Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка 24.01.23: корупция, Бахмут, бради и новият език на войната - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Операция " Чисти ръце " в Украйна. Украинските управляващи преди малко откриха втори фронт във войната, като направиха редици промени в изпълнителната власт на страната в името на битката с корупцията. Първият, който ще заплати цената, е номер две в президентската администрация, Кирило Тимошенко, който е упрекнат, че е употребявал автомобил джип, дарен от неправителствена организация, за потребностите на цивилното население. Петима губернатори на провинции и заместник-главен прокурор също напущат постовете си, както и четирима заместник-министри, в това число министърът на защитата. Последната оставка идва след шумни разкрития за вероятно заграбване на средства, предопределени за доставка на храна за армията. Официално множеството от чиновниците си подадоха оставка по лично предпочитание, макар че има всички учредения да се счита че всеки един от тях е нарушил по един или различен метод закона. И че ще би трябвало да дава отговор за това в близко бъдеще. " Искам това да бъде нашият сигнал към всички, които с дейностите или държанието си нарушават правилото на справедливостта ", съобщи президентът Володимир Зеленски.

В Бахмут месец февруари ще бъде доста тежък , съгласно Юрий Луценко, някогашен министър на вътрешните работи, който сега се бори в редиците на териториалната защита на страната в региона на този източен украински град, който през последните шест месеца е сцена на яростни боеве. По последна информация съветските войски, които са завладяли Соледар, в този момент се пробват да обкръжат Бахмут, само че украинската войска оказва опозиция. Въпреки това в покрайнините на града избухват улични боеве, което е знак за напредването на руснаците. Според Луценко съветската войска към този момент разполага с три пъти повече персонален състав от украинската, което ѝ разрешава да изпраща стотици бойци на гибел всеки ден с вярата да завоюва позиции. В това направление от фронта " всичко в този момент лежи на плещите на украинската пехота ", споделя той, като допусна, че бъдещето на страната ще зависи не толкоз от доставките на оръжие, колкото от решимостта на украинците да се съпротивляват и да се бият.

Хипстърите нямат място в съветската войска. Назначеният при започване на годината нов пълководец на " специфичната военна интервенция " в Украйна Валерий Герасимов към този момент не желае да вижда в редиците си брадати мъже с опърпани униформи. Той желае бойци, които са безпрепятствено избръснати и облечени по правилник. Тази мярка, на пръв взор анекдотична, провокира многолюден спор измежду бойците на първа линия които с наслада загърбват устава. Първи се обади чеченският водач Рамзан Кадиров, по разбираеми аргументи: съгласно него 99 % от неговите бойци носят бради тъй като са мюсюслмани. " Няма ли си какво друго да се занимават генералите, та се захванаха с нашите бради? възкликна той. Последва го Евгений Пригожин, шефа на " Вагнер ", чиито наемници вообще не се преценяват с армейските наредби (тях постоянно ги назовават " бомжи " поради външния им вид). " Група смешници се пробват да научат закоравели воини какъв брой пъти би трябвало да се бръснат и какъв парфюм да употребяват, преди да се показват пред началниците си ", сподели той. Така една на пръв тип анекдотична мярка отново изкара на бял ден едно доста съществено противостояние в съветската войска, сред генералите от кръга на Герасимов от една страна и " главорезите " на Кадиров и Пригожин от друга. Техният пряк конфликт е единствено въпрос на време.

[Под лупа] Русия: новият език на войната

От началото на войната съветският и украинският език към този момент не са това което бяха. Неологизми (тези, които разказват врага са най многобройни), нови думи, изрази, мемове и смешки се появиха всеобщо и на двата езика, не постоянно с добър усет. Без да се знае смисъла им, редица публикации, полемики в интернет и даже изказвания на публични лица стават неразбираеми.

От съветска страна на най-високо държавно равнище се появи същински новговор, като в романа на Оруел, като държавните чиновници към този момент употребяват характерен език, с цел да назоват действителността - или по-скоро да я подменят. Онлайн изданието Media Zona стартира да сформира самобитен речник, който съгласно тях е нужен, с цел да се наблюдават речите на Путин и ежедневните бюлетини на Министерството на защитата. Ето няколко образеца.

" Англосакси ": унизително позоваване на " англосаксонците " (главно американци и англичани). Общност от англоговорящи, които пропагандата преглежда като изключително враждебни към Русия.

" Бандеровци ": постоянно се изписва погрешно, с цел да се посочат с пръст поддръжниците на Остап Бандера и, в следствие, украинските националисти, в случай че не и всички украинци. Термин, заимстван непосредствено от наръчниците на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и заздравен от романи като Златният телец, споделя Media Zona.

" Вашингтонският обком ": остаряла руска смешка, обновена. Руският еквивалент на " Дълбоката страна " (deep state), който допуска, че някъде има център за взимане на решения, който ръководи света, само че никой не знае за него.

" Колективен Запад ": постоянно срещана фраза измежду съветските елити, отнасяща се до нелоялна коалиция от европейски страни, която " удвоява напъните си за въздържане на Русия " (вж. също " англосакси " ).

" Недружелюбни страни ": обгръща всички страни, които не поддържат съветската инвазия.

" Освобождение ": завладяването на украинско обитаемо място.

" Жест на благосклонност ": оттегляне (Змийски остров, Киевска област...).

" Планирано прегрупиране на войските ": оттегляне (както при Херсон). Виж също " жест на благосклонност ".

" Провокация ": безусловно всичко.

" Хунта ": държавните управления в Киев след отстраняването на проруския Виктор Янукович през 2014 година

" Русофобия ": повода заради която " недружелюбните страни " не поддържат " специфичната военна интервенция ".

" Специална военна интервенция ": война.





Можете да

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР