасите на 20-и век и през годините се е борил против фашизма, националсоциализма и комунистическата тирания. Преживяванията му в концентрационни лагери са в основата на най-известния му разказ " Некропол ". Заради позициите му против тоталитаризма, югославският комунистически режим му не разрешава да влиза в Словения.

След рухването на комунизма Борис Пахор се трансформира в фамозна литературна фигура в Словения. Получава редица награди, а литературните му творби постоянно оглавяват описите с бестселъри. С края на Студената война той получава самопризнание и в Италия, където в миналото е бил маргинализиран, тъй като е избрал да написа на словенски, а не на италиански език.

През последните години книгите на Борис Пахор се превеждат на непознати езици, а през 2007 година той получава влиятелния френски Орден на Почетния легион. Същевременно той нееднократно е употребявал известността си в Словения, с цел да показва неуспехите на словенските държавни управления след оповестяването на независимостта, отбелязва словенската телевизия RTV.

Населението на Словения, което наброява към 2 милиона души, застарява бързо, даже по-бързо от междинното за Европейския съюз. Застаряването е резултат основно от по-дългата дълготрайност на живота и намаляването на раждаемостта измежду по-младите генерации. Повече от една пета от популацията (20,7 процента) понастоящем е на възраст 65 години или повече, а до 2050 година се чака този дял да доближи 31 %, което съставлява съвсем една трета от популацията на Словения, уточни Алеш Кенда, секретар в министерство на труда, фамилията, обществените въпроси и равните благоприятни условия.

Мъжете в Словения живеят приблизително 76 години, а дамите – 84 години. По данни на словенското държавно управление през 1991 година в Словения са живеели 26 столетници, а през 2021 година – 281.

Най-възрастната албанка се надява да доживее 150 години

Според данни на Евростат, представени от албанския вестник „ Монитор “ през октомври, Албания е четвъртата най-млада нация в Европа след Косово, Турция и Исландия.

Най-старият гражданин на страната през 2010 година е била Тане Колеци, жителка на албанския град Дуръс, която по това време е на 114 години и е живяла в три разнообразни века – 19-и, 20-и и 21-ви, написа албанската медия „ Топ Ченъл “. Тане Колеци съгласно медията е родена през 1896 година, а за нея приживе се грижи племенникът на брачна половинка ѝ, който споделя, че тя няма деца, както и че е била доста работлива жена с положително финансово положение.

Според информацията на " Топ Ченъл " Колеци получава специфична пенсия от страната и прекарва по-голямата част от старините си в сън. Тя постоянно пие кафе и пуши и макар че устните ѝ към този момент не я слушат, не смъква от устата си чибука, написа медията през 2010 година, малко преди Колеци да почине.

Друг архивен уебсайт в Албания - ИнфоАркива, осведоми на 19 август 2010 година за гибелта на „ най-възрастната албанка “ и „ албанката, която до през вчерашния ден живя в три века “ Тане Колеци, като съгласно данните, посочени в информацията, рождената ѝ година е 1894 година, а самата Колеци не е посещавала болница през целия си живот.

Най-възрастен гражданин през 2020 година в Албания съгласно вестник „ Газета Мейдани “ е Фатина Толя, родена в град Елбасан през 1899 година Преживяла е две войни, ръководството на петима монарси и 21 министър-председатели. Тя е записана в книгата на върховете на Албания като най-дълголетния човек, като на 24 декември 2019 година чества своя 120-ти рожден ден.

Фатина е пра-пра-пра-баба на деветима внуци, сама се грижи за огромната къща с двор и добитък, в която живее и е в задоволително положително здраве, с цел да живее независимо, написа „ Газета Мейдани “ през 2020 година

Тя показва вярата си да живее до 150 години и поучава хората да се грижат за кръвоносната си система, с цел да бъдат здрави и дейни като нея. Няма информация дали дамата е към момента жива.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР