Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 03.02.23: Владимир Путин и слуховете за неговите ``двойници`` - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Руски " военкор " в полезрението на украинското правораздаване. Прокуратурата в Киев е почнала правосъдно следствие против един от най-известните съветски " военни репортери " Семьон Пегов за редовно " оправдаване на нахлуването " в страната. Семьон Пегов е водещ на доста известния канал в Telegram " War Gonzo " (с повече от един милион абонати). Той беше поканен от Владимир Путин на церемонията по присъединението на завладените територии на Украйна към Москва, а по-късно и награден от него за " проявена смелост " на фронта, след леко раняване от мина. Според украинските правосъдни управляващи Пегов също по този начин се е занимавал с " прославяне " на съветската войска и е разпространявал погрешна информация за войната.

Владимир Путин и слуховете за неговите " двойници ". Въпросът се разисква в съветските обществени мрежи всякога, когато водачът на Кремъл се появи на обществено място: това в действителност ли е той, или е негов двойник? Вчера да вземем за пример във Волгоград по време на церемониите по случай 80-годишнината от Сталинградската борба беше казано, че по време на всичките му изяви навън, в съвсем безлюдния град, в действителност е бил той. Но вечерта, в препълнената Филхармония на града, не той прочете тази популярна тирада за опасността през вчерашния ден и през днешния ден от немски танкове а един от многото му двойници... Доказателството е, че той " не помни " да кашля като Владимир Путин и като че ли четеше за първи път този текст.  Преди няколко дни същите източници съобщаваха, че различен двойник е отишъл да се срещне със студенти в московски университет, без да съблюдава никаква обществена отдалеченост. На идващия ден обаче същинският Путин приема представителите на еврейската общественост - на разстояние няколко метра. Тези клюки датират още от първите дни на войната, когато същите източници твърдяха, че Путин е тежко болен и даже умира - оттова идва и нуждата да бъдат мобилизирани двойниците… Украинските публични лица драговолно подхранват тези клюки. Последният от тях беше самият президент Зеленски, който на 19 януари съобщи, че не знае " дали Путин е жив ". 

Севернокорейци за окупираните територии на Украйна? Това написа южнокорейската преса, като изяснява, че Пхенян е помолил своя личен състав в Русия да помогне на съветските управляващи с " възобновяване " на завладените територии. За тази цел някои чиновници на севернокорейски компании, търговски представителства или консулски служби - само че не какви да е чиновници - ще бъдат изпратени да работят в Донбас и Южна Украйна. Те би трябвало да са на възраст под 30 години, да са служители на реда или военни и да не са ергени - евентуално с цел да се избегне дезертиране.

Молдова - " идната Украйна "? В телевизионно изявление на 2 февруари съветският външен министър Сергей Лавров предизвести Запада да не се пробва да трансформира Молдова във " втора Украйна ". Говорителят на молдовското външно министерство Даниел Вода неотложно реагира: " Категорично отхвърляме тези изказвания, които са погрешни и са част от към този момент добре познатата заплашителна изразителност на съветската дипломация. В прилежаща Украйна считат, че с тези изявления Сергей Лавров като че ли показва " идната цел на съветската инвазия ". Според ръководителят на молдовското разузнаване Александру Мустеата Москва възнамерява да разшири своята " специфична военна интервенция " в Молдова през 2023 година, само че че реализацията на този сюжет " зависи от развиването на обстановката на фронта в Украйна ". През декември съветският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин съобщи, че Кишинев ще се изправи пред " пагубни последствия ", в случай че задълбочи съдействието си с НАТО, като още веднъж се базира на " украинския казус ".

В Германия извънредно десните застават на страната на Русия

В деня на честването на борбата при Сталинград се състояха две изявления на представители на немската крайнодясна партия в поддръжка на Русия. На 2 февруари депутатът от AfD (Алтернатива за Германия) Щефен Котре, който от 2017 година е определен за народен представител в Бундестага от Бранденбург, приказва по съветската телевизия в предаването " Соловьов онлайн " на прокремълския публицист Владимир Соловьов, с цел да изрази възмущението си от политиката на настоящето държавно управление, като съвсем буквално повтори думите на Владимир Путин, изречени в същия ден. " Доставката на тежки оръжия ще бъде осъществена в този момент. Мнозинството от хората в Германия не поддържат това. Трябва да се каже, че публицистите от средствата за всеобща информация вършат всичко допустимо, с цел да накарат немското общество да се обърне против Русия, против съветското държавно управление ", сподели Щефен Котре. " Просто съм шокиран, че още веднъж се доставят немски танкове, с цел да убиват руснаци. За нас, германците, това е необикновено, след всички прекарвания от Втората международна война. " " Това, че има хора, които желаят експанзия против Русия, значи, че има хора, които подстрекават към война. Войната в Украйна не е наша война ", продължава политикът от AfD, който е роден в Източен Берлин през 1971 година и е прекарал цялата си кариера в източните немски провинции. Според него немският външен министър Алналена Баербок " изрично не би трябвало да бъде в тази позиция ".

След вълната от отвращение, провокирано от появяването му по съветската телевизия, Стефан Котре се отбрани в петък сутринта, като изясни в профила си в Twitter, че дава " изявленията на всички които желаят ". " Бих могъл да поговоря и с Аналена Баербок, която е оповестила война на Русия ", сподели той, очевидно сърдит на ръководителя на дипломацията на страната си.

Запитан за коментар на думите на Щефен Котре, водачът на AfD Тино Хрупала отговори, че всеки член на партията му самичък взема решение на кой да дава изявленията. Самият Хрупала беше на мемориала Зеелоу-Хоен в Бранденбург дружно с съветския дипломат в Германия Сергей Нечаев, където сред 16 и 19 април 1945 година се е състояла борбата при Зеелоу, извоювана от Съветската войска и разкрила пътя и към Берлин. " Трябва да де ескалираме и да си подадем ръка ", сподели водачът на AfD, който е бояджия по специалност и се дефинира като " майстор от Гьорлиц " (Саксония, някогашна Източна Германия).





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР