Световноизвестният цигулар и диригент Андре Рийо се завръща в България

...
Световноизвестният цигулар и диригент Андре Рийо се завръща в България
Коментари Харесай

Специално: Цигуларят и диригент Андре Рийо пред Петя Дикова

Световноизвестният цигулар и диригент Андре Рийо се завръща в България през март 2024. Той е музикантът, който продава повече билети от Бионсе и Роби Уилямс. Петя Дикова и операторът Александр Осиченко разговаряха особено с него в Маастрихт. 

Той е измежду най-големите сензации на музикалния свят

Андре Рийо е феномен в музикалния свят. Наричат го „ кралят на валса “, диригентът, който накара целия свят да танцува. 

Снимка: bTV

Роден в Маастрихт преди 74 години, с изключение на родния си език, той приказва още пет - британски, немски, френски, италиански и испански. Спорно е кой негов гений е по-впечатляващ - да свири на своя Страдивариус или да печели сърцата на милиони по света. 

Никой в света не прави това, което Вие вършиме. Каква е тайната Ви?

„ Точно това - че никой различен с изключение на мен не прави сходно шоу. Моята загадка е, че обичам това, което върша, обичам да съм на сцената, аз съм типичен музикант, с класическо обучение и сътворявам музика със сърцето си. Изпълнявам единствено тази музика, която допира сърцето ми. Може да е Моцарт, Верди, каквото и да е, значимото е да ме допира. Онова, което знам сигурно е, че в случай че допира моето сърце, сигурно ще допре и твоето “, споделя музикантът.

Снимка: bTV

Една от фантазиите на Андре Рио е да осъществя концерт на Северния полюс, с цел да прикове вниманието към казуса с световното стопляне, а идната е концерт на Луната.

Снимка: bTV



За нас като българи е особена чест, че концерт-майсторът на оркестъра е българка - извънредно надарената Кремена Минева , която работи с Андре Рийо от 28 години.

Изпълнение на 32-годишното сопрано Дони Ван Дурн бе кулминационната точка на концертите в София

„ Оркестърът промени радикално живота ми. Бях единствено на 22 години, още студентка когато пристигнах тук. Получих още едно семейство, сътрудниците ми са изключителни, боготворя ги, обичам ги. Ние се храним дружно, пътуваме дружно, спим, на сцената сме дружно. Всеки ден отивам на работа с голямо наслаждение “, споделя Кремена Минева.
Снимка: bTV
Андре Рио е третото от шест деца. Баща му е диригент в симфоничния оркестър в Маастрихт, а самият Андре прекарва половината си живот като цигулар и диригент в класическия симфоничен оркестър. До паметната 1987 година, когато основава оркестъра „ Йохан Щраус “, в началото с 12 музиканти, като към днешна дата броят им е повишен до 60.

Как се провежда концерт от сходен мащаб?

„ С доста имейли, телефонни диалози, и с доста хора - част от един приказен колектив. За да може да се случи всичко това. Можете да си визиите, че никой не би се справил с концерт от сходен мащаб, в случай че беше самичък. Ние имаме извънреден екип, с който пътуваме по целия свят. С този хора споделяме същата пристрастеност за музиката, както и за самия концерт, несъмнено, с цел да се получи това едно отлично прекарване “, споделя един от синовете на Андре – Пиер.

Снимка: bTV


Колко хора има на сцената?

„ Може би най-точната численост, която мога да Ви дам е в случай че ви отговоря по този начин: Нашите готвачи готвят за към 650 души всеки ден. Значи, имаме към 250 души на сцената, останалото са подкрепящите службите и екипите, от които се нуждаем, с цел да може всичко да се случва “, добавя Пиер.

Снимка: bTV

Всичко се случва в името на публиката - фенове от целия свят пътуват, с цел да преживеят „ събитието Андре Рийо “. На концертите на Андре Рийо особено място е непокътнато за трудноподвижни или възрастни фенове, и тежко заболели, които извършват последното си предпочитание.

Снимка: bTV

Вижте цялата среща на Петя Дикова с Андре и Пиер Рийо във видеото!

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР