Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 18.01.23: Решаващи дни за Киев и бъдещето на Европа - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

В коридорите на Думата в Москва се появи карта на " Велика Русия ". Младият комунистически народен представител Денис Парфьонов разгласява фотоси на тази карта, която с изключение на Крим към този момент включва и четирите района присъединени към Украйна от началото на войната: Луганск и Донецк, двете донбаски " републики ", Запорожие и Херсонска област. Депутатът отбелязва, че са те са изобразени в сегашните граници на едноименните украински административни области, макар че Русия не управлява напълно нито една от тези територии. Понастоящем Думата преглежда проектозакон за систематизиране на картите, които " слагат под въпрос териториалната целокупност на Русия ", т.е. тези, в които анексираните украински територии не са посочени като съветски, като " екстремистки документи ". На тези, които ги употребяват ще се постановат до 15 дни затвор или санкция.

Руските държавни чиновници са помолени да се въздържат от почивки в чужбина. Тази рекомендация, която се насочва най-много в някои райони, е ориентирана към локалните народни представители и е разследване от редица кавги с висок публичен интерес, написа московският вестник " Комерсант ". Тъй като локалните управляващи не могат да наложат публична възбрана, те се задоволяват с това да " предлагат " на подчинените си да останат в Русия, продължава вестникът. По време на празничния сезон два видеоклипа провокираха мощни реакции в съветската политическа класа. В първия Максим Василиев, депутат от Курска област, се похвали (на испански език), че е на отмора в Мексико, а във втория Денис Долженко, член на ръководещата партия " Единна Русия " и депутат от Вологда, се радваше, че е в Дубай. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че това е " въпрос на на нравственос " и че мярката е изцяло оправдана в " актуалните условия ".

Леся Украинка под строга защита в Москва. Статуята на тази емблематична украинска поетеса, ситуирана на бул. " Украйна ", сред известния едноименен хотел и Киевската гара в съветската столица, за 48 часа се трансформира в самобитен спонтанен мемориал, отдаден на жертвите от Днепър. Анонимни, само че не по-малко смели ръце бяха положили цветя, играчки и даже фотография в рамка на постройката, разрушена от съветския удар на 14 януари, при който, съгласно последните данни, са починали 45 души, в това число 11-месечно бебе. Около 20 души към момента са в неопределеност. Но това състрадание към украинските жертви не продължи дълго: през нощта на 18 януари пристигнаха два полицейски патрула, отстраниха цветята, играчките и фотографията и арестуваха най-малко четирима души, в това число жена, която разхождаше кучето си. Един мъж прекара нощта в полицейския сектор. От сряда сутринта пред статуята " Леся " дежури полицейски рейс. Тази раздразнителност на управляващите е обяснима. Тази самодейност се популяризира в цялата страна: статуята на различен класик на украинската литература, Тарас Шевченко, в Санкт Петербург, Краснодар и Москва през последните часове е превърната в мемориал на жертвите от Днепър.

[Портрет] Борис Писториус, новият министър на защитата на Германия: " Искам Бундесверът да бъде мощен в идващите дни "

Още на 17 януари, датата на неговото предопределение, Борис Писториус даде звук за ангажираността си с тази нова, високопоставена служба. 62-годишният социалдемократ, който преди този момент е бил министър на вътрешните работи и спорта в провинция Долна Саксония и кмет на Оснабрюк, няма да има доста време за размисъл отпред на министерството на защитата на Германия. Неговото бойното кръщение ще се организира в разгара на войната в Украйна, като довечера НАТО ще заседава в Брюксел, а на идващия ден съдружниците на Киев ще се срещнат във военната база Рамщайн в Германия. " С госпожа Ламбрехт беше изгубено доста време и то би трябвало да бъде наваксано ", акцентира министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер от Християндемократическия съюз, в съпротива, който означи също, че с това предопределение Олаф Шолц е изоставил правилото на паритет (дотогава немското държавно управление се състоеше от осем мъже и осем жени). " Пожелавам на новия министър на защитата шанс и триумф, това е значимо за нашата страна. " " Следващата среща на върха на НАТО към този момент е тук. Има доста работа за извършване и тя би трябвало да бъде свършена допустимо най-скоро. Изгубено е прекалено много време. "

Борис Писториус има в действителност доста работа за извършване, изключително за решение на проблемите на немската войска (оборудване, човешки запаси и т.н…). Каква обаче ще бъде позицията на новия министър във връзка с нападателната война, която Русия води в Украйна към този момент съвсем година? Подобно на доста водачи на Германската социалдемократическа партия, Писториус дълго време защитаваше концепцията, че " съжителството с Русия е допустимо ", отбелязва Der Spiegel. През май 2018 година той съобщи: " Няма да реализираме мирна политика в Европа без Русия ". В същото време той сложи под въпрос европейските наказания против Москва след анексирането на Крим поради разноските за немската стопанска система и обстоятелството, че те като че ли укрепиха Владимир Путин на вътрешната сцена. Въпреки това през май 2022 година Писториус ясно декларира в телевизионно изявление: " Отвоюването на окупираните територии е законно и изцяло целесъобразно и ние също би трябвало да го подкрепим. Украйна би трябвало да завоюва войната ". Дали новият министър ще може да промени политиката на държавното управление на Шолц и ще позволи най сетне изпращането на тежки немски танкове на украинското полесражение, както упорстват съдружниците му?

[Под лупа] Повратна точка във войната?

Два дни преди срещата на съдружниците на Украйна в Рамщайн, Германия, и срещата на НАТО в Брюксел на следващия ден, сoвалките на дипломати, военни и висши политици тази седмица е добър индикатор за това какво е заложено на карта. След смъртоносната офанзива против цивилен обект в Днепър на 14 януари и слуховете за нова вълна от новобранци от съветска страна, Киев удвоява напъните си да убеди съдружниците си да му дават оръжията, нужни на войските му за продобиване на войната. Защото точно за това става дума през днешния ден. Както съобщи финландският министър-председател Сана Марин през вчерашния ден в Давос: " Не знаем по кое време ще завърши войната, само че Украйна би трябвало да победи. Не виждам различен избор. "

От американска страна, в символ на възходящата ангажираност на Вашингтон във войната, началникът на обединеното командване на американската войска Марк Мили, най-високопоставеният офицер в Пентагона, се срещна през вчерашния ден за първи път персонално с военачалник Валерий Залужний, човек номер едно в украинската войска. Срещата им наоколо до полско-украинската граница беше защитавана в загадка от съображения за сигурност до нейния край. Генерал Мили преди малко е дошъл на европейска земя и предния ден, в понеделник, е посетил към 500 украински бойци, които от неделя са настанени в американската база Графенвьор в Бавария (Германия). Американците ще ги образоват в продължение на пет-шест седмици в " широкомащабни бойни дейности ". Програма за образование, ориентирана към по този начин наречената " комбинирана война " (combined arms warfare), при която танкове, артилерия, бойни транспортни средства и други оръжия се употребяват дружно, с цел да се усили тяхната поразителна мощ. " Искаме украинците да имат опция сполучливо да пазят страната си ", сподели военачалник Мили. Това особено образование е в допълнение към образованието на към 100 украински бойци на територията на Съединени американски щати в региона на противовъздушната защита. Що се отнася до логистиката, въпреки че тази война е изключително лакома от позиция на оръжия и муниции за воюващите страни от двете страни, Вашингтон употребява запасите си от муниции, съхранявани в Израел при положение на потребност за спорове в Близкия изток, с цел да доставя украинската войска. Почти половината от 300 000 муниции, предопределени за Украйна, към този момент са изпратени в Европа и ще бъдат доставени през Полша, оповестява New York Times.

Обединеното кралство, което взе участие и в стратегии за образование на украинските сили (няколко хиляди души през последните шест месеца), удостовери в понеделник, че ще достави 14 танка Challenger 2 на Украйна. Това решение е значима стъпка, защото западните държавни управления до момента деликатно избягваха да дават желаните от Киев тежки оръжия, опасявайки се от съветската реакция. Challenger 2 ще бъде първият подобен танк, изпратен на украинския фронт. Лондон е възнамерявал особено образование за бойците, които ще го употребяват.

Ако тези две страни, Съединени американски щати и Обединеното кралство, ясно демонстрираха равнището си на ангажираност през последните дни, то Германия, най-голямата европейска стопанска система, чийто канцлер Ангела Меркел преди въплъщаваше лицето на Европа на интернационалната сцена, в този момент свети с нейната колебливост.

И държавното управление на Шолц наподобява изпитва усложнения да откри мястото си в тази Европа в разгара на войната. След като в понеделник министърът на защитата подаде оставка, неговият правоприемник Борис Писториус, който е социалдемократ като канцлера Шолц, ще встъпи в служба в четвъртък. Макар че към този момент призна, че Федерална република Германия е взела участие " индиректно " във войната, съдружниците му чакат с неспокойствие решенията му по отношение на поддръжката за Украйна.

Каквото и да се реши в Брюксел и Рамщайн, идващите няколко дни ще бъдат решаващи за Киев и бъдещето на Европа.





Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР