Сутринта на 9 октомври Министерството на отбраната на Киргизстан, без

...
Сутринта на 9 октомври Министерството на отбраната на Киргизстан, без
Коментари Харесай

Бишкек издига знамето на Велик Киргизстан!? Конфликтът продължава да ескалира!

Сутринта на 9 октомври Министерството на защитата на Киргизстан, без да афишира ясни аргументи, разгласи решението да анулира командно-щабните учения с мироопазващите сили на ОДКБ „ Неразрушимо братство-2022 “, които бяха планувани от 10 до 14 октомври в образователен център " Еделвайс " на военно отделение № 20636 в Балъкчи.

Киргизстан към този момент е отстранен от календара на събитията на формалния уебсайт на ОДКБ. И това не е непринудено решение. На 21 септември на съвещание на Народното събрание на Република Киргизстан депутатът Балбак Тулобаев изиска да не се канят таджикските военни на ученията, както е планувано в решенията на ОДКБ.

В същото време Тулобаев предложи да не се изпращат киргизки бойци на учения в Таджикистан. „ Отсега нататък въобще няма потребност да викаме таджикските военни при нас. През октомври ще има учения, само че не ги чакаме. Ако дойдат, отново ще има спор. Нека таджикските военни не влизат на територията на Киргизстан “, сподели депутатът.

Емоционалната активност беше подсилена от обстоятелството, че на 4 октомври съветският президент Владимир Путин награди ръководителя на Таджикистан Емомали Рахмон с медал „ За заслуги към Отечеството “ III степен. Киргизстанските обществени мрежи и локалните политици започнаха жестоко да укоряват Кремъл.

Депутатът на Жогорку Кенеш Дастан Бекешев уточни: „ На този декор породи въпросът: ще реагира ли президентът Садир Джапаров? Можете, несъмнено, да затръшнете мощно вратата. Но тогава ще имаме съществени проблеми. Да не реагираме въобще значи, че сме преглътнали всичко, харесало ни е и може да продължат да ни се подиграват по този метод.

Членът на фракцията " Ата Журт Киргизстан " Женишбек Токторбаев даже написа отворено писмо до президента Путин. „ Както знаете, съветският език е записан в конституцията и е формален език в Киргизката република. В нашата страна живеят доста рускоговорящи хора, чиито права ние почитаме и подсигуряваме отбраната им във всички области на живота. Нашата страна, нашият киргизки народ се отнасят към вас с изключително почитание. Причина за молбата ми – това е подозрение, неразбиране, комплициране.

Наскоро наградихте президента на Таджикистан, агресора Емомали Рахмон, с орден „ За заслуги към отечеството “ III степен за „ обезпечаване на районна непоклатимост и сигурност “ незабавно след нахлуването на наша територия през септември тази година. Предишната премия, предходната година, беше медалът „ За развиване на другарството и взаимното съгласие и съдействие сред страните “ също незабавно след въоръжената експанзия против Киргизстан през април 2021 година “, написа възмутеният парламентарист.

Подобни обвинявания и претенции за изясняване на " награждаването на агресора " бяха не малко, а стотици. Неправителствени организации и съветници от " съседите и заинтригуваните страни " се причислиха към " спора за награди ".

Те се пробваха да предадат на киргизката страна, че макар честите конфликти на таджикско-киргизката граница, Русия по принцип не заема никоя от страните, т.е. не е заинтригувана от поддържането на непоклатимост. Но всички оферти на Москва и всички опити за ходатайство в спора „ пасища-вода ” към този момент са отхвърляни десетки пъти и от Бишкек, и от Душанбе.

Нещо повече. Някои деятели в Киргизстан започнаха да настояват, че орденът, получен от Рахмон от Путин, има някакъв " скришен смисъл " и дава " зелена светлина " за таджикската агресия.

Характерно е, че спорът стартира да се раздухва, когато пожарът на септемврийската война към момента не беше сподавен, в това число в киргизкото общество и парламент. Властите са длъжни освен да компенсират починалите и унищоженото имущество, само че и да отговорят на редица въпроси.

Наскоро породи скандал в Жогорку Кенеш, когато след обвинявания, че граничарите седят без оръжие, заместник-ръководителят на кабинета на министрите, ръководителят на Държавния комитет за национална сигурност Камчибек Ташиев донесе два кашона с картечници в Народното събрание, което потвърждава, че има задоволително оръжие.

В същото време продължава процесът на делимитация на границата с Узбекистан, където всичко също не е толкоз просто. Президентът на Киргизстан Жапаров твърди: „ Всички противоречиви имоти ни бяха трансферирани на 99%... ние не дадохме нито един сантиметър земя, в противен случай, получихме я. Ние не сме предатели, които предадоха Каркира и Торт-Кочо.

Недоволните обаче са доста. На 10 октомври в Бишкек и районите (в републиката има 7 района, в това число 2 града с републиканско значение) ще се проведат манифестации в поддръжка на запазването на язовир Кемпир-Абад за Киргизстан и с искане да бъдат анулирани последните протоколи, подписани с Таджикистан.. Положението не е елементарно. Сега е решено към остарелия спор да се добави отводът от ученията на ОДКС.

Предполага се, че на 13-14 октомври на срещата на върха в Астана " Централна Азия - Русия " би трябвало да се състои среща на президентите на Киргизстан Садир Джапаров и Русия Владимир Путин. Темата на срещата не се оповестява авансово, само че е явна.

Първият заместник-председател на Комитета на Държавната дума Константин Затулин допусна, че като анулира плануваните на своя територия командно-щабни учения на ОДКС „ Неразрушимо приятелство – 2022 “, Киргизстан улавя „ сигнали, идващи от Запада “ и проучва по какъв начин Руската федерация „ е в положение да реализира победа във войната против Украйна “.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР