Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната, 10 февруари 2023 г. И Сиймур Хърш ли е полезен идиот? - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български (линк ).

Правителството на Молдова пада . Прозападната министър-председателка Наталия Гаврилита разгласи оставката си, без да уточни точни аргументи, което в допълнение укрепи опасенията за съветска интервенция за дестабилизиране на страната. Начело на държавното управление от август 2021 година Наталия Гаврилита трябваше да се оправя с няколко остри рецесии, свързани с войната в Украйна: енергийна, обществена и политическа рецесия (с проруски сили, които постоянно излизат по улиците на Кишинев, с цел да изискат оставката ѝ) и, може би най-много, рецесия в сигурността. Страната постоянно е прелитана от съветски ракети - съветският дипломат беше извикан този петък поради нов подобен случай. А през вчерашния ден президентът на прилежаща Украйна Володимир Зеленски съобщи пред евродепутатите, че е предал на молдовските управляващи прецизен проект на съветските специфични служби по какъв начин да слагат някогашната руска република под контрола на Москва. Остава да разберем дали оставката на Гаврилита е част от този проект или, в противен случай, има за цел да се оправи по-добре с него. Президентът Мая Санду, която е на една и съща политическа партия с оттеглящия се министър-председател, изиска от своя консултант по сигурността Дорин Речан да сформира ново държавно управление.

" Като на стрелбище " : доста проруски източници през днешния ден показаха неодобрение за изключително пагубния опит за нахлуване от страна на силите на Москва в региона на Угледар в Източна Украйна. Съобщава се, че към 30 бронирани машини и няколкостотин души са попаднали под кръстосания огън на украинската артилерия и минохвъргачки - изключително точни. " Стреляха ги като на стрелбище ", разяснява Игор Стрелков, някогашен пълководец на донецките сепаратистки сили, който назова съветските генерали " идиоти, които не са научили нищо от предходните си неточности ". Той ги разкритикува, че придвижват войските си без въздушно или артилерийско прикритие и без да организират авансово разследващи задачи които биха могли да предовратят човешки жертви.

Руски ракетни удари и дронове по Украйна . В четвъртък през нощта и сутринта съветските сили нанесоха нова серия удари по енергийни обекти в източната и централната част на страната. Според главнокомандващия на украинската войска Валерий Залужний са били изстреляни 71 крилати ракети, 35 ракети С-300 и седем безпилотни самолета " Шахед ". От тях 28 " Калибр " са изстреляни от кораби в Черно море, а за изстрелването на останалите са употребявани осем стратегически бомбардировача от южни съветски бази. Украинската войска твърди, че е свалила 61 крилати ракети и пет безпилотни самолета. Ракетите С-300 (които в началото са ракети за прехващане на крилати ракети и дронове) са изстреляни от наземни рампи в Белгородската област на Русия и окупираните територии на Запорожие.

Една година от началото на войната. В Москва се прецизират мероприятията за отбелязване на първата годишнина от началото на войната. На 21 февруари се чака Владимир Путин да се обърне към Народното събрание с годишната си " тирада към нацията " (което той не направи през 2022 г.), в която сигурно ще направи равносметка на " специфичната военна интервенция ". Очаква се и да разгласи редица обществени ограничения за усмиряване на популацията. На 22 февруари на олимпийския стадион " Лужники " в Москва ще бъде проведен великански " концерт-митинг ", на който се чака Путин също да приказва. Предстои единствено да забележим каква ще бъде обстановката в Украйна и дали до тогава съветската войска ще може да се похвали със забележителна победа на фронтовата линия.
[Под лупа] Полезен глупак ли е и Сиймур Хърш?

" Байдън ще влезе в историята като терорист ", съобщи през вчерашния ден в Telegram ръководителят на съветския парламент Вячеслав Володин след публикуването на текст, в който Съединени американски щати са упрекнати, че стоят зад саботажа на газопровода " Северен поток " в края на септември 2022 година " Светът би трябвало да разбере истината за това кой е направил този акт на бойкот ", съобщи по-предпазливият представител на Кремъл Дмитрий Песков, като в същото време уточни, че отчетът на журналиста Сиймур Хърш заслужава внимание. На 8 февруари 85-годишният американски публицист разгласява обява в блога си, в която упреква специфичните служби на Съединени американски щати, че стоят зад саботажа на " Северен поток ". Сиймур Хърш става прочут с следствието си на клането на цивилни в Ми Лай, Виетнам, през 1968 година, за което печели премията " Пулицър ". Той стои и зад разкритията за изтезанията на иракски пандизчии в пандиза " Абу Граиб " през 2004 година

Разследващите към момента не са открили кой е виновен за това, което публично се дефинира като " бойкот ". Хърш, който в блога си се разказва като " най-великия проверяващ публицист в света ", сигурно е имал своите моменти на популярност, само че също по този начин нееднократно е бил хващан да фалшифицира истината. Наред с други образци, през 2014 година в London Review of Books той твърди, че Турция е виновна за офанзивата със газ зарин в Дамаск, което е погрешно. През 2018 година американският публицист съобщи пред английския вестник " Индипендънт ", че отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал с " Новичок " наподобява повече на акт на проведената престъпност, в сравнение с деяние, осъществено от държавен индивид. Британското държавно управление приписва отговорността за нападението на съветските секрети служби (ГРУ).

Във всеки случай съветската агитация незабавно се възползва от този случай с цел да упрекна Вашингтон. И машината за хибридна война незабавно се задейства на Запад. Както показва немското списание Der Spiegel, измежду първите, които предадоха изказванията на Хърш, бяха някогашният американски чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ Едуард Сноудън, който откри леговище в Русия, и Сара Вагенкнехт, член на немския Бундестаг и представител на немската ултра левица. Заедно с немската феминистка Алис Шварцер, Вагенкнехт ще разгласява в петък " Манифест за мир ", в който двете дами предизвестяват държавното управление на Шолц против " заплахата от международна и нуклеарна война ". Под надпис " договаряния, а не танкове " Вагенкнехт и Шварцер приканват жителите да подпишат техния манифест и да се съберат на 25 февруари в 14:00 ч. пред Бранденбургската врата в Берлин.

Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР