Световните цени на храните са се повишили до исторически рекорд

...
Световните цени на храните са се повишили до исторически рекорд
Коментари Харесай

Световните цени на храните с нов исторически рекорд през март, съобщи ФАО

Световните цени на храните са се повишили до исторически връх през март поради войната в Украйна, която провокира шокове на пазарите на зърно и растителни масла. Това заяви през днешния ден Организацията по издръжка и земеделие (ФАО - FAO) на Организация на обединените нации, представена от Франс прес.

Индекса за цените на храните, изготвян от ФАО, който отразява месечните промени в цената на кошница от съществени хранителни артикули, през февруари към този момент сложи връх, достигайки най-високото равнище от основаването си. През март индикаторът е повишен с още 12,6 на 100 до приблизително 159,3 пункта.

Повишението идва в огромна част от подиндекса на зърнените храни, който е скочил със 17,1 на 100 по отношение на февруари, главно поради войната в Украйна.

За цялостното покачване са съдействали и растителните масла, които са поскъпнали с цели 23,2 на 100 на фона на повишаването на слънчогледовото олио, за което максимален международен експортьор е Украйна, напомня Българска телеграфна агенция.

Същевременно мощно порастват и цените на палмовото, соевото и рапичното масло поради усилването на международното търсене за импорт поради разстройствата в доставките на слънчогледово олио.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР