Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една

...
Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една
Коментари Харесай

Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Търпението на академичната общественост от университетите се изчерпва. За една търпелива общественост това значи, че тя е на лимита на търпението си. Възнагражденията в бранша на висшето обучение не са мръднали от години.

Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за митинга на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е неприемливо магистри да получават хонорари, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за нарастване на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения от 180% от междинната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - сега има пари за отпадане на държавните такси, само че няма пари за нарастване на заплатите на преподавателите във висшите учебни заведения, разочарована е Темелкова. Според нея няма по какъв начин да има качество, когато страната е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на схващане от изпълнителната власт, който да продължи отсега нататък и да се обърне внимание на академичната общественост. Ефективните протестни дейности ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

" Те са отговорни за бавенето на нарастването на нашите заплати. Средното заплащане в сферата е друго, само че приблизително е от 1750 до 4 150 лева в медицинските университети, които са най-добре финансово “, сподели Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг академични учител съобщи, че заплатите им не са повишавани от години. " Повишение би трябвало да има и за непреподавателския състав, защото те също са съпричастни към образователния развой ", считат те.

" Изтощени сме. Изпълняваме всичките си условия, само че страната не извършва обещанията си. Министерствата са ни трансформирали в спринтьори в маратон ", сподели различен учител. Те са безапелационни, че митингите няма да спрат.

" Ако се наложи ще продължим със стачните ни дейности. Ще блокираме пътища, ще спрем образованието на студентите. Студентите също ни поддържат ", заканиха се преподавателите
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР