Световните цени на храните се очаква да се понижат през

...
Световните цени на храните се очаква да се понижат през
Коментари Харесай

Прогнозират поевтиняване на храните в световен план

Световните цени на храните се чака да се намалят през 2024 година, предлагайки известно облекчение за купувачите, съгласно разбор на икономическата консултантска компания Oxford Economics, представен от CNBC. 

" Нашата базова прогноза е международните цени на питателните артикули да записват спад през тази 2024 година по отношение на година по-рано, намалявайки натиска върху цените на дребно на храните още по-надолу по веригата ", чака консултантската компания.

Основната движеща мощ зад спада в цените на питателните артикули е " изобилното предложение " на доста значими култури, изключително на пшеница и царевица.

Големите реколти през последните месеци и за двете съществени култури доведоха до постоянен спад на цените. Фючърси на пшеница са паднали с съвсем 10% от началото на годината, до момента в който фючърсите на царевицата са изгубили към 6% през същия интервал, демонстрират данни на FactSet.

Земеделските производители усилиха производството както на пшеница, по този начин и на царевица след по-високите цени, които бяха факт след началото на съветската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 година

В резултат на това световната годишна продукция от царевица за пазарната година, приключваща през август тази година, евентуално ще доближат рекордни равнища, съгласно разбора на Oxford Economics. Реколтата от пшеница също се чака да бъде висока, въпреки и малко по-ниска от рекордното равнище през пазарната 2022-2023 година, се споделя още в отчета.

Натискът по отношение на предлагането на зърно в Русия и Украйна също понижава. Въпреки неуспеха на Черноморската зърнена самодейност през юли предходната година, украинският селскостопански експорт се държи добре, означи водещият икономист на Oxford Economics Киран Ахмед.

Руският експорт на пшеница също наводнява интернационалните пазари, поддържайки цените ниски, добави той.

Пшеницата и царевицата, дружно с ориза, съставляват повече от половината от световния калориен банкет. Това значи, че посоката на техните цени ще повлияе значително на бюджетите за храна на потребителите по света, се показва в отчета.

 istock istock
Въпреки че цените на пшеницата и царевицата означиха мощен спад, цените на ориза непрестанно се повишават, като световните доставки са възпрепятствани от рестриктивните мерки за експорт, наложени от Индия, която образува към 40% от международното произвеждане на ориз. Слабата годишна продукция в страната предходната година също тласна цените нагоре.

Противно на спада, следен при цените на пшеницата и царевицата, фючърсите на необработения ориз са поскъпнали с над 8% от началото на годината.

Според Световната банка, цени на храните в света записаха спад от 9% през 2023 година

Къде цените на храните са най-евтини - у нас, в Гърция или Германия

По същия метод показателят на международните цени на Агенцията на Организация на обединените нации за храните доближи тригодишно дъно през февруари, само че означи леко възобновяване през март поради известно повишаване на млечните артикули, месото и растителните масла.

" Очакваме цените да спаднат с още 5,6% тази година, преди да се покачат на годишна база през идната ", уточни Киран Ахмед.

В отчета на Oxford Economics обаче се означи, че все пак рисковете за прогнозата за цените на храните към момента са " преобладаващо във възходяща посока " предвид на вероятни неподходящи метеорологични условия.

 istock istock
Лошото време подкопава доверието на агробизнеса и вероятностите за реколтата, като какаото неотдавна нарастна до рекордни равнища, до момента в който фермерите в Западна Африка се борят с неприятното време и заболяванията. Ако неприятните метеорологични условия продължат, вероятностите за годишна продукция могат да бъдат нарушени в други основни райони за развъждане на култури, се прибавя в разбора на Oxford Economics.

" Смятаме че цените към този момент са покрай прага и ще стартират последователно да се покачват през втората половина на 2024 година ", се споделя още в отчета.

Купувачите в Африка и Азия също се въздържаха от закупуване на пшеница с вярата за още по-ниски цени, като завръщането им на пазара може да докара до възобновяване на цените, уточни Киран Ахмед. Освен това цените на ориза, които остават високи, също биха могли да насърчат повече ограничавания за експорт, идващи от Индия.

" По този метод, до момента в който нашият главен сюжет е цените на храните да останат ниски през тази година, нарастват рисковете те да се възстановят по-рязко от предстоящото. Това може да задържи инфлацията на цените на храните по-висока, в сравнение с в нашия главен случай, поддържайки натиска върху потребителя ", заключава той. 

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase
По тематаИма ли инсекти в храните, продавани у нас
Източник: БНР
цени купувачи храни пшеница ориз .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->   ×Достъп за логнати консуматори За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меВход Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР