Тъй като нивото на водата пада на 1,8 метра под

...
Тъй като нивото на водата пада на 1,8 метра под
Коментари Харесай

Спасяването на Панамския канал ще струва милиарди, ако изобщо е възможно

Тъй като равнището на водата пада на 1,8 метра под естественото, управляващите на канала ограничиха броя на плавателните съдове, които могат да минават

Останките от антична гора описват какъв брой неприятни са нещата в засегнатия от суша Панамски канал. На няколкостотин метра от солидните кораби, пренасящи артикули по целия свят, мършави пънове се издигат над водолинията. Те са всичко, което е останало от гора, наводнена преди повече от век, с цел да се сътвори канала. Не е извънредно да ги видите в разгара на сухия сезон - само че в този момент, директно след нормално дъждовния интервал, те би трябвало да са изцяло потопени.

Те припомнят за това по какъв начин сушата е осакатила водният път, през който минават 270 милиарда $ годишно в международната търговия. И няма лесни решения. Органът на Панамския канал претегля евентуални решения, които включват изкуствено езеро за  изпомпване на вода в канала и засяване на облаци  за увеличение на преваляванията, само че и в двата разновидността ще са нужни години, в случай че въобще са осъществими.

Засяването на облак е тип трансформация на времето, която има за цел да промени количеството или типа на преваляванията, които падат от облаците посредством разпространяване на субстанции във въздуха, които служат като кондензация на облака или ледени ядра, които трансформират микрофизичните процеси в облака.

Тъй като равнището на водата пада на 1,8 метра под естественото, управляващите на канала ограничиха броя на плавателните съдове, които могат да минават. Ограниченията, наложени в края на предходната година, бяха най-строгите от 1989 година, когато каналът беше затворен, когато Съединени американски щати нахлуха в Панама, с цел да извлекат нейния де факто държател Мануел Нориега. Някои спедитори заплащат милиони долари, с цел да прескочат възходящата опашка, до момента в който други подхващат по-дълги и по-скъпи направления към Африка или Южна Америка.

Оттогава рестриктивните мерки леко понижиха заради по-дъждовния от предстоящото ноември, само че при 24 кораба дневно максимумът към момента е много под дневния потенциал преди сушата от към 38. Тъй като сухият сезон се задържа, тясното място е готово да се утежни още веднъж.


„ Като канал, като страна, ние би трябвало да предприемем някои ограничения, тъй като това не е задоволително “, сподели в изявление Ерик Кордоба, управител на водния отдел към органа на канала. „ Трябва да калибрираме системата още веднъж. “

Трудностите на канала отразяват по какъв начин изменението на климата трансформира световните търговски потоци. Миналата година сушата сътвори усложнения по река Мисисипи в Съединени американски щати и Рейн в Европа. В Обединеното кралство покачващите се морски равнища покачват риска от наводнения по Темза. Топенето на леда основава нови морски направления в Арктика.

При естествени условия Панамският канал обработва към 3% от размерите на международната морска търговия и 46% от контейнерите, движещи се от Североизточна Азия към Източното крайбрежие на Съединени американски щати. Каналът е най-големият източник на доходи в Панама, донасяйки 4,3 милиарда $ през 2022 година

За да разреши 24 кораба дневно през сухия сезон, каналът ще изпуска вода от езерото Алахуела, второстепенен контейнер. Ако дъждовете стартират да се усилват през май, каналът може да стартира да усилва трафика, съгласно Кордоба.

Но това са краткосрочни решения. В дълготраен проект главното решение на хроничния дефицит на вода ще бъде да се загради река Индио и по-късно да се пробие тунел през планина, с цел да се прекара прясна вода на 8 километра (5 мили) в езерото Гатун, главният контейнер на канала.

Проектът, дружно с спомагателни ограничения за запазване, ще коства към 2 милиарда $, пресмята Кордоба. Той споделя, че ще отнеме най-малко шест години, с цел да се построи язовир и да се запълни мястото. Инженерният корпус на армията на Съединени американски щати организира изследване за изпълнимост.


Резервоарът на река Индио ще усили трафика на кораби с 11 до 15 дневно, задоволително, с цел да поддържа най-големия производител на пари в Панама да работи с цялостен потенциал, като в същото време подсигурява прясна вода за Панама Сити, където бизнесмените издигнаха мини-Маями от блестящи небостъргачи през последните две десетилетия. Страната ще би трябвало да загради още повече реки, с цел да подсигурява вода до края на века.

Придвижването на предлагането напред няма да е елементарно. Ще се нуждае от утвърждение от Конгреса и хилядите фермери и животновъди, чиито земи ще бъдат наводнени за резервоара, към този момент се провеждат, с цел да му се опълчват.

Друга евентуална промяна несъмнено е по-експериментална. През ноември дребен аероплан, ръководен от основаната в Северна Дакота Weather Modification Inc., дойде в Панама, с цел да тества засяването на облаци, процесът на имплантиране на огромни солни частици в облаците, с цел да се усили кондензацията, която основава дъжд. Но засяването на облаци се употребява сполучливо най-вече в изсъхнал климат, а не в тропически страни като Панама.

Някои спедитори показаха отчаяние, че органите на канала не работят по-бързо, с цел да се оправят с ниските равнища на водата. Комбинация от изменението на климата и разширението на инфраструктурата са отговорни за проблемите на канала. Органът на канала приключи нов комплект шлюзове през 2016 година, с цел да усили трафика и да бъде в крайник с възходящия размер на товарните кораби. Това, което не направи, беше да построи нов контейнер, с цел да изпомпва задоволително прясна вода.

Тогава удари сушата. Към ноември 2023 година беше най-сухата година в историята на остров Баро Колорадо в езерото Гатун, съгласно Стив Пейтън, шеф на програмата за физически мониторинг в Института за тропически проучвания Смитсониън.

Глобалното стопляне ускорява метеорологичния феномен, прочут като Ел Ниньо, който донесе сухи условия в Панама и се чака да продължи най-малко през март в Северното полукълбо.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР