Световните цени на захарта се покачиха до най-високото си ниво

...
Световните цени на захарта се покачиха до най-високото си ниво
Коментари Харесай

ФАО: Цените на захарта достигнаха 13-годишен връх

Световните цени на захарта се повишиха до най-високото си равнище от съвсем 13 години през септември. Метеорологичното събитие Ел Ниньо засегна производството в Индия и Тайланд, заяви Организацията по издръжка и земеделие, съобщи Агенция Франс Прес.

Докато международните цени на питателните артикули като цяло се стабилизираха през предишния месец, показателят на цените на захарта на ФАО скочи с 9,8% спрямо август, което е най-високата точка от ноември 2010 година насам, оповестиха от организацията на Организация на обединените нации.

Ел Ниньо, климатичен модел, който се появява приблизително на всеки две до седем години, нормално се свързва със стопляне на температурата на океанската повърхнина в централната и източната част на тропическия Тихи океан.

Според Световната метеорологична организация към Организация на обединените нации явлението, което може да продължи сред 9 и 12 месеца, е почнало през юли.

Индексът на цените на захарта на ФАО се покачва към този момент два поредни месеца заради възходящите опасения за по-ограничени вероятности за международното предложение през сезон 2023-2024 година

" Това отразява основно ранните прогнози, сочещи спад на производството в основните производители на захар - Тайланд и Индия, заради по-сухите от естественото метеорологични условия, свързани с преобладаващото събитие Ел Ниньо ", съобщи ФАО.

" По-високите интернационалните цени на суровия нефт също способстваха за нарастването на международните цени на захарта ", добави тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР