Свинската мас представлява вид мазнина, която се добива след като

...
Свинската мас представлява вид мазнина, която се добива след като
Коментари Харесай

Свинска Мас

Свинската мехлем съставлява тип лой, която се добива откакто сланина на прасе /или лой/ бъде подложена на термична обработка. Познати са две положения на свинската мехлем - твърдо и течно. Първата форма е присъща за охладената свинска мехлем, а втората се получава, когато мазнината се загрее.

Охладената свинска мехлем се отличава с гъста консистенция, бял цвят, пухкавост и лек мирис. При нагряване тя става транспарантна, а уханието ѝ се изостря. Свинската мехлем има характерен усет, който подхожда на мнозина. Това е повода тя се използва необятно с готварски цели.

История на свинската мехлем

От епохи свинската мехлем участва в кулинарията, националната медицина и бита на доста нации. Тя е присъщ кулинарен артикул и лекарствено средство и в България. Високо ценена е най-много в тези краища на света, където потреблението на свинско месо е мощно застъпена и сланината от свинете е също толкоз скъпа, колкото и месото, добито от животните.

През годините свинската мехлем се е употребявала под дърво и камък. Така да вземем за пример през деветнадесетото столетие се е употребявала като опция на маслото в Северна Америка и голям брой страни от Европа. Същото предопределение продуктът е имал и по време на Втората международна война. По това време тя е била по-достъпна и по-евтина. Към края на двадесет век обаче свинската мехлем стартира да се снабдява с неприятна популярност.

В кулинарията все по-силно навлизат растителните масла, а мазнината от скотски генезис стартира да се смята за нездравословна заради нейното високо наличие на холестерол. Употребата ѝ също по този начин е в прорез с някои религиозни убеждения. Така тази лой бива отстранена от заведенията за хранене в доста западни страни. Стига се до такава степен, че свинската мехлем е жигосана като храна на бедните.

Състав на свинска мехлем

Свинската мехлем е известна със високото си наличие на наситени, мононенаситении и полиненаситени мазнини. Тя е легендарен източник на холестерол. Продуктът съдържа още витамин В4, витамин Е, витамин К, витамин D. В нея участват малко количества цинк и селен.

Добиване на свинска мехлем

Както към този момент уточнихме, свинската мехлем се добива от свинска сланина. За задачата в началото се почиства от кожата на животното, измива се добре и се нарязва на кубчета. Наситненият артикул се слага в дълбока тенджера, залива с вода и се оставя да къкри на сдържан огън, като през това време се бърка пламенно.

Маста е подготвена, когато сланината се е стопила изцяло и са се образували златисти пръжки. Когато това се случи, съдът се маха от огъня и към сместа се прибавя малко прясно мляко и се оставя леко да се охлади. После се прецежда и чистата течна мехлем се разпределя по ваше предпочитание.

Съхранение на свинска мехлем

Има разнообразни способи за предпазване на свинска мехлем. Някои домакини избират, откакто я създадат, да я разпределят в буркани и да я консервират. Други я съхраняват в тенджери. Задължително изискване обаче е мазнината да се съхранява на хладно място /хладилник, мазе, леден склад/. Така ще резервира стегнатия си тип и ще годна за консумация по-дълго време.

Ползи от свинска мехлем

Свинската мехлем е измежду продуктите, които имат приложение в най-различни области. Тя е известна най-много със своята кулинарна приложимост, само че също така е скъп съставен елемент и в доста лекарствени предписания на националната медицина.

Свинската мехлем работи омекотяващо, подхранващо, заздравяващо. Тя намира приложение при необятен кръг от неприятни здравословни положения, само че е с потвърден резултат най-много при кожни проблеми. Използва се при изгаряния, раздразнения от ухапвания на инсекти, псориазис, екземи, лющене на кожа, подсичане при дребни бебета и възрастни хора.

 Пръжки от мехлем

Действа благотворно още при напукани пети и лакти, стрии, целулит, порязвания. Прилага се за унищожаване на брадавици и други нежелани кожни формирания. Освен това се употребява в битката с високата температура, разширените вени, ишиаса, мускулните болки. Има позитивно влияние при счупвания, натъртвания, болки в ставите, болки в гърлото, болести на дихателните пътища, схващания, измръзване.

Консумацията на свинска мехлем работи общоукрепващо и подсилващо. Тя се предлага най-много през есента и зимата, когато организмът ни е най-застрашен от вируси и инфекции. Умерената приложимост на домашната свинска мехлем подкрепя умствената ни интензивност, ускорява нашата работоспособност, зарежда ни с сила. Спомага да се радваме на по-красива кожа.

В предишното свинската мехлем е имало и едно може би позабравено към този момент предопределение. Тя е употребена като суровина за изработката на домакински сапун. Днес на пазара може да участва и огромно многообразие от перилни и измиващи препарати, само че в предишното те са липсвали или са били разкош, който малко на брой са може ли да си разрешат.

Тогава на помощ е идвала свинската мехлем. Всъщност сапуни, създадени с нея, не престават да се вършат още у нас, а повода е, че мнозина ги считат за доста по-ефективни против петната, само че и безвредни към човешката кожа.

Народна медицина със свинска мехлем

В българската национална медицина могат да бъдат открити цялостен куп предписания, в които една от съставките е точно свинска мехлем. Така да вземем за пример при болки в гърлото и упорита кашлица се предлага приемът на свинска мехлем и мед. Приемайте по една чаена лъжичка от мазнината и меда три пъти дневно преди хранене и ще забележите, че неприятните признаци стартират да отшумяват.

В случай на изгаряния или рани също можете да ползвате свинска мехлем. Засегнато място се маже по 2-3 пъти на ден в продължение на седмица. Болката притихва и тъканта стартира да се възвръща.

С помощта на свинската мехлем може да се подготви чудодеен мас, който оказва помощ при хемороиди. За задачата се взема четири шепи надребнен пресен невен, който се поставя в 500 грама домашна свинска мехлем. Сместа се запържва леко и се оставя на хладно и мрачно място едно денонощие. След това се загрява и се прецежда. Полученият мас се съхранява в чист съд на хладно място. С него се мажат проблематичните зони.

Свинска мехлем в кулинарията

Наред с олиото, маргарина, краве маслото и зехтина свинската мехлем също може да се вложи в голям брой кулинарни предписания. Чистата свинска мехлем е желана от доста кулинарни виртуози, защото отделя по-малко пушек при нагряване и има по-богат усет от хидрогенираните мазнини.

 Свинска мехлем в паница

Свинската мехлем може да се използва при изработката на пици, баници, хлябове, питки, палачинки, козунаци, кифлички, курабийки, бисквити. Използва се още при подготвяне на ястия от картофи, гозби с месо и зеленчукови ястия.

В предишното филията със свинска мехлем и червен пипер беше неизменима част от трапезата на доста нашенци. В тези години по този начин нареченият фаст фууд беше чужд за българина, само че за сметка на това сандвичите с масчица бяха желани за едно бързо похапване.

Свинска мехлем в козметиката

Свинската мехлем оказа необикновено влияние върху кожата и косата и затова тя участва в домашните предписания за разкрасяване. Този чудодеен артикул прави кожата, красива, блестяща, гладка и еластична. Тя е натурален зложелател на бръчките и несъвършенствата.

Това, което свинската мехлем може да направи, не може да се съпостави с въздействието и на най-скъпите кремове, които ще срещнете в козметичните магазини. Същото влияние мазнината има и върху косата. Опитът демонстрира, че постоянната приложимост на домашни маски със свинска мехлем подхранва сухата коса и ускорява растежа ѝ. Освен това я прави здрава и красива.

Вреди от свинска мехлем

Въпреки че голям брой проучвания са потвърдили изгодата от използването на чистата свинска мехлем, този артикул продължава да среща своите съперници. Мнозина не престават да настояват, че постоянната консумация на свинска мехлем води до затлъстяване, проблеми с черния дроб и други

Много от лекарите не разрешават на пациенти с високо кръвно да включват в менюто си ястия, приготвени със свинска мехлем, защото съгласно тях това може да повлияе неподходящо тяхното положение. Друг минус на тази лой е, че може да провокира алергия у някои хора, ето за какво би трябвало да се използва с нараснало внимание и мярка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР