Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 09.02.23: Докато Зеленски жъне овации в Европа, Русия омайва Африка - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Старлинк в Украйна: на какво си играе Елон Мъск? Според Гуин Шотуел, президентката на SpaceX, компанията, която дава отговор за сателитната система за достъп до интернет Starlink, Украйна към този момент няма да може да употребява тази мрежа за ръководство на бойните си дронове. Тя споделя, че мрежата няма за цел да бъде " милитаризирана ". От началото на войната обаче тази интернет връзка, самостоятелна от наземните структури, разрешава на украинската войска да се координира и пази по-добре. Но от този момент насам Елон Мъск, шефът на Starlink, няколко пъти трансформира позицията си и даже моли Пентагона да покрие разноските му в Украйна. Миналата есен той се разгласи в поддръжка на кротичък проект, много удобен за Москва, с което незабавно си завоюва благосклонностите на огромен брой съветски публични лица, в това число на " ястреба " Дмитрий Медведев. Коментирайки този финален поврат, Михайло Подоляк, консултант на украинския президент, съобщи, че след " една година украинска опозиция компании като Starlink би трябвало да изберат страна: или да са на страната на правото на свободен живот и на Украйна, или да са на страната на Русия и нейното право да убива и завзема територии ".

Защо делтата на Днепър е толкоз значима от военна позиция? Далеч от замръзналите равнини на Донбас, това е друга стратегическа ос на украинския фронт, припомня в ежедневния си бюлетин английското военно разузнаване. Откакто украинците си върнаха град Херсон, се води дискретна морска борба благодарение на дребни бързи лодки за надзор на пясъчните коси и островите в устието на Днепър. Тези острови управляват достъпа до голямата река, която прекосява цяла Украйна, минавайки през основните й градове - Херсон, Запорожие, Черкаси, Киев... Според английски специалисти въпросът за контрола над устието на Днепър е от решаващо значение: едно морско нахлуване от Черно море безусловно би разрязало страната на две и би могло да доближи столицата й доста по-бързо, в сравнение с по суша.

Руски проект за дестабилизиране на Молдова. Според Володимир Зеленски украинското разузнаване е предало на управляващите в Кишинев постоянно коментираният (включително и от нас) " съветски проект " за дестабилизиране на тази република. Това съобщи украинският президент пред евродепутатите, като изясни, че разследващите му служби са прихванали този документ, който той персонално е предал на молдовския си сътрудник Мая Санду. Според него в този документ в детайли е разказано " кой, по кое време и с какви средства " ще работи за " разрушение на демократичния ред " в Молдова и завладяване на властта в тази някогашна руска република, постоянно представяна като идната жертва на Москва в района.

[Под лупа] Докато Зеленски жъне триумфи в Европа, Русия продължава да омайва Африка

Докато украинският президент направи през вчерашния ден изненадващо и историческо посещаване в Обединеното кралство, приветствано от Народното събрание, събрал се по този мотив в тържествената зала Уестминстър, съветският външен министър беше в Мавритания, спирка сред визитата му в Мали и това в четвъртък в Судан - две страни, ръководени от военни хунти след преврати и в които работи съветската паравоенна група " Вагнер ". Официално Сергей Лавров приготвя втората среща на върха Русия-Африка (първата се състоя в Сочи през 2019 г.), която е планувана за края на юли в Санкт Петербург. Верният прислужник на Владимир Путин е на третото си пътешестване из африканския континент от лятото на 2022 година насам, с цел да посети страните от района, само че най-много с цел да укрепи съюзи или да сътвори нови. През февруари тази година той трябваше да спре и в Тунис, само че визитата беше отсрочено за неопределен срок.

Бившите колониални сили " би трябвало да свикнат с обстоятелството, че светът се е трансформирал ", съобщи Лавров във вторник, 7 февруари, след среща с малийския си сътрудник Абдулайе Диоп в Бамако. Това е ясно обръщение към Франция, някогашната колониална мощ в района, която през последните месеци изтегли всичките си войски от Мали и беше помолена да направи същото в прилежаща Буркина Фасо. Сякаш с цел да подчертае смяната в лоялността на района, външният министър на Мали подари на Сергей Лавров превъзходна сабя. Sabre " ( " Takouba " ) беше името на френската интервенция на специфичните сили в района на Сахел. Руският външен министър отговори, че ще държи подаръка " на разположение ".

Два дни след визитата на Лавров в Бамако, където руснакът даде обещание помощта на Москва " за района Сахел-Сахара и даже за страните, граничещи с Гвинейския залив ", външните министри на Буркина Фасо, Гвинея и Мали се срещнаха в четвъртък в Уагадугу. Дали тези страни, и трите ръководени от военни хунти, имат намерение да основат коалиция от необвързани африкански страни, подкрепяни от Русия? Представителят на Гвинея, Морисанда Куяте, даде звук преди срещата: " Заедно ще създадем декларация до районните организации, с цел да бъдат чути по-ясно настояванията и претенциите на нашите нации посредством нашите държавни управления и водачи ".

Дали е съвпадане, или не, Лавров дойде в Судан в миг, когато делегация от американски и европейски дипломати таман приключваше работно посещаване там. Западняците бяха пристигнали да пледират за либерален преход в страната и се бяха срещнали с военни и продемократични групи. След преврата през октомври 2021 година Судан се ръководи от военните.

Докато Лавров прелита от единия завършек на Африка до другия, от Запад на Изток, от Нуакшот до Хартум, Владимир Зеленски мина доста по скромна отдалеченост, единствено на няколкостотин километра, от Лондон до Париж, а по-късно от Париж до Брюксел. Но визитата му не беше по малко историческо. Посрещнат като воин на свободния свят против страна-агресор, той изиска изтребители, с цел да отбрани територията си, " крила за свободата ". Той нямаше какво да предложи, с изключение на пилотска каска, подписана от един от неговите небесни асове.





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР