Строителна фирма почти зазида барелеф на Елин Пелин - патрон

...
Строителна фирма почти зазида барелеф на Елин Пелин - патрон
Коментари Харесай

Строителна фирма зазида барелеф на Елин Пелин

Строителна компания съвсем зазида барелеф на Елин Пелин - патрон на едноименно учебно заведение в регион " Западен ". От образователното заведение са подали сигнал до общината, че върху барелефа на писателя е построена стена от гипсокартон.

Заради неуместния случай краткотрайно ремонтът в учебното заведение е бил прекратен, осъществена е незабавна инспекция.

В 90-годишното главно учебно заведение " Елин Пелин " в Пловдив тече ремонт и саниране. Строителните действия обхванали и ваканцията на учениците. След нея от учебното заведение с изненада открили, че върху лицето на патрона им се появила стена.

" Барелефът е полузакрит през пролетната почивка, когато дойдохме на осми към този момент беше завършено закриването му ", съобщи Татяна Минкова, заместник-директор ОУ " Елин Пелин " - Пловдив.

От учебното заведение уведомили общината. Снимки в обществените мрежи популяризирали и от гражданската организация " Спаси Пловдив ". От компанията реализатор на ремонта обясниха, че се пробвали да демонтират барелефа, само че не съумели, защото е гипсова отливка.

" Тук по план има пожароустойчива стена със надлежно пожароустойчива врата. Проектът е координиран с основна дирекция " Противопожарна защита ", добави Хрони Абаджиев, представител на компанията реализатор. Затова построили стената върху барелефа, който е от години в учебното заведение.

" Сигурно от 70-те години, соцреализмът на Сталин. Това не може да бъде, този барелеф не може да има художествена стойност. Барелефът като цяло не ни харесва, да, това е моето мнение ", разяснява Хрони Абаджиев.

" Ние си харесваме барелефа, привикнали сме с него ", добави Татяна Минкова, зам.-директор ОУ " Елин Пелин " - Пловдив. От община Пловдив обявиха, че монументи не се зазиждат и разпоредиха стената да се демонтира.

" Барелефът няма да се пипа, местим стената. Със самите реализатори се договорихме, тъй че нямаме проблем сега ", съобщи Костадин Димитров, кмет на община Пловдив.

" Този монумент има своята стойност - духовна, културна, тъй че оттук насетне този проблем не би трябвало да се повтаря ", сподели още Владимир Темелков, зам.-кмет " Образование " - община Пловдив.

Около 4,8 милиона лв. коства ремонтът на учебно заведение " Елин Пелин ". Възложител на плана е общината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР