Танкове, гаубици, бронирани машини - украинската контранастъпление сякаш върна времето

...
Танкове, гаубици, бронирани машини - украинската контранастъпление сякаш върна времето
Коментари Харесай

“Оръжието-чудо” се строши: Край Орехово горят най-съвременните “Леопарди”

Танкове, гаубици, бронирани машини - украинската " контранастъпление " като че ли върна времето на войната в Персийския залив. НАТО тогава също заложи не на високотехнологични способи за водене на война, а на масирано потребление на тежка техника.

Появяват се все нови и нови детайлности за унищожаването на танковите колони на въоръжените сили на Украйна в тактическия бранш към Орехово в Запорожка област. Унищожен, наред с други неща, е и най-новият от танковете, трансферирани на ВСУ - “Леопард-2A6 ”.

Такива танкове бяха доставени за първи път на Бундесвера през 2001 година Основната им разлика от предходните модификации е новото оръдие на “Райнметал ” РХ-120Л/55, което е в положение да изстрелва бронебойни снаряди ДМ53 със вътрешност от волфрамов карбид. Снарядите, изстреляни от такова оръдие, имат по-добри балистични свойства и могат да летят на 5 километра, което е с 3 повече, в сравнение с от версията “Леопард-2A4 ”.

Унищожаването на “Леопард-2A6 ” беше доказано и от западни източници – откриватели от групите “Орикс ” и “Следене на украинско оръжие ”. Не се знае от коя страна е доставен танкът: самата Германия, както и Португалия, трябваше да изпратят “Леопард-2A6 ”.

“Леопард-2A6 ” е оборудван и със нормализиран мерник ЕМЕС-15 с вграден лазерен далекомер, който може да открие цел на разстояние до 10 км.

Танкът разполага и с спомагателен пакет ризница пред купола, който покачва отбраната против противников танкови снаряди. Това му придава отличителната заострена форма на купола, която образно го отличава най-вече от по-старата версия “Леопард-2A4 ”, която имаше съвсем плоска предница.

Има още по-модерна трансформация на танкове - “Леопард-2A7 ”, която беше въведена в употреба едвам през 2014 година Освен Германия единствено Катар разполага с тези танкове с израелската система за дейна отбрана “Трофей ”, чакат се доставки за Норвегия и Унгария. Най-новият танк, несъмнено, няма да се даде на украинците.

Не се знае какъв брой “Леопарда-2 ” са съумели да подготвят украинците за своята „ контраатака “. Целта беше да се основат два батальона с по 31 танка.

Основният снабдител на танкове за настъплението е Полша. Според плана “Орикс ”, който е основан от холандските военни специалисти Стайн Мицер и Йост Олиманс, Полша е трансферирала минимум 325 танка и тежки бронирани машини на ВСУ. Това е съвсем половината от цялата тежка техника, която ВСУ получиха от страните от НАТО.

До края на май НАТО е доставил минимум 575 танка на Украйна, като минимум още 182 танка предстоят през идващите месеци, пресмята “Орикс ”. Общо Западът се е заел да трансферира на ВСУ 760 танка и бронирани машини. Трудно е да се ревизират наново данните: специалистите разчитат на данни освен от публични, само че и от поверителни източници.

Полша изпрати на ВСУ най-много не съвременни танкове, а Т-72 от разнообразни модификации - минимум 250 единици. Към това число си коства да прибавим още 60 полски танка ПT-91 “Твърди ”, които са трансформация на Т-72. Всъщност Полша изпрати единствено 14 съвременни танка на НАТО - “Леопард-2А4 ”.

След Полша вторият по величина " подарък " е от Холандия, която достави на Киев 45 танка Т-72 (в експортната трансформация Т-72ЕА). Танковете не са били на въоръжение в холандската войска, те са закупени с парите на данъкоплатците в Чехия. „ Холандските “ Т-72 бяха видяни в това число в борбите за Артьомовск.

Петте най-големи снабдители на танкове включват също Съединени американски щати (76 машини) и Чехия (50 танка).

Германия - главният производител на “Леопард ” - е едвам третата страна по мярка на дадените на украинците бронирани колони. От там изпратиха купени от чехите танкове Т-72М1 и 18 танка “Леопард-2А6 ” от запаса на Бундесвера. Освен това Германия изпрати на украинските въоръжени сили повече от 30 танка “Леопард-1 ”.

Друг немски подарък са 28 танка M-55S от ресурсите на словенската войска. Това е експортна версия на руския Т-55, чието произвеждане е прекратено през 1979 година

Т-55 няма да се употребяват за контранастъплението, само че такива танкове са нужни в градски борби, написа в изчерпателен отчет Кралският взаимен институт за проучване на сигурността и защитата.

Русия изпрати огромен брой Т-55 и Т-62 в зоната на бойните дейности, реактивирани след дълъг интервал на предпазване. Танковете, макар че се смятат за остарели, обаче съставляват сериозна опасност за въоръжени сили, когато има стеснен брой ПТРК с огромен обхват.

Русия употребява такива танкове като артилерия за заобиколен огън. Танковите оръдия вършат тези бойни машини по-ефективни при доста интервенции за огнева поддръжка от множеството БМП с оръдия с по-малък обхват.

Старите танкове се употребяват в градски борби. В градски условия обсегът на ориентирания огън е дребен, само че фланговите засади са много чести, което нивелира преимуществата на актуалните танкове с отлична оптика и челна ризница.

Руските танкове безусловно взривяват нови коридори в здания, през които щурмовите елементи могат да преминат с по-малък риск, пишат британците. Тази тактичност беше сполучливо употребена от съветските танкови елементи, в това число в Артьомовск.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР