Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание

...
Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание
Коментари Харесай

Сводка на войната 10.01.23: Доставките на оръжие за Украйна придобиват по-офанзивен характер - Анализи и Коментари

Сводка е план на двама публицисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последствия за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г на български ().

Според Sky News Обединеното кралство може да достави на Киев до 10 танка Challenger 2 . През последните няколко седмици се водят диалози в тази тенденция, заяви телевизионният канал. Ако доставките бъдат доказани, Обединеното кралство ще стане първата страна, която ще отговори на настояванията на украинските водачи да оборудва армията им с мощни западни танкове. Доставките биха могли да насърчат и други страни да създадат същото. " Това ще сътвори казус ", който може да послужи за образец на други - " първо на Германия с нейните Leopard и на Съединени американски щати с Abrams ", споделя украински източник. За 20 януари е планувана среща на към 50 страни, които доставят Киев с оръжие, в това число Обединеното кралство.

Швеция ще достави артилерийски системи Archer на Украйна . Шведското държавно управление, което от 1 януари е отпред на Европейския съюз, има намерение да лобира пред европейските си сътрудници да окажат още по-голяма поддръжка на Украйна.

Според външния министър Тобиас Билстрьом Европа би трябвало да направи крачка напред и да даде на Украйна по-тежки и съвременни оръжия, отбелязва шведският вестник Expressen. " Само с победа на бойното поле Украйна може да завоюва тази война. Тя не може да бъде извоювана на никое място другаде ", споделя Билстрьом, за който Европа не е направила задоволително.

Доставките на бронирани машини, оповестени от Франция и Германия, биха могли да свидетелстват за възходящото осъзнаване от страна на двете суперсили на Европейски Съюз на нуждата да се направи повече, счита той. " Ще поддържаме стеснен и потребен разговор с Берлин и Париж, с цел да подсигуряваме, че тази поддръжка ще бъде непокътната ", споделя Билстрьом. В продължение на военната помощ, предоставена на Украйна тази есен, Швеция приготвя нова стратегия за поддръжка на украинските въоръжени сили, която този път включва артилерийската система Archer, за която Киев е подал молба. " Въпросът не е дали да я изпратим, а по кое време ", сподели Билстрьом. Системата Archer е 155-милиметрово самоходно оръдие, създадено от BAE Systems Bofors.

Финландски бойни танкове Leopard 2 ? Финландия, която е претендент за участие в НАТО дружно с Швеция, сега приготвя своя 12-и пакет от помощи за украинските въоръжени сили. " Решенията ще бъдат взети през идващите седмици. Съдържанието на поддръжката се приготвя взаимно с армията, като се внимава да не се отслаби личната ни отбранителна дарба ", съобщи министърът на защитата Микко Савола на 7 януари. Ден по-рано Савола съобщи, че финландското държавно управление и отбранителните сили обмислят да изпратят танкове в Украйна, и изрази удовлетворение от обстоятелството, че интернационалната полемика за това по какъв начин да се помогне на Украйна става все по-координирана. Председателят на парламентарната комисия по защита Анти Хекянен съобщи, че Финландия би трябвало да даде на Украйна бойни танкове Leopard 2, в случай че други европейски страни решат да го създадат. Германия би трябвало да утвърди всяко разполагане на създадените в Германия танкове от други страни. Според Wall Street Journal Полша също обмисля да трансферира танкове Leopard 2 на украинската си съседка. Но и тук Берлин ще би трябвало да даде зелена светлина.

Су-57, флагманът на съветските изтребители, взе участие във войната, само че съвсем не навлиза в украинското небе - или даже в европейската част на Русия - от боязън да не бъде разпознат от западните радари или, още по-лошо, да не бъде свален от украинската авиация. Така считат английските разследващи специалисти, които разпознават пет такива самолета на сателитна фотография, направена на 25 декември над военновъздушна база в Астраханската област (юг). Тези самолети могат да се употребяват за изстрелване на крилати ракети против Украйна. Су-57, именуван в кодовете на НАТО " Felon ", употребява технологията " стелт ", с цел да не бъде видян. Той към този момент беше тестван над Сирия през 2018 година, само че единствено за няколко дни. До 2028 година съветските военновъздушни сили възнамеряват да придобият 76 такива самолета. Твърди се, че интерес към Су-57 демонстрират и страни като Китай и Индия, заради което за руснаците е значимо да продължат да го употребяват в бойни обстановки.



Интервю: " Западът се опасява от разпадането на Русия "

Олексий Гончаренко е някогашен доктор, член на украинската териториална защита и народен представител в Радата, украинския парламент, където съставлява дребна партия, наречена " Европейска взаимност ". Атлантик и уверен проевропеец, той счита, че нежеланието на някои западни страни да доставят на страната му нападателни оръжия се дължи частично на страха им от разпадането на Русия и последвалия безпорядък. Предлагаме ви няколко фрагмента от изявлението му за основания в Прага рускоезичен ефирен канал Current Time.

За аргументите за този боязън:

" Много хора на Запад сигурно желаят Украйна да победи и да ни помогне, само че в това време се опасяват от цялостното проваляне на Русия и вероятните последствия от него. Ето за какво не получаваме ракети с огромен обхват, тежки безпилотни самолети, съвременни западни танкове. Ако всичко това ни беше предоставено, разгромът на съветските сили на територията на Украйна щеше да е въпрос на месеци - най-вече шест. Това проваляне обаче ще има и други последствия, от които съгласно мен мнозина на Запад към момента се опасяват. Прочетете да вземем за пример публикациите на Кисинджър или доста други. Не можете да кажете, че те са изцяло неправилни. Пълното военно проваляне на Русия в Украйна е доста евентуално да докара до разпадането на тази страна като такава. Преди 100 години видяхме по какъв начин Руската империя падна, а преди тридесет години - Съветският съюз. Това е все същата Руска империя с разнообразни превъплъщения. Това повдига няколко въпроса: Кой ще управлява оръжията за всеобщо заличаване при положение на безпорядък в Русия? Какво ще се случи с тази голяма територия? Ще завладее ли Китай част от Сибир? Какво ще се случи в Кавказ? И тъй наречените "

Какво да вършим с тези страхове?

" Не бива да се опасяваме от рухването на Русия, би трябвало да сме готови за него. Трябва да имаме ясна политика за това какво да вършим при положение на такова развиване. И е безсмислено да се опасяваме от него, тъй като през днешния ден самият Владимир Путин е този, който най-вече работи в тази посока. Това е забавен абсурд: Путин споделя, че Западът желае Русия да се разпадне, само че на мен ми се коства, че Западът минимум желае това. А Путин прави всичко допустимо това да се случи. И мисля, че той ще успее. "

За нежеланието на германците да доставят бойни танкове Leopard:

" Това е тъпо и разочароващо, тъй като в действителност имаме потребност от тях. Благодарни сме на Германия за цялата помощ, която ни оказва. Но желая единствено да ви припомня, че Германия постоянно изостава от другите - когато не е последна. Изглежда, че това е умишлено определена тактика от немското държавно управление. Когато други страни доставяха Украйна с Javelin и NLAW (два типа портативни противотанкови ракетни установки), Германия ни даваше каски - това се трансформира в мем в Украйна при започване на войната, доста печален мем... Когато други страни започнаха да ни доставят с тежки оръжия, Германия се причисли. Но тя постоянно следва някого. А точно Германия, заради ролята си в Европейския съюз - най-голямата страна, най-голямата стопанска система - би трябвало да играе основната роля. Това е доста значимо за самата Германия и, несъмнено, за Украйна, както и за мира и сигурността на континента. Но за жалост държавното управление на Олаф Шолц реши да прави тъкмо противоположното. Мисля, че въпреки всичко имаме проблем персонално с него, тъй като познавам доста немски политици, които мислят като мен. "

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР