Сушата засегна корабоплаването в Панамския канал. Това лято се очаква

...
Сушата засегна корабоплаването в Панамския канал. Това лято се очаква
Коментари Харесай

Сушата поставя под заплаха корабоплаването в Панамския канал

Сушата засегна корабоплаването в Панамския канал. Това лято се чака в допълнение нарастване на разноските за транспорт на товари през канала, защото контейнерните кораби би трябвало да облекчат товара и да заплащат по-високи такси за прекосяване.

Най-големите кораби ще би трябвало да понижат газенето си – какъв брой ниско се намират във водата, от 24 май. От 29 май ще влязат в действие спомагателни условия за понижение на товарите, написа Bloomberg.

Някои огромни океански превозвачи оповестиха нови цени за транспорт на артикули по маршрута поради рестриктивните мерки.

Тези ограничения евентуално ще доведат до закъснения и по-високи разноски за артикули, които се транспортират през канала. Оттам нормално минават 5% от годишната международна морска търговия.

Каналът, който свързва Атлантическия и Тихия океан, страда от дефицит на вода още отпреди разширението му през 2016 година, което разреши на доста по-големи кораби да минават през него. От години съществува протокол за директни такси и ограничавания на тежестта, които влизат в действие, когато сушата се утежни.

Валежите в района са с 50% по-малко от естественото от февруари насам, което понижава притока на води към канала и езерата, които го зареждат. Количеството на преваляванията е сходно на това през 2019 година, когато беше маркирано най-ниското равнище на водата в Панамския канал от две десетилетия, съгласно Everstream Analytics.

Няма признаци дъждовният сезон, който нормално стартира преди лятото, да започва.

Нивата на водата в езерото Гатун, най-голямото от двете езера, които зареждат канала, се чака да доближат исторически минимуми до юли.

От 24 май на корабите Neo-Panamax - най-големите кораби, които минават по водния път, ще бъде позволено прегазване до 44,5 фута (13,56 метра). В момента работи ограничаване от 45 фута, показва представителят на канала Октавио Колиндрес.

Ограничението за прегазване ще намалее до 44 фута в последните дни на май. Въпреки че това наподобява като дребна смяна, това може да докара до 40% спад на товарите на някои контейнерни кораби. Газенето от 50 фута се смята за обикновено.

По време на сушите през 2019 година и 2016 година границата на прегазване падна до 43 фута.

Най-малко четири океански превозвача са оповестили ограничавания на тежестта или са наложили спомагателни такси за контейнери в действие от 1 юни в отговор на ограниченията на канала. Повече превозвачи евентуално ще последват образеца, защото рестриктивните мерки се стягат.

„ По-ниските от нормалните равнища на водата в езерото Гатун предизвикват съществени ограничавания на газенето на плавателни съдове, преминаващи през Панамския канал “, написа океанският транспортьор Hapag-Lloyd до клиенти, изпратено на 30 април. В известието се споделя, че изпращачите от Източна Азия до Северна Америка ще би трябвало да заплащат спомагателна такса за всички товари от 1 юни.

Контейнеровозите съставляват 45% от трафика през Панамския канал, следвани от превозвачите на полутечен нефтен газ, сухи насипни товари и полутечен природен газ. LNG превозвачите, които са мощно подвластни от канала, не са толкоз наранени от измененията в газенето, защото корабите имат по-малко ограничавания за прегазване от тези, пренасящи по-тежки индустриални артикули. Ситуацията обаче е причина за безпокойствие, като се има поради, че се възнамерява разширение на износа на полутечен газ от Съединени американски щати в идващите пет години.

Ограничение за прегазване от 44 фута понижава с към 40% пространството на множеството контейнеровози Neo-Panamax. Това значи, че ще са нужни повече кораби за транспорт на същото количество артикули, което евентуално ще усили времето за изчакване на плавателните съдове, които желаят да преминат през канала, разяснява Нейтън Странг, шеф океански товари в спедиторската компания Flexport Inc.

Мерките могат да костват на вносителите и търговците на дребно, които употребяват маршрута, спомагателни 1500 $ на резервоар.

Товарите от Азия до Съединени американски щати могат да поемат по различни направления - да вземем за пример през Суецкия канал или да се претрупват товари на влакове в Съединени американски щати. По думите на Странг някои спедитори към този момент обмислят разновидности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР