Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 11.01.23: Артеш, или татарският ``свещен огън`` срещу руската армия в Крим - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 година на български ().

Съединените щати ще образоват украински бойци на своя територия в потреблението на системите за противовъздушна защита Patriot . Това оповестява американски чиновник за Washington Post при изискване на анонимност. Обучението може да стартира още през януари тази година и ще се организира във военната база Форт Сил, югозападно от Оклахома Сити, където нормално се организират образования по противоракетна защита и артилерийска подготовка за американските войски. През декември президентът Байдън утвърди изпращането на системи " Пейтриът " в Украйна за подсилване на противовъздушната защита на страната. Миналата седмица Германия също се ангажира да даде такива на украинските сили.

На 10 януари немският министър на външните работи Аналена Бербок посети Харков . Тя беше първият представител на държавното управление на Олаф Шолц, който посети Украйна през май 2022 година след началото на войната. Сега тя е първата, която посещава източната част на страната, единствено на към 40 км от фронтовата линия. Тя беше съпроводена от ръководителя на украинската дипломация Дмитрий Кулеба. Въпреки че настояванията на Киев за немски бойни танкове " Леопард 2 " не бяха задоволени, Кулеба съобщи на конференцията на гарата в Харков: " Тези танкове са ни нужни, с цел да можем да освободим нашите градове и села. " Колкото по-дълго се отсрочва това решение, толкоз повече жертви ще има. " Той също по този начин акцентира, че е належащо да се разреши на страните, които разполагат с немски танкове и желаят да ги предадат на Украйна, да го създадат. Като страна на генезис на танковете Германия може да наложи несъгласие, както постоянно прави Швейцария във връзка с доставките на швейцарско оръжие от трети страни. Миналата седмица немското държавно управление разгласи доставката на 40 танка Marder за Украйна, само че се твърди, че танковете Leopard 2 са доста по-мощни. " Разбрахме, че германците се задвижват единствено след американците ", съобщи украинският външен министър пред Spiegel. На 11 януари по немската телевизия Аналена Бербок още веднъж акцентира нуждата от нови доставки на танкове за Украйна, както и на уреди за противовъздушна защита.

" Атеш " - тайнствените татарски бойци от съпротивата в Крим. Тази партизанска група, чието име на татарски език значи " огън ", поема отговорноста за подпалването на казармата в Съветский на 10 декември и за " ликвидирането " на Кирил Стремоусов, зам-ръководител на проруската администрация в Херсон, на 9 ноември, който публично умира при пътнотранспортно произшествие. Смята се, че Атеш, който има към 800 членове, се е инфилтрирал в съветската войска и има поддръжката на Киев.

" Нашите братя не можаха да избегнат насилствената готовност, само че ние няма да предадем Украйна и украинците... Атеш към този момент е в съветската войска. Ще се уверим, че украинските сили са наясно с всяка нейна стъпка ", се споделя в изказване, оповестено в канала им в Telegram, който има повече от 14 000 клиенти. Каналът съдържа ежедневни апели за геолокация на съветските войски на полуострова, както и за тяхното проваляне със " свещеният огън " на Артеш.

Под лупа: Другата война на Евгений Пригожин 

Дали " Соледар " е попаднал в ръцете на наемниците на Вагнер, както твърди от през вчерашния ден вечерта неговият началник Евгений Пригожин? Вероятно за първи път от началото на войната в Украйна това известие беше опровергано на идващия ден освен от Киев, само че и от щаба на съветската войска. Шефът на Вагнер даде да се разбере, че тази дълго чакана победа се дължи само на неговите хора. " Нито една друга войнска част не е взела участие в нападението против Соледар ", сподели той.

В очите на доста военни специалисти завладяването на Соледар и най-много самоубийствената непримиримост, демонстрирана от бойците на Вагнер, не са оправдани от стратегическа позиция. " Това е чисто безумство ", разяснява украинският президент Зеленски. Този епизод обаче илюстрира целенасочената тактика на Евгений Пригожин, който с цената на жертвите на своите хора - главно някогашни пандизчии, наети в подмяна на заричане за прошка - води друга война, надалеч от украинския фронт. " Евгений Пригожин продължава да употребява триумфите, същински или подправени, на групата " Вагнер " в Соледар и Бахмут, с цел да популяризира наемниците си като единствената съветска мощ в Украйна, способна да реализира осезаеми триумфи на терен ", пишат анализатори от Института за проучване на войната, американски мозъчен концерн, чиито ежедневни бюлетини се четат необятно в Украйна и района.

По този метод шефът на " Вагнер " желае на първо място да вземе превес над двама дългогодишни съперници - съветския министър на защитата Сергей Шойгу и началника на щаба му Виталий Герасимов. Окрилен от своята роля на украинския фронт, Евгений Пригожин си беше разрешил невиждания разкош да подлага на критика Герасимов. Той атакува грубо и различен върховен съветски офицер в Украйна, военачалник Александър Лапин, като го упрекна в некомпетенство и в загубата на региона на Лиман през октомври предходната година. Още по-невероятно е, че последният беше отхвърлен от поста си от Кремъл след тези рецензии, което кара мнозина да настояват, че Пригожин към този момент кадрува в съветската войска. Тези прояви му печелят яростна злоба от страна на множеството му генерали, само че не безусловно от страна на елементарните офицери и бойци, които правят оценка неговия непосредствен и безпардонен жанр.

Според основания в Рига съветски проверяващ уеб страница " Важни истории " новият статут на Пригожин му е спечелил неприязън и в най-малко още три полюса на съветската власт, и то не какви да е: президентската администрация, старите ленинграски приятели на Путин и ФСБ. В президентската администрация той жестоко навлиза в зоната на въздействие на Сергей Кириенко, " куратора ", отговарящ за анексираните територии в Украйна. Статутът му на някогашен нарушител и пандизчия (в младостта си Пригожин е прекарал най-малко 10 години в затвора) е доста стеснителен за членовете на неофициалния кръг " Озеро ", който сплотява приятелите и някогашните коллеги на Путин от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в " северната столица " на Русия. И най-после, ФСБ, мощната съветска работа за контрашпионаж, не е удовлетворена, че Вагнеровите главорези, оповестени за " герои на отечеството ", получават по този начин устремително място в съветското общество.

В доста затворения кръг на съветските " силовици " Пригожин остава непознат детайл, а за някои и нахалник. Натрапник, който е още по-опасен, тъй като е богат, неконтролируем и като че ли постоянно има безграничен достъп до господаря на Кремъл. Но факт е че индивидът, който те снизходително назоваха " готвача на Путин " (неговата кетъринг компания е спечелила цяло положение, снабдявайки кухните на Кремъл), се трансформира във фактор, с който те би трябвало към този момент да се преценяват. И може би точно против тях, а не против украинците чиято храброст на бойното поле той единствен в Русия хвали, Пригожин води същинската си война.





Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР