Студентката от Техническия университет – филиал Пловдив Антоанета Караиванова се

...
Студентката от Техническия университет – филиал Пловдив Антоанета Караиванова се
Коментари Харесай

Студентка от ТУ на универсиада по гребане

Студентката от Техническия университет – филиал Пловдив Антоанета Караиванова се е устремила към две огромни цели в живота си. До два месеца тя ще отбрани дипломна работа, с цел да стане инженер и ще направи най-бързите 250 загребвания със своята академична лодка, с цел да вземе орден от универсиадата в Бидгошч-Полша. А до тогава?

Всеки ден върша по две тренировки, стажувам в най-голямата фабрика за ски в Чепеларе и пиша дипломната си работа на тематика „ Ситопечат в производството на ски “, споделя Антоанета Караиванова.

Дипломантката от специалността  „ Дизайн и печатни връзки “ в Техническия университет – филиал Пловдив идва в Пловдив в 6-ти клас. За да тренира академично гребане. Записва се да учи в спортното учебно заведение „ Васил Левски “ и за първи път в живота си се качва на единична академична лодка – скиф. На нея продължава и до момента в леката категория, като се състезава за Гребен клуб „ Черпоков “ – Пловдив. След спортното учебно заведение Антоанета Караиванова се ориентира към … инженерните науки в Техническия университет – филиал Пловдив. „ Исках да изучавам нещо друго от спорта, по този начин пред мен се откриваха нови вероятности за кариера. А и интензивният спорт е до време. “ – споделя тя.

В първи курс преподавателите от Техническия университет – филиал Пловдив се срещат с новите студенти и ги карат  да се показват: от кое място са, какво са учили, с какъв триумф влизат във висшето образователно заведение. „ Бях малко смутена, тъй като много мои сътрудници бяха приключили математически и езикови гимназии, а аз – спортно учебно заведение. Оказа се обаче, че съм получила много положителни основи изключително по математика. Разбрах го, когато започнахме да учим висша математика. Не беше елементарно, само че я разбирах, без да вземам частни уроци. И когато навлязох в профилираните дисциплини по моята компетентност, тогава към този момент ми беше доста забавно и прелестно да ги изучавам. “ – споделя бъдещият инженер Караиванова.

Резултатите на младото момиче демонстрират, че спортът не е пречил на учението й в университета. Както и противоположното.  Гребането ме учи на ред, дисциплинираност и воля – всички тези качества ми оказват помощ доста в инженерната ми специалност, изяснява Антоанета Караиванова. По време на следването си тя живее в общежитията на Техническия университет – филиал Пловдив, получава стипендия за висок триумф, а през предходната година е получила и спортна стипендия.

= Спортни резултати =

Тази година универсиадата по гребане е в Полша, град Бидгошч от 6 до 10 септември. На нея студентката от Техническия университет – филиал Пловдив ще се състезава на скиф – лека категория и на скиф – тежка категория. За надпреварата се готви интензивно – с двуразови тренировки през цялото лято. Преди европейската универсиада ще взе участие и на  регата в Чехия. В момента упражнявам по стратегия, която ми изготви треньорът на националния тим Румяна Нейкова, за което съм й доста признателна, споделя Антоанета Караиванова. Желаният приз от универсиадата обаче не е единствен в спортната кариера на състезателката.

Тя е многократна републиканска шампионка в разнообразни дисциплини на академичното гребане – скиф, двойка скул, четворка скул и осморка. Имам златни и бронзови медали от интернационалните регати в Хърватска, Словения. Бронзова медалистка е от балканско състезание на двойка без кърмчия и осморка. През 2023 година тя взе присъединяване на интернационална регата „ Виена “, Австрия. От австрийската столица Антоанета Караиванова се завъърна с два сребърни медала – на скиф лека категория и на двойка скул лека категория при дамите плюс едно шесто място на скиф тежка категория при дамите.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР