Светът преживява бурни промени в политическите посоки, в избори, в

...
Светът преживява бурни промени в политическите посоки, в избори, в
Коментари Харесай

Росен Желязков в Ханой: Световната икономика се обръща на изток. Свързаността е новата геополитика

Светът претърпява бурни промени в политическите направления, в избори, в стопански провокации и благоприятни условия, в демографски и екологични закани. Това съобщи пред преподаватели и студенти от Националния университет на Ханой ръководителят на Народното събрание Росен Желязков в последния ден от визитата на българската парламентарна делегация във Виетнам. Светът, по думите му, е на път към нов геополитически, геоикономически и геотехнологичен ред. Ако през днешния ден от осемте най-големи стопански системи в света четири са европейски, до 2030 година този брой ще намалее до три, а до 2050 година ще остане единствено Германия и, то не тъй като три ще отслабнат, а тъй като ще бъдат изпреварени, изясни той. По думите му, международната стопанска система се обръща на изток. Ако през 2005 година размерът на европейската икономика беше повече от шест пъти по-голям от този на Китай, през днешния ден Китай съвсем е наваксал с стопанска система на стойност 11,4 трилиона евро, добави Росен Желязков. 

Според него свързаността е новата геополитика. „ Ако през 2005 година имаше към един милиард интернет консуматори по света, през днешния ден този брой е съвсем четири милиарда и пораства. В същото време броят на обвързваните устройства се усилва експоненциално, задвижван от бързо развиващия се Интернет на нещата и Четвъртата индустриална гражданска война. „ Свързаността “ се трансформира в мощен израз на политическа мощ и световна упоритост, надалеч надминавайки елементарната стопанска система “, сподели в лекцията си Росен Желязков. И добави, че съществена тематика през последните няколко десетилетия е била невероятният напредък на Китай и Индия. Прогнозата до 2075 година разкрива фрапантно друг международен ред, като Нигерия, Пакистан и Египет влизат в топ 10, като главно основание за  тези оценки е бързото повишаване на популацията, което би трябвало да докара до солидна работна мощ и в трите народи. Трябва също да се означи, че Китай, Индия и Съединени американски щати се чака да имат подобен Брутният вътрешен продукт, което допуска ненапълно идентична икономическа мощност. В резултат на това методът, по който тези народи избират да се ангажират една с друга, евентуално ще оформи световния пейзаж по способи, които имат далечни последствия, акцентира ръководителят на Народното събрание.

Според него идващото десетилетие ще бъде определящо за бъдещето на Европа и ролята на Европа в света. След международната финансова рецесия от 2008 година растежът на глава от популацията спадна, пандемията и енергийната рецесия доведоха до доста понижаване на равнището на произвеждане, напомни Желязков. И защото, по думите му, световната мощ се предефинира от бързия софтуерен напредък, европейците изостават от Китай и Съединени американски щати във връзка с нововъзникващите технологии и нововъведения – от изкуствения разсъдък до квантовите калкулации. С тези забележими промени може да наподобява елементарно да се неглижира Европа, само че освен Европа се нуждае от Европа, светът има потребност от Европа като постоянен баланс сред стопански, обществени и екологични цели, уверен е ръководителят на Народното събрание.  По думите му Европа към момента е суперсила, мястото, което дефинира световния златен стандарт, когато става дума за насочени към индивида технологии и цифрови права, за контролиране и богатство на потребителите, за обществена отбрана и приобщаващи общества.

За Европейски Съюз съсредоточаването върху завършването на единния пазар в това число цифровия, банковия съюз и съюза на финансовите пазари е безусловно жизненоважно, акцентира Желязков. Заедно с осъществяването на проектите за възобновяване и резистентност, промените са от решаващо значение за повишение на продуктивността и конкурентоспособността на Съюза. Вносителите на сила би трябвало да продължат да се стремят да диверсифицират доставчиците, с цел да се избегнат последствията от свръхзависимостта от един източник, посочи той.

Желязков напомни пред възпитаниците на университета, че България е оказала помощ за образованието на хиляди виетнамски младежи в годините на следвоенно възобновяване на Виетнам. Повече от  30 000 виетнамски жители са учили и работили в България, 5000 от тях са приключили висше обучение у нас. България е измежду първите страни в света, които признават независимостта на Виетнам, а през 2025 година се навършват от 75 години от установяването на дипломатически връзки сред нашите две страни. Днес България и Виетнам са значими фактори за стабилността в своите райони, поддържат градивни връзки със прилежащите страни и вземат участие интензивно в разнообразни формати на районното съдействие, посочи Росен Желязков. Той увери, че страната ни ще продължи да бъде мощен покровител за развиването на връзките на Европейски Съюз с предпочитан сътрудник като Виетнам.  

С подписването на споразуменията за свободна търговия и за отбрана на вложенията се откриват нови благоприятни условия за българо-виетнамските връзки, уверен е ръководителят на Народно събрание. Тези два документа са най-амбициозните търговски съглашения на Европейски Съюз и се основават на взаимен ангажимент за открита, обективна и учредена на разпоредбите либерализация на търговията и икономическата интеграция, означи той. 

В наши дни образованото младо потомство на България и Виетнам има огромна задача – да гради свят на по-добро и безконфликтно бъдеще, обърна се към студентите Росен Желязков.  Бих желал да знаете, че в България, взаимно със международно известни швейцарски университети, през 2022 година беше основан Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Основната задача на института е да утвърди България като водеща дестинация за научни проучвания и нововъведения, привличаща най-хубавите гении, в икономическа среда, основана на основаването на високостойностна интелектуална благосъстоятелност, уточни той. Припомни и, че през 2022 година Страната ни е дала опция за улеснение на придобиването на позволение за дълготрайно престояване за притежателите на удостоверения за високотехнологичен и/или новаторски план, наречена " Start-up Visa ". 

В региона на енергетиката България и Виетнам вървят в една посока, акцентира още ръководителят на Народното събрание. Приоритет за България, по думите му, е развиването на водородната стопанска система, за която страната ни разполага с научна и софтуерна експертиза. 

Росен Желязков изрази убеденост, че точно образованието, познанието и нововъведенията ще бъдат териториите на бъдещи нови срещи сред младежите от България и Виетнам.  Както гласи една виетнамска национална мъдрост - „ конете могат да препускат сами, а птиците – да летят единствено с другари “, приключи той лекцията си.  

Заради демографския проблем, виждаме огромен капацитет във високо образовани, готови експерти - най-много от страни, с които България има положителни исторически и обичайни връзки, сподели той в отговор на въпрос. Затова се надяваме да бъде подписана Спогодба за трудова миграция, която да даде опция на виетнамски експерти да работят у нас, добави Желязков. Студентите се интересуваха и за визията на ръководителя на Народното събрание за битката с климатичните промени, за ролята на стопанската система и културата в връзките сред двете страни.

Ректорът на университета проф. Ле Куан изясни, че Ханойският университет е един от най-хубавите във Виетнам, има доста специалности, сътрудничи с над 300 интернационалните университети и институти. През 2023г. с Великотърновския университет  създадохме българо-виетнамски речник, означи той.

След университета, делегацията посети детска градина Виетнам-България в Ханой. Народните представители бяха посетители на група " Ян Бибиян ". Децата ги поздравиха  с къса фолклорна стратегия.


Инфо: Нелли Желева, познавач. кор. на Българска телеграфна агенция

Следвайте "

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР