Свети Мирон бил презвитер в Ахая по време на царуването

...
Свети Мирон бил презвитер в Ахая по време на царуването
Коментари Харесай

Църквата почита Св. Мирон, излязъл жив от горяща пещ

Свети Мирон бил презвитер в Ахая по време на царуването на римския император Деций ( 249 - 251 г.), а шеф на тази област бил Антипатър.
Веднъж, на празника Рождество Христово, Антипатър влезнал в християнския храм, с цел да улови християните, събрани на молитва, и да ги съобщи на мъчения. Като видял това, свети Мирон се преизпълнил с ревнивост, със мощ изобличил игемона и го укротил. Заради това той бил заловен по негова заповед и предаден на жестоки мъчения: окачили го на дърво и стъргали тялото му с стоманен гребен. След това го горили с огън. Накрая бил хвърлен в мощно разпалена и изригваща страшни пламъци пещ. В същия момент от пещта излязъл огън и изгорил 100 и петдесет нечестиви прислужници на шефа, стоящи наоколо. По благодатта на Христа, светият останал жив, като не претърпял никаква щета, и стоешком измежду пещта, благославял Бога. В същото време в нея се виждали свети ангели, стоящи измежду огъня към светеца и охлаждащи пещта. Когато пещта угаснала и светецът излязъл от нея, без да претърпи щета, Анитпатър почнал да го принуждава да се поклони на идолите. Светият не извършил тази нечестива заповед и управителеят наредил да одерат кожата му на ремъци. Като взел от себе си един ремък, светият страдалец го хвърлил в лицето на шефа. Отново го подложили на стъргане с стоманени куки, а по-късно го хвърлили на зверовете да го изядат. Той обаче останал незасегнат.
Тогава Антипатър, като видял себе си опозорен във всичко от понеслия страданията поради Христа Мирон, се преизпълнил с яд, буен и се самoубил. А светият страдалец бил отведен в град Кизик, където бил обезглавен..
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР