Таня ГЛУХЧЕВАТези дни стана ясно, че Бразилия възнамерява да поднови

...
Таня ГЛУХЧЕВАТези дни стана ясно, че Бразилия възнамерява да поднови
Коментари Харесай

Добрите стари практики в Латинска Америка

Таня ГЛУХЧЕВА
Тези дни стана ясно, че Бразилия има намерение да възобнови комерсиалните и политическите връзки с Куба. Това съобщи Селсо Аморим, консултант на бразилския президент Лиуз Инасио Лула да Силва. И акцентира: " Искаме да развием връзките сред Бразилия и Куба до нивото на едно огромно другарство ".
Държавният глава на карибската страна Мигел Диас-Канел поддържа концепцията - това ще бъде от изгода, както за мира в района, където Съединени американски щати обичат да се намесват, по този начин и за икономическия напредък.
Това другарство няма да е нещо ново в връзките сред двете страни. Те към този момент бяха доста близки - сред 2003 и 2016 година Тогава на власт в най-голямата латиноамериканска страна беше точно партията на Лула - Бразилската работническа партия. Дори президентът с български корени Дилма Русеф организираше политически срещи с кубинския водач Фидел Кастро. Двете страни поддържаха постоянни връзки, до момента в който на власт не пристигна крайнодесният Жаир Болсонаро, когато връзките сред Бразилия и Хавана се утежниха. > Периоди на напредък и проваляне > През 2013 година Бразилия стартира самодейността " Повече лекари ", по която задгранични медици бяха наемани на работа в отдалечени области на страната. Болсонаро бе критик на тази стратегия и откакто стана президент през 2019 година, прекрати работата й. Същата година Бразилия за първи път не поддържа годишната резолюция на Организация на обединените нации, с която се осъжда икономическото ембарго на Съединени американски щати против Куба.
След като Лула се върна на власт при започване на 2023 година, най-голямата стопанска система в Латинска Америка още веднъж стартира да укрепва връзките си с карибския остров. През юни Диас-Канел и Лула разговаряха в Париж, като кубинският водач дефинира тона на срещата като " приятелски ".> Левите политики са в основата > Бившият бразилски президент Дилма Русеф и сегашният държавен глава
Аморим заяви, че скоро в Куба ще дойдат бразилски здравни специалисти, както и представители на селскостопанския бранш. Хавана, от своя страна, постоянно е изпращала медици по света, с цел да оказват помощ в най-бедните региони. Това беше изключително особено по време на КОВИД-пандемията. Факт, на който се обърна доста малко внимание от Великите сили. Но един продан на опит сред двете страни би бил единствено от изгода, имайки поради, че медицината в Куба е една от най-хубавите (там са най-хубавите офталмолози, кардиолози и онколози). При целия дефицит на средства, или на инат на него, Островът на Свободата съумя да създаде свои ваксини против ковид, които се оказаха доста ефикасни.
Практиката обособени страни в Латинска Америка да си оказват помощ не е от през вчерашния ден. Когато са наложени наказания и ембарго, не остава друго, с изключение на обединяване с различен в сходно състояние и взаимно изправяне против общия зложелател - Съединени американски щати. Покойният венецуелски президент Уго Чавес имаше сделка с Фидел Кастро - нефт в подмяна на гратис лекуване. 
Да, правилно е, че стандартът на живот в региона не е изключително висок, само че когато ръководещият е обезпечил най-важното на народа - гратис обучение, опазване на здравето и храна, другото последователно идва на мястото си.> Нова глава в историята си  > Все по-често народите в Латинска Америка избират леви държавни управления. (За страдание, тази година Аржентина ще " бъде изгубена ", само че там левите не бяха същински " червени ", а по-скоро " розови ".) А това е удар с нож в гърба на Щатите. Задава се вълна от същински леви водачи, подготвени на съдействие и да покажат, че ще се оправят с всеобщи старания, макар глобите или с помощта на тях.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР