Такава инфлация Аржентина не помни от 30 години – 95

...
Такава инфлация Аржентина не помни от 30 години – 95
Коментари Харесай

Замразяват цени, печатат пари: какво става в Аржентина


Такава инфлация Аржентина не помни от 30 години – 95 %. Най-голямо е повишаването в заведенията за хранене и хотелите. За справяне с тежката рецесия краткотрайно бяха замразени цените на към 2 хиляди съществени продукта.

Аржентинското песо не стопира да се обезценява

Инфлацията гони към този момент 95 %. Такова повишаване не са виждали в от началото на 1990-те години. Също и от статистическата работа (Indec) потвърдиха рекордната инфлация за последните 30 години. За съпоставяне: през 2021 година инфлацията в страната е била „ единствено " 50,9 на 100.

Много от цените са замразени

Министърът на стопанската система Сержио Маса написа в Туитър, че озаптяването на инфлацията минава през „ по-добра бюджетна политика и дисциплинираност, слагането на ясни цели и отговорно държание във всички области ".
Редакцията предлага
От президентската работа похвалиха дейностите на Маса, който е съумял да предотврати трицифрена инфлация, каквато вещаеха някои специалисти. Бившият ръководител на Камарата на представителите в Буенос Айрес, който не е икономист по обучение, от предишното лято е нещо като „ суперминистър " - дава отговор за министерствата на стопанската система, индустрията и селското стопанство.

През декември държавното управление на президента Алберто Фернандес одобри проект, наименуван „ Справедливи цени ". Той разреши договарянето с производители да бъдат замразени цените на питателните артикули и санитарните материали до месец март тази година. В подмяна на това производителите на тези към 2 хиляди продукта получиха опцията да продават други 30 хиляди на повишени цени – с до 4 % по-скъпо на месец.

Покъпването е най-високо в хотелите и заведенията за хранене

е измежду най-високите в света. Най-засегнати от повишаването са хотелиерството и ресторантьорството, сочат данните на статистическата послужвам. Там инфлацията е достигнала 108,8 %. 

За да финансира дефицитите в бюджета Централната банка на Аржентина непрекъснато печати пари. страда от мощно раздут държавен уред, ниска продуктивност в индустрията и голям сив бранш, който лишава страната от значими данъчни приходи.

Не стопира и обезценяването на националната валута – аржентинското песо, а планината от задължения продължава да пораства. За рекордната инфлация в страната има и външни фактори, като войната на Русия против Украйна и нарушените вериги за доставки.

Вижте и тази снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР