Св. Григорий (Назиански), архиепископ Константинополски - Св. Григорий бил родом

...
Св. Григорий (Назиански), архиепископ Константинополски - Св. Григорий бил родом
Коментари Харесай

ГОЛЯМА ПОЧИТ: Нарекли този светец Троически Богослов - той бил любимец на свети Кирил, на когото е наречена азбуката ни

Св. Григорий (Назиански), архиепископ Константинополски - Св. Григорий бил родом от Арианз при град Назианз, Кападокийска област (в Мала Азия, в този момент Анадола).

Син е на свещеник св. Григорий Назиански и майка св. Нона. Учил дружно със св. Василий Велики в Атина. Голям богослов, публицист, стихотворец. Като архиепископ управлявал църквата в Цариград 12 години и се отдръпнал в Назианз.

На 27 май 380 година св. Григорий бил тържествено одобрен в църквата " Св. апостоли " за цариградски архиепископ от император Теодосий І (379-395) и доказан на ІІ Вселенски събор в 381 година, който бил открит под негово председателство и на който спечелило православието.
свързани новини15437на 30.12.202110658на 29.12.2021
Но блясъкът не траял доста. Скоро той трябвало да напусне заслужения с толкоз овчарски подвизи трон и мястото на " общата победа ". Съмнителни катастрофи и интриги му дали мотив да подаде оставката си и през юни 381 година се завърнал в родния Низианз. Той завеждал вдовстващата там катедра до 383 година, до момента в който избрали Евлалий, и по-късно дефинитивно се отдръпнал в наследственото си имение в Арианз.

Св. Григорий имал надълбоко благочестие и високи дарования. Той бил една съзерцателна поетическа натура, сензитивен и отстъпчив. Остатъка от дните си той прекарал в мечтаното мълчание, в песнословия на неизказаното Божество, на неразделната и единосъща Троица. В началото на седмото десетилетие от своя живот той склопил очи към 390 година.

Църквата облажава св. Григорий като " Троически Богослов ", като " таинник на Св. Троица ". Църквата пази и следва неговото богословско обучение, което разкрива със словата на философстващия разсъдък възвишените истини на апостолската проповед.

По отношение на християнската задача измежду славяните и на славянската книжовност той би трябвало да бъде маркиран като най-големият от античните отци любим на св. Константин–Кирил Философ, който изучавал даже наизуст неговите творби и написал хвалба в негова чест.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР