Така го правят майсторите сладкари - тирамису с уникален брат

...
Така го правят майсторите сладкари - тирамису с уникален брат
Коментари Харесай

Торта Тирамису с блат Серано

Така го вършат майсторите сладкари - тирамису с неповторим брат Серано и познатият обичан усет

Необходими Продукти

ШОКОЛАДОВ БЛАТ СЕРАНО


● яйца - 5 бр.
● захар - 130 г
● ванилова паста - 1 ч.л.
● тонка фасул - 1 бр. настъргано бобче
● нишесте - 45 г царевично
● какао - 35 г

СИРОП


● еспресо - 500 мл
● ванилова захар - 3 с.л.
● вино марсала - 120 мл (Командария, Порто)

КРЕМ


● белтъци - 4 бр или 126 г
● сол - 1 щипка
● жълтъци - 4 бр. (или 72 г)
● захар - 150 г
● маскарпоне - 500 г (Филаделфия)
● ванилова паста - 1 ч.л.
● ром - 1 бр. ампула
● сметана - 250 г висок % (30% - 35% ) -
● бишкоти савоярди - 200 г

Начин на подготвяне

Правоъгълна форма 35.5/24.5 см стени 8 см с хартия за печене; Работи се с миксер.

Яйцата и захарта се разрушават на висока скорост за към 8 минути до побеляване. Добавя се ваниловата паста и настърганото Тонка бобче. Разбърква се. Брашното, какаото, нишестето се пресяват непосредствено върху купата със сместа и с шпатула се разбъркват до еднаквост.

Шоколадовото тесто се разпределя в тавичката, заглажда се и се пече на 170 градуса - за към 20/25 минути без вентилатор. Охлажда се за 15 минути в тавата и по-късно се изважда върху решетка. Все още не се маха хартията.

Сироп:

Приготвя се еспресо, смесва се с ваниловата захар и виното. Разбърква се до момента в който се стопи захарта. Оставя се настрани.

Крем:

Белтъците се разрушават на сняг с щипка сол. Готови се трансферират в друга купа. В същата купа, без да се почиства, се слагат жълтъците, захарта и ваниловата паста. Разбива се до побеляване. Добавя се сиренето и сметаната, ампулата ром и се разбърква с перките на миксера на умерена скорост, до момента в който всичко се смеси доста добре. Миксера се стопира и се прибавят на три порции белтъците, като се разбърква с шпатула.

Сглобяване на тортата:

С дълъг и изострен нож блатът се разрязва на две елементи. Едната половина се слага в същата тавичка от печенето и се сиропира с 15-16 с.л. от сиропа с кафето. Разпределя се 1/3 от крема от горната страна и се заглажда. Върху крема се подреждат бишкотите, авансово леко натопени в сиропа с кафето. Нареждат се компактно една до друга. Покрива се още веднъж с крем към 2/3 от него. Обръща се другият блат с разрязаната страна към крема.

Отстранява се хартията. Притиска се леко с ръце с цел да потъне в крема. Сиропира се с 15-16 с.л. от сиропа с кафето. С последната част от крема се намазва напълно тирамисуто. Оставя се в ледник минимум за 12 часа. След това време, преди поднасяне се посипва щедро с какао през цедилка.

.................................................................

ВАНИЛОВА ПАСТА

ванилови шушулки - 13-14 бр.

Агаве, сироп - 114 г (1/3 ч.ч.)

дестилат ванилия- 1 с.л.

В блендер се изсипва Агавето, прибавя се дестилат ванилия и нарязаните шушулки ванилия. Пасират се до гладка еднородна примес. По време на пасирането се постанова от време на време с шпатула да се обират стените на блендера и се продължава с пасирането. Получената примес се изсипва в стерилизирано бурканче с хубава капачка. Съхранява се на стайна температура и на мрачно. Ползва се след 1 седмица.

1 шушулка ванилия = 1/4 ч.л. паста

ВАНИЛОВ ЕКСТРАКТ

шушулки ванилия - 8 бр. (30 г)

алкохол 40 % - 250 мл

бутилка празна - от 300 мл

Ваниловите шушулки се разрязват по дължина и се изтъргват семената им или тъй наречените ванилов хайвер. Шушулката се нарязва на части, с цел да се покрие с алкохол. В шише или буркан стерилизирани и авансово с уместно гърло се слага ванилията и се залива с алкохол. Прибира се на мрачно място, стайна температура. Добре е да има етикет, на който да се записва по кое време се навършват 2 седмици, 6 седмици и 6 месеца.

Първата седмица се разклаща пламенно всеки ден. От втората до четвъртата по няколко пъти седмично. Точно през този интервал ще се виждат и нишки - това са фибри, които плуват сред семенцата на ванилията. Това е напълно обикновено.

От 5-та до 6-та седмица към този момент може да се употребява екстрактът. Между втория и шестия месец се разклаща, когато се сетим. След 6-тия месец екстрактът към този момент е подготвен и може да се прецеди през филтър за кафе. Отново ще ни трябват дребни стерилизирани шишета с добра капачка, фунийка и филтри за кафе. Филтрирането става постепенно, капка по капка. Това се прави в случай че се желае течността да е по-бистра, да няма семенца или хайвер на ванилията. Това, последното е по избор, аз избирам да има семенца и пречистване не върша.

Останалите шушулки може да се слагат в буркан със захар и ще се получи прелестна ванилова захар, само че би трябвало да се има поради, че те към този момент не са по този начин мощни както първоначално, по тази причина когато имаме такива шушулки се прибират в захарта.

Тортата Тирамису с блат Серано е страхотна!

Инфо: кулинарен блог на Мария Митева

Забележка: Предпочетох да употребявам на половина вино Марсала и Командария, тъй като сега ми е на количество, може да се употребява и единствено Порто, няма да е неточност.

Ваниловата паста, която направих преди няколко дни сега отлежава на мрачно и по-хладно място, по тази причина съм употребила течен дестилат ванилия, само че в случай че не се разполага и с такава ще се употребява суха ванилия.

Тортата е доста близка до това Тирамису, което всички познаваме, само че изненадата тук е този прелестен шоколадов блат, който придава чудесна влажна и сочна конструкция и мощен мирис на шоколад.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР