Световната банка предупреждава в последните си прогнози за 2024 г.,

...
Световната банка предупреждава в последните си прогнози за 2024 г.,
Коментари Харесай

Световната банка очаква глобалната икономика да отчете най-слабия ръст от 30 години

Световната банка предизвестява в последните си прогнози за 2024 година, че световната стопанска система е напът да означи най-слабия си напредък за последните 30 години, защото по-високите разноски за заеми и геополитическото напрежение оказват въздействие върху производството. Международната финансова институция планува, че световният БВП ще нарасне единствено с 2.4% през 2024 година - по-малко от 2.6% през предходната година, оповестява Financial Times. Ако прогнозите се окажат точни, това ще бъде третата поредна година, в която растежът ще се окаже по-слаб от предходните 12 месеца.

Без сериозна промяна на курса това десетилетие ще се окаже на пропилени благоприятни условия, споделя Индермит Гил, основен икономист и старши вицепрезидент на Световната банка. Забавяне на търговията Ръстът на международната търговия през 2024 година се чака да бъде единствено половината от междинния за десетилетието преди пандемията. Забавянето на международната търговия и повишението на разноските по заеми значи, че междинният годишен напредък на разрастващите се страни от 2020 година насам е едвам 3.9% годишно - с един процентен пункт по-нисък, в сравнение с през предходното десетилетие, се споделя още в отчета.

Първите години на десетилетието бяха белязани от началото на пандемията от ковид, усилването на геополитическото напрежение след нахлуването на Русия в Украйна и най-големия скок на световната инфлация от едно потомство насам. Войната сред Израел и " Хамас " породи опасения за по-широк спор в Близкия изток.
Реклама
Предупреждението идва в миг, когато други интернационалните финансови институции показват угриженост по отношение на средносрочните вероятности пред международната стопанска система, която е обременена от по-строги условия за кредитиране и нараснали опасности, свързани с спорове.
Ако прогнозите се окажат точни, това ще бъде третата поредна година, в която растежът ще се окаже по-слаб от предходните 12 месеца.
Прогнозите на Международния валутен фонд за идващите пет години са на най-ниското си равнище от началото на глобализацията през 90-те години на предишния век. Представители на фонда неведнъж са предупреждавали държавните управления да не разхлабват комерсиалните връзки, което съгласно организацията ще отслаби растежа и ще се отрази на инфлацията.

Според Световната банка растежът на развитите стопански системи ще бъде едвам 1.2%, което е спад от 1.5% през 2023 година " Основното терзание в развитите стопански системи се измества от инфлацията към производството ", съобщи Гил при публикуването на отчета, като добави, че това е главният извод от проектите на Федералния запас на Съединени американски щати да понижи лихвените проценти три пъти тази година от настоящия им 22-годишен връх от 5.25 - 5.5%.
Реклама

Същевременно забавянето на растежа в Китай основава забележителен " срещуположен вятър " за други разрастващи се стопански системи, изключително за комерсиалните сътрудници на Китай в Източна Азия. Според банката Източна Европа ще означи по-бавен напредък заради връзките си с Русия.

Страните с ниски приходи ще се показват по-добре през тази година, като най-бедните стопански системи в света ще отбележат междинен растеж от 5.5%, спрямо 3.5% през 2023 година

Въпреки това Гил означи, че доста от тези страни и други разрастващи се стопански системи не престават да бъдат затруднени от " над половин трилион $ свръхзадлъжнялост " и стесняване на фискалното пространство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР