Свалянето на Росен Желязков:Работил съм много добре с Росен Желязков,

...
Свалянето на Росен Желязков:Работил съм много добре с Росен Желязков,
Коментари Харесай

Денков пред ЕвроДикоф: Пеевски, санкциониран по Магнитски, се подиграва на американците, но проблемът е в нашата правосъдна система

Свалянето на Росен Желязков:
Работил съм доста добре с Росен Желязков, само че през последните дни направи непростими стъпки, които доведоха до свалянето му от поста ръководител на Народното събрание. Става дума за гласуването на оставката на шефа на Здравната каса (Станимир Михайлов), явно с цел да бъде овладяна касата от ГЕРБ в този момент преди изборите. Това стана по метод, който нарушава Конституцията. Директорът на Здравната каса си отдръпна авансово подадената оставка, т.е., ние гласувахме нещо, което е срещу Конституцията.

ГЕРБ усвои конституцията, с цел да маха неуместни хора и да си назначава своите. Тази акция не беше персонално против Росен Желязков, а против противоконституционните му дейности.

Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави - дали да пусне индивида от Здравната каса вътре в залата, на което той има право. Михайлов не получи право да се изкаже и да стане ясно, че си е отдръпнал оставката. Росен Желязков просто изпълняваше заповедите на Пеевски, който седеше на първия ред.

Грешката Главчев:
Институциите, които са самостоятелни, не би трябвало да се управляват от партийни лица. Това е част от огромната ни битка – да създадем правила, по които да избираме хората за тях. Така че изборът на Главчев към днешна дата се оказва неточност. Той беше настрана от ГЕРБ през последните две-три години. Така че имаше някаква вяра, че може би са го отстранили, тъй като не ги е слушал задоволително. Сега със служебното държавно управление, както апропо и с Росен Желязков, виждам, че няма изплъзване от там.

Завладените служби:
По мотив дейностите по каналите на корупция - шефът на ДАНС е безусловно длъжен да ми даде информация, в случай че има подозрение, че нещо такова се случва. Тези служби, които са свързани с националната сигурност, са подчинени на министър-председателя и имат обвързване да дават една и съща информация на президента, премиера и ръководителя на Народното събрание. Аз съм питал нееднократно има ли нещо, което би трябвало да знам, за което би трябвало да се внимава. Вместо да кажат, се оказва, че си събират информацията, с цел да може в един миг да я сложат на масата като компромат. Тези образци демонстрират, че службите имат потребност от промяна. И в случай че някой преди се е съмнявал, в този момент към този момент е пределно ясно защо става дума.

Не съм вземал отношение по това дали Живко Коцев е отговорен или не. Казах две неща – първо, че той е подал своята оставка под напън – тогава може да я отдръпна. И второ, това, че той е бил застрашен от и.ф. основния прокурор – това би трябвало да се ревизира и да се проверява, тъй като може да бъде състав на закононарушение. Оттам нататък, до момента в който не се потвърди че някой е отговорен, той е почтен. Ако Коцев взел часовник и не го е заявил, това е морално укоримо. Но няма нищо общо с обвиняването, че е прикривал контрабандни канали. Видяхме мишмаш от внушения.

Да напомня махането на машините от първия тур на изборите. Ето нещо, в което нямаше да се случи, в случай че ДАНС беше работила по разпоредбите. ДАНС, вместо да изпрати конфиденциален отчет до мен, председаля на Народно събрание и президента, изпрати отчет без да го класифицира, в нарушаване на закона за класифицираната информация, до политици. На идващия ден политиците го подвигнаха и ЦИК нямаше какво друго да направи, с изключение на да каже, че има риск с машините. После се оказа, че риск няма, само че колата беше към този момент в реката.

За платените анализатори:
Когато за първи път влязох Министерство на образованието и науката, заварих подписани контракти с избрани публицисти, които явно изпълняваха тази функционалност. Така че се удивлявам, че това се разяснява като нещо ненадейно. Тогава аз споделих, че такива контракти няма да имаме. И двамата с Кирил считаме, че не е правилно да кажем едно, две, три имена. Защото в действителност те са доста повече. Хората, на които ние плащаме за социологическо изследване, в никакъв случай не излизат да приказват в наша изгода. Лично моето предложение е, в случай че някой прави платена услуга на политическа партия, на политик, да споделя - да знаете, че съм получил средства, ще си кажа експертното мнение, само че да знаете, че ми е платено. Това съгласно мен би трябвало да бъде част от етичен кодекс.

Не са ми предложили подкупи, тъй като знаят, че няма да мине. Още през 2014 година първата битка, която трябваше да проведа в МОН, беше дали да има почтени състезания за едни научни центрове, или да го оставим по този начин, че министърът да раздаде парите на познатите си ректори, шефове на институти. Една година се борех да има състезания и най-после успяхме. Цяло знамение е, че толкоз години съумях да оцеля в тази система.

Знам, че няма по какъв начин да имаме качествено опазване на здравето, качествено обучение, в случай че няма почтени състезания, в случай че няма по какъв начин най-хубавите да станат шефове. За страдание сега вместо да вървим в тази посока - тъй като това беше задачата, доста бързо тръгнахме още веднъж в противоположната.

За Калин Стоянов и Александър Йоловски:
Защо не махнах Йоловски? Защото не мога. Министри се сменят от Народното събрание. И Йоловски, и Калин Стоянов бяха по този начин подпрени компактно от ГЕРБ и Движение за права и свободи, че министър-председател не може да ги махне. Поискахме да се смени Калин Стоянов незабавно след багра пред стадиона. ГЕРБ и Движение за права и свободи споделиха - не, ние ще си го пазим. Очевидно им вършеше работа. Трябваше да работя с тях. Истината е, че беше битка безусловно всеки ден, с цел да може нещата да се движат напред.

За раздадените милиони за мините:
Миналата година, до момента в който работехме ние, успяхме да осигурим 2,3 милиарда по фонда за обективен преход за Маришкия басейн, за Стара Загора, Кюстендил и Перник. Сега дават 1 милиард и знаете ли за какво е по-лошо? Това ще бъде оповестено от Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ. Но ГЕРБ-ДПС въобще не се преценяват с това, тъй като идват избори и това е следващият път, в който лъжат предизборно миньорите. Трябва да има пари, с цел да може тези райони да се развият. Но тъкмо по тази причина осигурихме пари от фонда за обективен преход, вместо да ги вадим бюджета. Аз знам, че би трябвало да се помогне на мините, би трябвало да се помогне на тези хора. Но това, което беше направено, не е разрешено и тук ще имаме проблем.

За Пеевски:
Пеевски, глобен по Магнитски, се подиграва на американците, само че същинският проблем е в българската правосъдна система. Пеевски е потвърдено подкупен, както и Влади Горанов. Но вместо да се изискат документите от Съединени американски щати, те си седят на първия ред и все едно са най-уважаваните хора. Абсолютно безсрамие. Опитват се да ни накарат да свикнем с парадоксите - няма да свикнем!

Пеевски е като воденичен камък на шията освен на Бойко Борисов, само че и на Движение за права и свободи и на България. Много си повярва, потегли да дава ум на всички, очевидно счита, че той е мощният, само че сбърка в едно нещо - че се появи начело в политиката. Друго е да си в задкулисието, където беше до неотдавна и да си владееш правосъдната система, порокуратура и служби. В политиката би трябвало да увличаш хора след себе си. Кой се увлича след него?

Това, че съм се молел нещо на Пеевски на договарянията с миньорите и енергетиците в Народно събрание е една от многото неистини на Бойко Борисов. Тогава Пеевски се обади един единствен път - когато Костадинов стартира да приказва, той стартира да се надвиква с него, с цел да го спре. Всичко друго като диалог, договаряния, като текст на съглашението с миньорите и енергетиците, си го водех аз и Пеевски нямаше нищо общо с това. Всички тези врели-некипели, които приказват, са с цел да си изградят някаква тяхна действителност, която няма нищо общо с действителността.

ГЕРБ можеше да поддържа Мария Габриел и това беше европейското развиване. Аз се надявах и чаках това да се случи. Но Пеевски подаде команда и сподели на Борисов " тази не е от нашите " – тази имитация съм чувал. В последна сметка Борисов си избра Пеевски пред Габриел. Защо? Питайте него.

Ако желаеме да развиваме България като естествена страна, след изборите Пеевски би трябвало да се махне от масата. Знаете, че с неговото име се свързваше банкрута на КТБ, банкрутът на " Лафка ", банкрутът на " Булгартабак ", какъв брой десетки хиляди индивида останаха без работа към тези банкрути. Сега към този момент знам за какво. Този човек не може да ръководи някаква проведена система. Той си има други способи на деяние. Ако на този човек му се даде власт, с страната ще стане същото, каквото стана с " Булгартабак " и " Лафка ". Пеевски няма място в ръководството на страната. Може ли Бойко Борисов да го махне? Питайте го него. Ако това стане, тогава може да продължим напред.

За контракта с «Боташ»:
В началото на кабинета дадох брифинг за наследените проблеми и първият беше договорът с «Боташ» – несъразмерен, неблагоприятен, дълготраен. Вместо да подвигам повече шумотевица, споделих на енергийния министър – започвайте да преговаряте. Той върви няколко пъти в Турция на диалози. Но този контракт е толкоз преференциален за турската страна, че тя, естествено, не желае да го трансформира. Политическото решение е взето на равнище Радев и Ердоган. Те евентуално не са гледали детайлите, само че съгласно тях договорът е неуместен от българска позиция. Само през днешния ден, «Булгаргаз» е задлъжняла към турската компания «Боташ» с близо един милион лв.. «Булгаргаз» или ще банкрутира, или този 1 милион лв. на ден би трябвало да ги събира от газа, който продава. Това ще държа газа по-скъп, и надлежно ще бъде по-неизгодно за хората, за бизнеса, който употребява газ. Това е последствието от това извънредно неуместно деяние.

Договорът е подписан по този начин, че сега е по-изгодно да се внася газ от други места, в сравнение с да се внася по този контракт. Когато е сключван, се знаеше, че България има 20% дял в терминала в Александруполис, би трябвало да го открият всеки миг. Тоест, България към този момент е имала обезпечен достъп до терминали, от които да се зарежда. Няма неприятно да се подписа контракт и с «Боташ», само че подписан по този метод, той е извънредно неблагоприятен. Първо, таксите са доста високи, и второ – контракт за 13 години? Помислете какъв брой бързо се трансформира енергийният пазар. Ние не знаем какъв брой газ ще ни би трябвало след 5, след 7 години, а след 13? На политическо равнище този, който го е сключил, би трябвало да се опита да разтрогне тази договорка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР