Сукет е моряшка яхния която е традиционна за област Каталуния

...
Сукет е моряшка яхния която е традиционна за област Каталуния
Коментари Харесай

Сукет с морски дарове и ципура

Сукет е моряшка яхния която е обичайната за област Каталуния в Испания. Тя може да се подготви с разнообразни типове риба и морски блага.

Необходими Продукти

● ципура - 2 риби, междинен размер
● миди - 300 г бели пясъчни
● миди - 300 г черни
● калмари - 300 г
● скариди - към 12 бр. междинен размер
● картофи - 4 бр.
● чушки - 2 бр. зелена и алена
● домати - 120 г, настъргани
● чесън - 4 скилидки
● лук - 1 междинна глава
● шафран - 1 щипка власинки
● червен пипер - 1 с.л. равна
● суха чушка - 1 бр.
● самун - 1 филия
● бадеми - 1 шепа, бланширани (белени)
● магданоз - 3 клончета
● сол
● зехтин
● бяло вино - 100 мл

За бульон


● лук - 1 глава
● домат - 1 бр.
● магданоз - 3 клончета
● моркови - 2 бр.
● целина - 2 стръка
● праз - 1 филиз
● сол
● зехтин

Начин на подготвяне

Сукет е моряшка яхния или чорба, която е обичайната за област Каталуния в Испания. Тя може да се подготви с разнообразни типове риба и морски блага.

Като за начало, сложете белите пясъчни миди във вода със морска сол и оставете да престоят за минимум един час.

Обелете картофите и ги нарежете на междинни по величина части. Подгответе си и сухата чушка, като я накиснете в топла вода.

Почистете рибите, извадете филетата и премахнете всички кости от тях. Главите измийте и поставете в тенджера дружно със всички посочени артикули за бульона.

Обелете половината скариди. Вземете главите и обелките и ги запържете в малко зехтин с една -две накълцани скилидки чесън. Залейте с бялото вино и гответе към минутка, по-късно сипете при останалите артикули за бульона и налейте вода, която хубаво да ги покрива. Варете бульона на сдържан огън за към 25-30 минути.

През това време накълцайте 1 междинна глава лук и останалите скилидки чесън. Запържете в бездънен съд. Когато омекнат, сложете хляба на части, накъсания магданоз и бадемите. Бъркайте, до момента в който станат леко златисти. Счукайте в хаванче или пуснете да се смелят в блендер.

Отделете две лъжици от тази примес, а останалото върнете в тигана.

Сипете още лой, дръпнете смляната примес до стените на съда, а в средата сложете да се запържат алената и зелена чушка, нарязаните калмари, по-късно доматите, аления пипер и шафрана. Щом омекнат, разбъркайте всичко, сложете картофите и налейте от бульона (предварително прецеден).

Гответе рибената яхния, до момента в който картофите и калмарите се сварят като при потребност си доливате бульон, с цел да покрива продуктите. Посолете на усет.

С изострен нож извадете меката част на сушената чушка и изхвърлете кожата. Намачкайте месцето на чушката на паста и сложете в рибената супа.

Изхвърлете водата от белите миди и ги изплакнете под течаща вода.

Сложете скаридите, мидите (черни и бели) и рибата (филетата нарязани на парчета) и гответе към 10-15 минути. Мидите би трябвало да се отворят, а скаридите и рибата да са идеално сварени, само че да останат нежни.

Сервирайте Сукета със заделените смлени бадеми, самун, лук/чесън и магданоз. Много си върви и със сос Айоли.

Може би звучи комплицирано приготвянето на това ядене, само че действително не е по този начин, просто има повечко артикули и може би не е от най-икономичните. Но несъмнено си заслужава да се опита.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР