Световната здравна организация (СЗО) алармира този вторник, че светът е

...
Световната здравна организация (СЗО) алармира този вторник, че светът е
Коментари Харесай

СЗО: Ситуацията с епидемиите от холера излиза от контрол

Световната здравна организация (СЗО) сигнализира този вторник, че светът е изправен пред нова световна пандемия. Този път опасността е от холера заради усилването на резултатите от климатичните промени.

„ Предвид все по-агресивните резултати в следствие от климатичните промени, чакаме, че обстановката ще се усложни, в случай че не действаме незабавно и не предотвратим експлоадирането на холера като международна опасност “, предизвести Филипе Барбоса от СЗО по време на конференция в Женева.

Барбоса разясни, че от месец януари м.г., когато огнището на заболяването е било класифицирано от здравната организация като опасност от трета степен, което е най-високото равнище на паника, обстановката „ се е влошила още повече “.

Според данните, с които разполага СЗО, сред януари 2023 и март 2024 година са регистрирани общо над 820 хиляди случая на холера, от които смъртните случаи са 5900. Само за март новите случаи са над 25 400 в 16 страни, измежду които „ най-притеснителни “ са цифрите от Африка и Близкия изток.

Експертите от СЗО обясниха, че честите суши и наводнения в някои региони на централна и източна Африка са основали „ съвършената стихия “ за възникването на огнища на заболяването в тези зони на континента, изключително в страни като Етиопия и Зимбабве.

За да овладее надигащата се санитарна рецесия, здравната организация отпусна над 16 млн. $ от фондовете си за холера, като в това време утвърди и нова ваксина против инфекциозното заболяване.

От СЗО обаче оповестиха, че ще имат потребност от в допълнение финансиране, с цел да може да бъде овладяна спешната обстановка.

Ваксините сами по себе си няма да решат казуса. Чистата вода, канализацията и хигиената са единствените устойчиви и дълготрайни решения за преустановяване на тази изключителна обстановка с холера и попречване на бъдещи, посочи Филипе Барбоса, представен от 20minutos.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР