Свети Йоан е един от най-видните отци и учители на

...
Свети Йоан е един от най-видните отци и учители на
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Йоан Златоуст, Цариградски архиепископ

Свети Йоан е един от най-видните отци и учители на Църквата. Роден е в град Антиохия, Сирия, през 347 година Баща му бил върховен боен, само че умрял рано и Йоан бил отгледан от майка си Антуса, образована жена и примерна християнка. Тя го възпитала в християнската религия и добродетелност. Йоан имал ослепителен разум и се образовал чудесно в Антиохия, а след това и в Атина дружно с приятеля си свети Василий Велики.

Като приключил образованието си, Йоан се върнал в Антиохия и първо живял пет години като подвижник в пустинята, където в молитва и пост изучавал Свещеното Писание. През 381 година, на 34 години, се върнал в Антиохия и бил ръкоположен за дякон, след това и за духовник. По време на своето служение той развил всичките си духовни способности, пламенна ревнивост и невиждано сладкодумство в проповедите, поради което получил прозвището Златоуст. Той надълбоко вълнувал душите на слушателите си и ги възпитавал във вярата и нравствеността. Тази негова популярност достигнала до царстващия град и с гласа на клира, и на императора през 397 година бил определен за архиепископ. И на високия пост свети Йоан останал непоколебим подвижник и проницателен интерпретатор на Светото Писание. Запазени са стотици негови проповеди, записани от скорописци. Негови са и текстовете на светата Златоустова литургия, която и в този момент се отслужва най-често.

По време на своето архиепископство свети Йоан бил немилостив разобличител на всяка неправомерност и недостатък. Но това му основало огромни врагове, измежду които била и самата императрица Евдоксия. Тя съумяла да го смъкна и прогони от столицата. Това решение обаче толкоз разгневило народа, че самата Евдоксия се принудила да го възвърне като архиепископ. Но малко по-късно тя съумяла още веднъж да го заточи на изток и по пътя след доста инциденти и премеждия той умрял през 407 година, споделя Българска телеграфна агенция.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР