Световната здравна организация (СЗО) публикува нов доклад, в който за

...
Световната здравна организация (СЗО) публикува нов доклад, в който за
Коментари Харесай

СЗО изясни какво значи една болест да се предава по въздуха

Световната здравна организация (СЗО) разгласява нов отчет, в който за първи път се дава единно определение на това какво значи, когато дадена болест се популяризира по въздуха. СЗО работи с четири огромни международни здравни организации и се съветва с десетки самостоятелни специалисти, с цел да изготви отчета, който би трябвало да помогне да се избегне обстановка като тази при започване на пандемията COVID-19, с остри разногласия по отношение на терминологията.

За множеството хора обозначаването на дадена болест като „ въздушно-капкова “ значи просто, че можете да я хванете по въздуха. Но това на пръв взор ясно разбиране е било предмет на доста полемики и диспути през годините, не на последно място през първите месеци на пандемията.

Проблемът се дължи на обстоятелството, че има няколко разнообразни метода, по които заболяванията могат да се популяризират по въздуха.

В предишното се правеше разграничаване сред два типа частици, разпространяващи се по въздуха. „ Респираторни капчици “ – по-големите частици, които се отделят, когато инфектирано лице кашля, диша, киха или даже просто приказва. Те могат да бъдат вдишани, в случай че имате непосредствен контакт със инфектиран човек, или могат да паднат върху повърхности и да ги замърсят. „ Аерозолите “ въпреки това са по-малки – с размер под 5 микрометра – и по този метод се задържат по-дълго във въздуха, като по този начин и изминават по-големи дистанции.

Когато се появи Коронавирус, имаше всеобща конкуренция да се схванат главните способи за разпространяване на заболяването, с цел да може да се насочат дейно интервенциите за публично здраве. Правилото за обществена отдалеченост от 2 метра, миенето на ръцете и стерилизация, имат огромен смисъл, когато става въпрос за заболяване, което се популяризира главно посредством капчици. Но в случай че Коронавирус може да се задържи във въздуха под формата на аерозоли, вентилацията, филтрирането на въздуха и носенето на маски може да се окажат по-разумни цели.

Това, което последва, както напомни основният академик на СЗО доктор Джереми Фарар на неотдавнашна конференция, беше мощно под напрежение спор за това дали COVID-19 да бъде категоризиран като в действителност „ въздушно-капков “ съгласно старите дефиниции.

През юли 2020 година СЗО за първи път разгласи, че Коронавирус може да се популяризира посредством капчици. Но това стана едвам откакто група специалисти в региона на аерозолната просвета обществено се оплакаха, че нежеланието на организацията да изследва опцията за предаване по аерозол излага хората на непотребен риск.

Почти четири години по-късно към този момент е ясно, че частиците COVID-19 могат да се популяризират на доста по-големи дистанции, в сравнение с мнозина в началото допускаха, което дава отговор на обичайното определение за аерозолно предаване.

За да се избегне същото равнище на комплициране и евентуални опасности за публичното здраве идващия път, СЗО стартира огромен съвещателен развой през 2021 година, който докара до новия отчет. В него се предлага всички респираторни капчици, без значение от техния размер, да бъдат наричани отсега нататък „ инфекциозни респираторни частици “ или ИРЧ. Вече може да се каже, че обещано заболяване се популяризира „ по въздуха “, когато главният метод на предаването му се основава на ИРЧ.

Така че оттук насетне няма да има съмнения във връзка с размера на частиците.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР