Студентите Величка Райчева и Валерия Стаменова от специалност Българска филология“,

...
Студентите Величка Райчева и Валерия Стаменова от специалност Българска филология“,
Коментари Харесай

Студенти и докторанти от Филологическия факултет на ЮЗУ взеха участие в Единадесетата международна конференция за млади слависти в Будапеща

Студентите Величка Райчева и Валерия Стаменова от компетентност „ Българска лингвистика “, IV курс, както и докторантите към Катедрата по български език Елена Бикова и Лалка Георгиева взеха присъединяване в Единадесетата интернационална конференция за млади слависти, която се организира в Университета „ Л. Йотвьош “ (ELTE), Будапеща, на 8.05.2024 година В влиятелния конгрес участваха 74 млади учени от университети в Унгария, Полша, Чехия, Гърция, Италия, Русия, Словакия, Сърбия, Черна гора и други

В утринното съвещание на смесената българо-украинска секция докторант Лалка Георгиева показа своето проучване на тематика „ Имена на средства за деяние (номина инструменти) в Цариградската Библия от 1871 година “.

По-нататък в работата на секцията Валерия Стаменова съпостави синтактично-стилистичните използва в разказите „ Рибката “ от Емил Андреев и „ Болният ат “ от Здравка Евтимова. Докладът на Величка Райчева пък наблюдава сюжетните сходства и разлики и прегледа в компаративен проект синтактичните особености на два други описа – „ Серафим “ на Йордан Йовков и „ Рум “ на Здравка Евтимова.

В следобедното съвещание докторант Елена Бикова показа презентацията си, озаглавена „ За някои езикови особености на българските кулинарни видеоклипове “.

Докладите на участничките от Югозападния университет бяха признати с огромен интерес и провокираха оживени полемики.

На 9.05.2024 година студентите и докторантите се включиха интензивно в следконферентната стратегия на Института по славянска и балтийска лингвистика към Университета „ Л. Йотвьош “ и участваха в ревю на другите специалности, които предлага Институтът. Те поддържаха преподавателите и студентите от компетентност „ Българска лингвистика “ в ELTE, като участваха в представянето на български национални традиции и хора.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР